Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Το διάσημο στέκι από την Σύμη που μετακόμισε στην Τουρκία

Ελλάδα 8:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το διάσημο στέκι από την Σύμη που μετακόμισε στην Τουρκία

MIRROR

Το διάσημο στέκι από την Σύμη που μετακόμισε στην Τουρκία

MIRROR

Ο γνωστός επιχειρηματίας έκανε το μεγάλο βήμα και η ομώνυμη ταβέρνα στα παράλια της Τουρκίας «σαρώνει» την ίδια στιγμή που στο νησί του το μαγαζί που υποδέχθηκε γαλαζοαίματους και μεγιστάνες παραμένει ερμητικά κλειστό

Advertisement
Advertisement

Είναι ένα ζεστό βράδυ του Αυγούστου στην Σύμη, πριν από τρία χρόνια και στην πιο γνωστή ταβέρνα του νησιού τον «Μάνο», το κέφι έχει ανάψει για τα καλά με ελληνικές επιτυχίες. Τούρκοι επιχειρηματίες συνοδευόμενοι από γοητευτικές καλλονές που χορεύουν πάνω στις καρέκλες, πετάνε χαρτοπετσέτες ενώ τα ηχεία παίζουν ένα σουξέ της Δέσποινας Βανδή. Σε ένα από τα τραπέζια το αγγελάκι της Victoria’s Secret Καρολίνα Κούρκοβα, λικνίζεται ελαφρά μαζί με την παρέα της απολαμβάνοντας τον χαμό. Εκείνη την στιγμή ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Μάνος Μάγγος, εμφανίζεται με την θρυλική κόκκινη ποδιά του και μια στοίβα πιάτα στα χέρια, ακολουθούμενος από σερβιτόρους, φορτωμένοι και αυτοί με «πυρομαχικά»!

Advertisement
Advertisement

Η Κούρκοβα απολαμβάνει το σπάσιμο των πιάτων και ο Μάνος την πλησιάζει και σπάει κάποια στο κεφάλι της, μέσα σε ένα γενικό χαμό με το top model να απολαμβάνει την στιγμή. Δεν ήταν φυσικά η μόνη που υπέκυψε στην πιο διάσημη ταβέρνα της Σύμης, η οποία εδώ και χρόνια υποδέχεται κάθε χρόνο ισχυρούς επιχειρηματίες, γαλαζοαίματους, σταρ του Χόλιγουντ και πολιτικούς. Φέτος όμως παραμένει επί του παρόντος ερμητικά κλειστή, αφού η πανδημία άλλαξε τα πάντα και σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της, αν δεν έρθουν σκάφη από απέναντι, δηλαδή την Τουρκία, δεν θα την ανοίξει καθόλου. Πριν από λίγες ημέρες ο Μάνος Μάγγος μίλησε στην Hurriet για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την πανδημία, αφού πλέον δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και στην γειτονική χώρα. Η ταβέρνα «Μάνος» λειτουργεί μέσα σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Μαρμαρίδας και ο ίδιος δουλεύει από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα του μαγαζιού στην Σύμη, στην Μαρμαρίδα.

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Πόσα εκατομμύρια πούλησε τη θαλαμηγό των 66 μέτρων;

«Δεν έχει έρθει ούτε ένα σκάφος»

Όταν επικοινώνησα μαζί του ο Μάνος Μάγγος μου είπε να τον πάρω μετά τις έξι το απόγευμα, τότε που καταλαγιάζει η τρέλα της δουλειάς στην ταβέρνα που άνοιξε στην Μαρμαρίδα, μέσα στο ξενοδοχείο D-Maris Bay.
Μέχρι τότε τρέχει από το πρωί για να προλάβει τα πάντα, ώστα το μεσημέρι να είναι όλα έτοιμα για τους πελάτες που θέλουν να απολαύσουν φρέσκο ψάρι και γλέντι αλά ελληνικά. Παρά την ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, ειδικά φέτος ο ίδιος δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί για την δουλειά του απέναντι, εν αντιθέσει με την επιχειρηματική του δραστηριότητα στο νησί. «Παρόλο που έχω πολλούς Έλληνες πελάτες, φέτος στην Σύμη δεν έχει έρθει ούτε ένα σκάφος» είναι τα πρώτα του λόγια, αναφερόμενος στο πρωτόγνωρο καλοκαίρι που βιώνει φέτος ολόκληρη η υφήλιος και η Ελλάδα. Ο Μάνος Μάγγος φέρεται να έχει έντεκα μαγαζιά στην Σύμη, τα οποία όλα είναι κλειστά αρχές Ιουλίου, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο νησί τα τελευταία χρόνια, αφού τέτοια εποχή στο λιμάνι της έδεναν ουκ ολίγες θαλαμηγοί.

Παύλος Γλύξμπουργκ: Πόσα εκατομμύρια ευρώ κοστίζει το νέο του σπίτι;

Advertisement

Μου ξεκαθαρίζει ότι με την δεδομένη κατάσταση πολύ δύσκολα θα υπάρξει σεζόν στο νησί, ειδικά από την στιγμή που οι «απέναντι» και όσοι έχουν σκάφη σε μαρίνες της Τουρκίας δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα.
«Οσο είναι κλειστά τα σύνορα, το 90% των μαγαζιών στο νησί είναι τελειωμένα» μου τονίζει στο τηλέφωνο και συνεχίζει ακάθεκτος: «Ζούμε μια απίστευτη κατάσταση με την πανδημία και κανείς μας δεν ξέρει πότε θα τελειώσει όλο αυτό». Την ίδια στιγμή απέναντι η ταβέρνα του κάνει 160 κουβέρ την ημέρα και το ξενοδοχείο μέσα στο οποίο βρίσκεται έχει πληρότητα που αγγίζει το 85% αυτή την περίοδο. «Η Μαρμαρίδα μόνο» λέει έχει πέντε μαρίνες για σκάφη, οπότε καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό για την δουλειά μου, ενώ την ίδια στιγμή στο νησί, δεν έρχεται κανείς». Τον ρωτάω πότε θα ανοίξει ο «Μάνος» της Σύμης, εκεί που έτρωγε ο Ρίσταρντ Γκιρ, η Κάθριν Ζέτα Τζόουνς με τον Μάικλ Ντάγκλας, εκεί που απολαμβάνει τα θαλασσινά του ο Τούρκος μεγιστάνας Αλί Κοτς. «Αν δεν ανοίξει η Τουρκία δεν θα ανοίξω καθόλου τηνταβέρνα. Είμαστε στον Ιούλιο και δεν έχω κάνει ακόμη ούτε μια πρόσληψη» μου τονίζει και συνεχίζει: «Θα ανοίξω ένα δυο-μαγαζιά με ένα μενού των 5-10 ευρώ και αυτό ήταν για φέτος, αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα». Μέχρι να συμβεί αυτό ο Μάνος μπορεί να αναπολεί τα αλλοτινά καλοκαίρια στο ακριτικό νησί, αυτά με τις δεκάδες θαλαμηγούς να συνωστίζονται στο λιμάνι της Σύμης και άλλες τόσες να είναι αρόδο εξω από αυτό. Ήταν οι μέρες που για να βρεις τραπέζι στο μαγαζί του, έπρεπε να είχες ή μέσον ή να το είχες κλείσει μέρες πριν, ώστε να είσαι σίγουρος ότι θα φας και αν είσαι λίγον τυχερός, δίπλα σου θα κάθεται ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι η κάποιος άλλος επώνυμος.

Δείτε την πανάκριβη κατασχεμένη θαλαμηγό του Mr.Folli-Follie

Advertisement

Από τον Σίλβιο μέχρι την πριγκίπισσα Βεατρίκη

Το βράδυ της Παρασκευής 15 Ιουλίου του 2016, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου καταφτάνει μαυρισμένος μαζί με την παρέα του στον «Μάνο» στην Σύμη. Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ κάθεται σε ένα τραπέζι και απολαμβάνει μικρά ψαράκια, συμιακό γαριδάκι, σαλάτες και παγωμένο λευκό κρασί, όντας σε πολύ καλή διάθεση. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα εμφανώς ανεβασμένος ενθουσιάζεται όταν ακούει από τα ηχεία την «Συννεφιασμένη Κυριακή» του Βασίλη Τσιτσάνη, σηκώνεται και αρχίζει να χορεύει ζεϊμπέκικο. Ο Μάνος καταφτάνει με πιάτα και το γλέντι ανάβει για πολλοστή φορά στο μαγαζί που επιλέγουν όλοι οι διάσημοι επισκέπτες του νησιού, με τον Παπανδρέου να τα δίνει όλα. Λεπτομέρεια; Απέναντι, έχει ξεκινήσει πριν λίγη ώρα το πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός θα αντιληφθεί πολύ αργότερα. Ένα χρόνο μετά το ζεϊμπέκικο του Γιωργάκη, η πριγκίπισσα Βεατρίκη της Υόρκης ζει ξέφρενες στιγμές ελληνικού γλεντιού μαζί με την παρέα της κατά την διάρκεια κρουαζιέρας με θαλαμηγό στα νησιά. Η 29χρονη τότε γαλαζοαίματη χόρεψε πάνω στην καρέκλα απολαμβάνοντας ένα από τα συνήθη γλέντια που στήνονται στον «Μάνο» εδώ και χρόνια. Τρελάθηκε με τα πιάτα και έκατσε να σπάσει κάποια από αυτά στο κεφάλι της, ο άνθρωπος που κατάφερε να μαζέψει την τουρκική ελίτ του χρήματος και όχι μόνο σε μια ταβέρνα, που γράφει την δική της ιστορία. Με δημόσιες σχέσεις που θα ζήλευαν και οι καλύτεροι PR, καταφέρνει να τους κάνει όλους να νιώθουν μια μεγάλη παρέα στο μαγαζί του. Άνετα ένοιωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι-εν ενεργεία πρωθυπουργός όταν πήγε στην Σύμη-με την συντροφιά του, τόσο μάλιστα που μόλις έφυγε κυκλοφόρησε η φήμη ότι αγόρασε σπίτι στο νησί.
Από τον «Μάνο» πέρασαν όλοι, από τον αείμνηστο Μάνο Χατζιδάκι μέχρι την εκρηκτική Σάλμα Χάγιεκ που έκανε οικογενιακώς διακοπές στο νησί, ενώ εκεί εθεάθη και ο Ντιέγο Ντε Λα Βάλε, ιδιοκτήτης της «Tods».

Οι Τούρκοι την απογείωσαν

Advertisement

Πάνω απ’ όλους όμως ο «Μάνος» λατρεύθηκε από την Τουρκική ελίτ του χρήματος, ισχυρούς δηλαδή επιχειρηματίες που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και έχουν εντρυφήσει στον δυτικό τρόπο ζωής. Οι θαλαμηγοί και τα σκάφη τους που έδεναν στο λιμάνι «απογείωσαν» την φήμη της ταβέρνας του Μάνου Γάγγου, σε τέτοιο σημείο, ώστε να μην βρίσκεις τραπέζι, μέχρι και πέρυσι. Φέτος, το μαγαζί παραμένει ερμητικά κλειστό μέχρι αυτή την στιγμή, αφού ο κορωνοϊός και το lockdown στις μετακινήσεις εξακολουθεί να ισχύει για πολλές χώρες. Η Σύμη, ο διάσημος «Μάνος» της αλλά και οι άλλες επιχειρήσεις του νησιού, ζουν τις πολύ ήσυχες μέρες του Ιούλη, ότι συμβαίνει δηλαδή και στην Μύκονο, την Σαντορίνη, την Πάρο. Απέναντι όμως στην Μαρμαρίδα, η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική για το «αδερφάκι» του εστιατορίου της Σύμης, που είναι καθημερινά σχεδόν γεμάτο, από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Οι χαρτοπετσέτες που φεύγουν στον αέρα είναι εκεί, τα πιάτα που σπάνε κατά δεκάδες είναι εκεί, μαζί με ελληνικά και τούρκικα σουξέ, που απογειώνουν το κέφι. Ποιοι λείπουν; Οι διάσημοι πελάτες που δεν μπορούν να ταξιδέψουν και η θέα από το μαγαζί στο ελληνικό νησί προς το λιμάνι, που μέχρι πέρυσι πλημμύριζε από σκάφη. Σκάφη από τα οποία κατέβαιναν κεφάτες παρέες, γόνοι εφοπλιστικών οικογενειών, επιχειρηματίες με φίλους, ηθοποιοί και jet setters που γέμιζαν τα τραπέζια του πιο γνωστού μαγαζιού. Αυτά που παραμένουν στοιβαγμένα, περιμένοντας την στιγμή που θα τοποθετηθούν ξανά στο μαγαζί κάποια στιγμή, το οποίο θα λειτουργήσει μόνο όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν, οπότε δεν βρίσκω το λόγο να το ανοίξω…» μου λέει πριν με χαιρετήσει για πάει να ξεκουραστεί, ώστε την επομένη να είναι έτοιμος για άλλη μια μέρα σκληρής δουλειάς, στην Μαρμαρίδα της Τουρκίας. Η Ελλάδα και η Σύμη θα περιμένουν…