Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πόση ώρα αντέχει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε μποτιλιάρισμα στο χιόνι;

Ελλάδα 23:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πόση ώρα αντέχει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε μποτιλιάρισμα στο χιόνι;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πόση ώρα αντέχει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε μποτιλιάρισμα στο χιόνι;

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ένας πολύωρος αποκλεισμός στην Εθνική Οδό λόγω χιονοθύελλας και “διπλωμένης νταλίκας” δεν είναι σπάνιο πράγμα ακόμα και για την Ελλάδα. Πως όμως ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να ανταποκριθεί σε μία τέτοια κατάσταση;

Advertisement
Advertisement

Με τον χειμώνα και την “Ελπίδα” να δείχνει τα δόντια του και στην Ελλάδα, έρχεται στην επιφάνεια μία ερώτηση που απασχολεί πολλούς. Το κατά πόσον δηλαδή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία και να κρατήσει ζεστούς τους επιβάτες του σε ένα μποτιλιάρισμα ωρών μέσα στο χιόνι και το κρύο.

Οι πρόσφατες μεγάλες χιονοπτώσεις στις ΗΠΑ και το απίστευτο πολύωρο μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στον αυτοκινητόδρομο I95 έφερε στην επιφάνεια διάφορα ερωτήσεις και δοξασίες που υπάρχουν σχετικά με το πως αντιμετωπίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις και πως συγκρίνονται με τα συμβατικά μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Αρχικά το προφανές. Ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης μπορεί αν ξεμείνει από καύσιμο λειτουργώντας στο ρελαντί μπορεί να βρει λύσεις ανάγκης από διπλανά οχήματα. Αντίθετα, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα ξεμείνει από μπαταρία βρίσκεται πλέον στο έλεος της κακοκαιρίας και στην καλή θέληση των υπόλοιπων οδηγών να φιλοξενήσουν τους επιβάτες του ηλεκτρικού οχήματος.

Από την άλλη όμως ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζεται να ξοδεύει ενέργεια μόνο για να θερμάνει την καμπίνα και όχι να την ξοδεύει για να κρατήσει ζωντανό τον κινητήρα εσωτερικής καύσης με τις πολλές απώλειες σε ενέργεια, δηλαδή θερμότητα.

Advertisement

Σε πείραμα που έγινε από το κανάλι Dirty Tesla στο Youtube χρησιμοποιήθηκαν δύο Tesla, ένα Model Y με αντλία θερμότητας, και ένα Model X με κλασικό σύστημα θέρμανσης. Και τα δύο ήταν φορτισμένα στο 90% και δεν είχε ενεργοποιηθεί το σύστημα προθέρμανσης της καμπίνας.

Οι συνθήκες που έγινε το πείραμα ήταν εξαιρετικά δύσκολες, με την θερμοκρασία περιβάλλοντος να κυμαίνεται από -9,5 έως -11 βαθμούς Κελσίου. Και για τα δύο αυτοκίνητα η επιθυμητή θερμοκρασία καμπίνας ορίστηκε στους 21 βαθμούς Κελσίου.

Advertisement

Μετά από 12 ώρες ακίνητο στο κρύο, η μπαταρία του Model Y πήγε από το 91% στο 58%, χρησιμοποιώντας 26,5 kWh. Αυτό σημαίνει ότι μία πλήρως φορτισμένη μπαταρία θα κρατήσει περίπου 36 ώρες. Η μπαταρία του Model X έπεσε από το 90% στο 47%, καταναλώνοντας 43 kWh, με την πλήρως φορτισμένη μπαταρία να διαρκεί 28 ώρες.

Στο πείραμα διαπιστώθηκε επίσης ότι αν κατέβει η επιθυμητή θερμοκρασία καμπίνας ακόμα πιο κάτω, στους 16 βαθμούς, μειώνεται κατά πολύ η κατανάλωση ενέργειας της μπαταρίας, και μπορεί να φθάσει έως και τις 60 ώρες.

Advertisement

Ένα ακόμα στοιχείο που βοηθά στην μείωση της κατανάλωσης στα ηλεκτρικά είναι η ενεργοποίηση των ηλεκτρικών καθισμάτων αντί για τοποθέτηση της θερμοκρασίας σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα συνεχίσει να καταναλώνει το ίδιο ανεξάρτητα με την θερμοκρασία που θα επιλέξει κανείς ή τα διάφορα συστήματα που θα ενεργοποιήσει για να κρατηθεί ζεστός.

Σε κάθε περίπτωση, είτε με συμβατικό είτε με ηλεκτρικό αυτοκίνητο και πριν ο “Διομήδης” και η συνήθης “διπλωμένη νταλίκα” σας κρατήσουν ακίνητο για ώρες στην Εθνική, καλό θα ήταν να έχετε προβλέψει, να έχετε το αυτοκίνητό σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, και όσο το δυνατόν πιο γεμάτο σε καύσιμο ή ρεύμα.

Το τελικό συμπέρασμα πάντως είναι ότι ακόμα και στις πιο δύσκολες καταστάσεις τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τις μεγάλες μπαταρίες και σύγχρονη τεχνολογία δεν έχουν κανένα πρόβλημα στο να προστατεύσουν από το κρύο και τις κακουχίες τους επιβάτες τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ιδιοκτήτες premium εταιρείας αυτοκινήτου: Παγώνουμε, κάντε κάτι!
Τετρακίνητο ή προσθιοκίνητο με λάστιχα χιονιού; (+video)
Ο εντυπωσιακός τρόπος που το Tesla διώχνει το χιόνι (video)
Έξυπνες συμβουλές για να αντιμετωπίστε το χιόνι (video)