Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα μυστικά της νέας πλατφόρμας του Volvo XC40 (video)

Ελλάδα 13:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα μυστικά της νέας πλατφόρμας του Volvo XC40 (video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα μυστικά της νέας πλατφόρμας του Volvo XC40 (video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το νέο XC40 είναι το πρώτο compact SUV της Volvo και παράλληλα, το πρώτο μοντέλο που βασίζεται πάνω στην ολοκαίνουργια πλατφόρμα των Σουηδών την CMA (Compact Modular Architecture). Και επειδή όλα ξεκινάνε από το πλαίσιο, σας αποκαλύπτουμε τα πάντα για αυτό… Καταρχάς, το πάτωμα αυτό θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα χτιστούν όλα τα νέα compact Volvo του μέλλοντος, προσφέροντας μια σειρά από πλεονεκτήματα σε ασφάλεια, άνεση, τεχνολογία και οδικά χαρακτηριστικά.

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο στοιχείο που χαρακτηρίζει τη νέα πλατφόρμα CMA είναι η δυνατότητά της να αυξομειώνει τις διαστάσεις της ανάλογα με το μοντέλο το οποίο θα «χτιστεί» επάνω της, δίνοντας έτσι στους σχεδιαστές μια μεγαλύτερη ελευθερία στο να δημιουργήσουν σχήματα ακόμη πιο εντυπωσιακά και χωρίς περιορισμούς σε διάφορα μεγέθη.

Παράλληλα και λόγω αυτού του χαρακτηριστικού της, η καινοτόμα αυτή πλατφόρμα είναι έτοιμη από τώρα να υποδεχτεί υβριδικά και εντελώς ηλεκτρικά συστήματα κίνησης, κάτι που αναμένεται να δούμε και στο άμεσο μέλλον στην περίπτωση της επέκτασης της γκάμας του νέου Volvo XC40.

CMA with T5 Twin Engine powertrain – 3/4 view

Advertisement
Advertisement

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της νέας πλατφόρμας CMA αποτελεί το γεγονός ότι μοιράζεται κάποια από τα στοιχεία της με αυτά του μεγαλύτερου SPA πατώματος της Volvo, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και στα compact μοντέλα της εταιρείας όπως στο XC40 να αποκτήσουν τα πλέον προηγμένα συστήματα κίνησης Drive-E, όλες τις νέες τεχνολογίες ασφαλείας IntelliSafe, αλλά και το καινοτόμο Σύστημα infotainment Volvo Sensus.

New Volvo XC40 - City Safety

Η νέα πλατφόρμα προσφέρει επίσης αρκετά πλεονεκτήματα και στο πεδίο της οδικής συμπεριφοράς και γενικότερα των χαρακτηριστικών του νέου XC40 στο δρόμο, αφού διαθέτει υψηλά χαρακτηριστικά ακαμψίας, εξασφαλίζοντας στιβαρό πάτημα, σταθερότητα σε όλες τις συνθήκες και κορυφαία χαρακτηριστικά ενεργητικής ασφάλειας.

Advertisement

New Volvo XC40 - exterior

Επιπλέον αυτών η νέα πλατφόρμα CMA αποτελεί και τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται ο κλωβός ασφαλείας των επιβατών από ατσάλι υπέρ-υψηλής αντοχής του νέου XC40, ο οποίος σε περίπτωση σύγκρουσης φροντίζει ώστε να διαχέει την ενέργεια που δημιουργείται, για να μειώσει τις επιπτώσεις στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Advertisement

New Volvo XC40 steel cage infographic

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στόχος της Volvo είναι και το XC40 να αποσπάσει την κορυφαία δυνατή διάκριση στο πεδίο της παθητικής ασφάλειας από τον ανεξάρτητο οργανισμό Euro NCAP, ακολουθώντας το δρόμο των μεγαλύτερων XC60 και XC90 που έχουν λάβει όχι μόνο την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων, αλλά και πολύ υψηλή βαθμολόγηση (98% και 97% αντίστοιχα) για την ασφάλεια που προσφέρουν στους επιβάτες τους.

Εν κατακλείδι η ολοκαίνουργια πλατφόρμα των Σουηδών είναι μία απο τις πιο προηγμένες που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια στην αυτοκίνηση. Μένει να τη δούμε σύντομα και στην πράξη!

Advertisement

Δείτε το video της Volvo CMA: