Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σε δημοπρασία τα κομμάτια από το Focus του McRae (+video)

Ελλάδα 13:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σε δημοπρασία τα κομμάτια από το Focus του McRae (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σε δημοπρασία τα κομμάτια από το Focus του McRae (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η ιστορία τεσσάρων κομματιών από το Ford Focus RS WRC των McRae-Grist και ενός χαμένου, για δύο βαθμούς, Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Advertisement
Advertisement

Μέχρι τις 14 Μάϊου του 2021 μπορείτε να πλειοδοτήσετε για να αποκτήσετε… κομμάτια από το αγωνιστικό Focus RS WRC του 2001 του Colin McRae.

Η ζημιές που έχουν πάνω τους, οι πόρτες και τα δύο καπό, αφηγούνται την ιστορία της «μάχης» για την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι του 2001. Η χρονιά εξελίχθηκε σε μονομαχία ανάμεσα σε δύο Αγγλικά πληρώματα στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς (το ράλι Βρετανίας) ανάμεσα στους Colin McRae/Nicky Grist και Richard Burns/Robert Reid. Ο Burns ήταν εμπρός στη βαθμολογία και ο Σκωτσέζος έπρεπε να τερματίσει μπροστά του για να κατακτήσει την ανώτερη διάκριση.

Όπως πιθανότατα μπορείτε να καταλάβετε από την κατάσταση αυτών των τεσσάρων πάνελ, του αυτοκινήτου μια «ελαφρώς εσφαλμένη επιλογή ταχύτητας» έστειλε τους McRae και Grist εκτός ειδικής διαδρομής και το Focus να είναι σκορπισμένο σε ολόκληρο το Ουαλικό τοπίο. Ο συνοδηγός του McRae, Nicky Grist, κράτησε τα κομμάτια ως υπενθύμιση του περιστατικού, αλλά τώρα αποφάσισε να μειώσει το μέγεθος της συλλογής του και πουλά τα κομμάτια μέσω της Collecting Cars.

Advertisement
Advertisement

Ο Nicky Grist αφηγείται πόσο κοντά έφτασαν στη νίκη και πως την έχασαν για μόλις δύο πόντους, 44 με 42: «Τη στιγμή του περιστατικού κυνηγούσαμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και έπρεπε να τερματίσουμε μπροστά από τον Richard Burns για να κερδίσουμε τον τίτλο» διηγείται ο 59χρονος Grist και προσθέτει: «Ήμασταν ταχύτεροι στη σούπερ ειδική διαδρομή το προηγούμενο βράδυ στο Cardiff Bay. Το επόμενο πρωί ήμασταν ταχύτεροι και στην πρώτη διαδρομή της ημέρας, κερδίζοντας άνετα τον Burns. Η μοιραία σκηνή έγινε σε ένα ανηφορικό κομμάτι με χαμηλή ορατότητα λόγω ομίχλης. Μόλις ο καιρός καθάρισε μπήκαμε ξανά στον σωστό ρυθμό».

Advertisement

«Ο Colin οδηγούσε πολύ καλά και χρησιμοποιούσε όλο το δρόμο σε ένα τερέν με βρεμένο χαλίκι και λάσπη. Το σημείο ήταν πολύ γρήγορο με απανωτές στροφές με 4η ή και 5η ταχύτητα. Μετά από κοινή απόφαση είπαμε να ανεβάσουμε ρυθμό και πηγαίναμε με 6η ταχύτητα. Διάβαζα πολύ γρήγορα και οι στροφές έρχονταν σε  καταιγιστικό ρυθμό 6η δεξιά, 6η αριστερή, 6η δεξιά, σε 5η δεξιά συν και 6η αριστερή μείον» θυμάται ο Ουαλός και καταλήγει:

Advertisement

«Καθώς μπήκαμε στην δεξιά, ο Colin είχε βάλει το αυτοκίνητο στο γρασίδι στην άκρη του δρόμου, κόβοντας ελαφρώς την στροφή. Θα μπορούσε να είχε προσαρμόσει τη γραμμή του, αλλά αποφάσισε ότι ήταν καλά. Αλλά δεν ήταν! Αυτό που δεν είχαμε στις σημειώσεις και δεν μπόρεσε να δει ήταν μια… τρύπα στο εσωτερικό της. Με την ταχύτητα, που μπήκαμε το αυτοκίνητο απογειώθηκε με κλίση στα αριστερά. Αυτό κατέληξε με περιστροφές και χτυπήματα στο έδαφος. Κοιτάζοντας μέσα από το παρμπρίζ έβλεπα ουρανό, δέντρα, έδαφος. Ουρανό, δέντρα, έδαφος – ξανά και ξανά. Σταματήσαμε τελικά στη δεξιά πλευρά του δρόμου, με το αυτοκίνητο να πατά στους τροχούς του. Με καπνό να ξεχειλίζει από το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και το καπό τσαλακωμένο, ξέραμε ότι ήταν το τέλος του αγώνα και βγήκαμε έξω. Ο Burns έπρεπε απλά να τερματίσει και το έκανε εύκολα. Δεν καταφέραμε να κερδίσουμε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, αλλά χαρήκαμε, που κέρδισε ένας Βρετανός».

Δεδομένης της σημασίας του για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, αυτό ήταν ένα από τα πιο έντονα και πολυδημοσιευμένα ατυχήματα της εποχής του. Όπως αποδείχθηκε ήταν η τελευταία ευκαιρία που είχαν να κερδίσουν το WRC, καθώς στη συνέχεια ο Colin McRae δεν κατάφερε να διακριθεί.

Advertisement

Δείτε ολόκληρο το ράλι GB του 2001 στα στιγμιότυπα της Duke και φυσικά το ατύχημα των McRae/ Grist.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Video: 10 χρόνια χωρίς τον Colin McRae
Το απίστευτο ρεκόρ της M-Sport στο WRC (video)
Σε δημοπρασία το θρυλικό Subaru Impreza WRC του Petter Solberg