Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Μάικλ Κράτσιος: Από τις βουτιές στα Μαγεμένα της Χίου υφυπουργός του Τραμπ

Ελλάδα 9:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μάικλ Κράτσιος: Από τις βουτιές στα Μαγεμένα της Χίου υφυπουργός του Τραμπ

MIRROR

Μάικλ Κράτσιος: Από τις βουτιές στα Μαγεμένα της Χίου υφυπουργός του Τραμπ

MIRROR

Τα καλοκαίρια του «Κοτσακά» όπως τον φωνάζουν στην Βολισσό όταν ήταν μικρός, η αγαπημένη του γιαγιά και η αγάπη για το νησί που καλά κρατεί. Ο τεχνοκράτης υφυπουργός Άμυνας βρήκε τον χρόνο να επισκεφθεί ένα κολλέγιο στην Θεσσαλονίκη και να συναντήσει τον φίλο του Βασίλη Κικίλια για έναν καφέ

Advertisement
Advertisement

Είναι καλοκαίρι, μέσα περίπου της δεκαετίας του ’90 και ο Γιάννης Κράτσιος μαζί με την σύζυγό του Μαρία κοιτάνε τον εννιάχρονο γιο τους Μιχάλη να παίζει στην άμμο της παραλίας Μαγεμένα.
O μικρός όπως όλοι οι μικροί δεν ξεκολλάει από την θάλασσα και τα κρυστάλλινα νερά της, δεν θέλει να φύγει όταν έρχεται η ώρα του φαγητού και γενικότερα θέλει να τον αφήσουν εκεί.
Λειτουργεί όπως όλα τα παιδιά δηλαδή, που η ενέργειά τους μοιάζει να μην τελειώνει μέχρι να έρθει η ώρα που θα «ξεραθούν» αποκαμωμένα από τον ήλιο και την αρμύρα στο κορμί τους.
Οι γονείς του χαμογελούν και τον αφήνουν να παίξει λίγο ακόμη πριν τον μαζέψουν για να γυρίσουν στο χωριό της συζύγου για να φάνε και να ξεκουραστούν.

Νίκος Γρυλλάκης: Ο «αόρατος» στρατηγός των μυστικών υπηρεσιών

Είναι ένα ζευγάρι Ελλήνων μεταναστών που λάτρεψαν την Χίο και την Βολισσό, το χωριό που γεννήθηκε η μητέρα του σημερινού Υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, που τότε ήταν ένα όμορφο αγόρι. Ένα αγόρι που πέρασε πολλά καλοκαίρια της ζωής του στο νησί και στην λατρεμένη του Βολισσό, παίζοντας με άλλα παιδιά στην πλατεία του Πυθώνα, μια από τις πιο όμορφες του νησιού.
Ο πατέρας του που κατάγεται από την ακριτική Καστοριά, μπορούσε εύκολα να καταλάβει γιατί ο γιος του είχε αγαπήσει τόσο πολύ την Χίο και το χωριό της μητέρας του. Ο Μιχάλης ή Κοτσακάς όπως τον φώναζαν οι συγχωριανοί του «κόλλησε» με την Χίο, έκανε φίλους εκεί και όταν έφευγε για να γυρίσει στο Μέριλαντ στεναχωριόταν. Το Σάλισμπερι, εκεί που γεννήθηκε είναι μια τυπική Αμερικανική πόλη με περίπου 30.000 κατοίκους και ήπιο κλίμα η οποία ανήκει στην πολιτεία του Μέριλαντ.Η πρώτη του φορά στην Ελλάδα ήταν όταν οι γονείς του τον έφεραν στην Χίο για να βαπτιστεί το καλοκαίρι του 1986 όταν ήταν εννιά μηνών μωρό, στο μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας. Ακολούθησαν πολλές άλλες στις επόμενες δεκαετίες, που του έχουν αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις και μυρωδιές από γιασεμί και νυχτολούλουδο.

Advertisement
Advertisement

Τα καλοκαίρια στον κάμπο και η τεχνητή νοημοσύνη

Έκτοτε όπως θυμούνται οι συγχωριανοί του σχεδόν κάθε καλοκαίρι-πέρυσι ήταν το τελευταίο που ήρθε-ο Μιχάλης ερχόταν για να ξεκουραστεί στο αγαπημένο του νησί. Μιλάει σχετικά καλά τα ελληνικά από μικρό παιδί και εξακολούθησε να το κάνει στο σπίτι του στην πολιτεία της Κολούμπια, όπου τέλειωσε το γυμνάσιο το 2004 με πολύ καλές επιδόσεις. Η επιλογή του νεαρού για σπουδές ήταν το φημισμένο Princeton University, ένα πανεπιστήμιο ειδικού βάρους από το οποίο πήρε το πτυχίο του στις πολιτικές επιστήμες και δίπλωμα στις Ελληνικές Σπουδές. Είχε ήδη ακουστεί αρκετά το όνομά του, αφού ως φοιτητής δούλεψε στο επιτελείο του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γράχαμ, ενώ έγινε και διευθυντής στο περιοδικό Business Today που εκδίδει το πανεπιστήμιο του Princeton.

Ποιός πράκτορας της CIA παρακολούθησε τους πάντες στην Ελλάδα;

Μετά από αυτά ο δρόμος ήταν ανοιχτός για μια καριέρα σε όποιον τομέα επιθυμούσε ο Μάικλ όπως τον φώναζαν οι φίλοι του στην Αμερική που ξεκίνησε την διαδρομή του εισερχόμενος στον χώρο των επενδύσεων. Η δουλειά του επενδυτικού στελέχους στην Barclay’s Capital, μια Βρετανική τράπεζα είχε απαιτήσεις αλλά ο Κράτσιος στα 23 του χρόνια, απέδειξε ότι μπορούσε να κάνει πολλά, σε έναν χώρο όπου τα λάθη δεν συγχωρούνται και η πίεση είναι τεράστια.Αυτήν πίεση ξέχναγε κάθε καλοκαίρι όταν έφτανε στο χωριό της μητέρας του και πέρναγε την πόρτα του σπιτιού τους, που βρίσκεται στην είσοδο το χωριού. Οι βόλτες με φίλους, τα μπάνια στον Μάναγρο, στα Μαγεμένα και στην Λημνιά, το φαγητό σε ταβερνάκια και οι έξοδοι στην πόλη τον βοηθούσαν να αποφορτιστεί και να χαλαρώσει.

Αγοράζει τη Δόξα Δράμας ο απαγωγέας του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου;

Advertisement

Πιθανόν να μην φανταζόταν τότε, ότι είκοσι χρόνια μετά θα ήταν ένας από τους πιο απαραίτητους συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, σε ότι αφορά τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη. Ακόμη όμως και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, σίγουρα δεν έβλεπε τον εαυτό του Υφυπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, μια θέση που γέμισε χαρά και περηφάνεια, πρώτα τους γονείς του 34χρονου Μάικλ.Αυτοί ήταν οι πρώτοι που έμαθαν τα νέα του καθήκοντα, ενώ η είδηση δεν άργησε να φτάσει στην Χίο και να σκορπίσει χαρά στην Βολισσό, για το δικό τους παιδί. Αυτό που τους χαιρετάει πάντα χαμογελαστό, έχοντας μια καλή κουβέντα για όλους στο χωριό που έχει μέσα στην καρδιά του από παιδί, τότε που γύρναγε από την παραλία με τα αλάτια.

Ο cool σύμβουλος του πλανητάρχη

Advertisement

Ο ερχομός του προ ημερών στην Ελλάδα μαζί με τον Μάικ Πομπέο του έδωσε την ευκαιρία να δει κάποιους φίλους του, όπως τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος πόσταρε και μια φωτογραφία μαζί με τον Κράτσιο.Έναν άνθρωπο που είχε φιλοδοξίες και παθιάστηκε με τις νέες τεχνολογίες όταν δούλεψε για τον Πίτερ Θιελ, τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα συνιδρυτή της PayPal και τον πρώτο επιχειρηματία που επένδυσε στο Facebook του Μαρκ Ζούκεμρπεργκ. Πέρασε από διάφορες θέσεις στον επιχειρηματικό του όμιλο πριν καταλήξει CFO του Clarium Capital Management και αυτή του η θητεία του έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθεί με την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες νέες τεχνολογίες. Κι ύστερα ήρθε ο Τραμπ.Ο Κράτσιος λένε αυτοί που τον έχουν γνωρίσει είναι ένας ευφυέστατος τεχνοκράτης, ανοιχτός σε νέες ιδέες και με ένα μυαλό που δεν σταματά να σκέφτεται.

Ο Ελληνικός Στρατός με 10.000 νέα θωρακισμένα Ελληνικής κατασκευής

Τον Φεβρουάριο του 2017 το τηλεφώνημα που δέχτηκε για να είναι π σύμβουλος Τεχνολογίας και Ερευνών του Ντόναλντ Τραμπ έφερε τον Κράτσιο στον Λευκό Οίκο. Αυτό που ουσιαστικά ανέλαβε ήταν να προωθήσει και να υποστηρίξει τις νέες τεχνολογίες όπως το 5G στις Ηνωμένες Πολιτείες και θπό την καθοδήγησή του ο Λευκός Οίκος φιλοξένησε τις Αμερικανικές εταιρίες που πρωτοπορούν στις αναδυόμενες τεχνολογίες. Η ζωή στην Ουάσιγκτον είναι έντονη, το πρόγραμμά του φορτωμένο, ενώ δεν λείπουν και τα ταξίδια σε διάφορες χώρες του κόσμου μόνος του ή ως σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, όποτε αυτό ήταν επιβεβλημένο. Η προαγωγή του σε Υφυπουργό Άμυνας με ειδικό ρόλο από τον Τραμπ τον περασμένο Ιούλιο ήταν το peak της μέχρι τώρα επαγγελματικής του διαδρομής.  Αυτής που τον έφερε στην αγαπημένη του Ελλάδα πριν από λίγες ημέρες, ως αξιωματούχο του Λευκού Οίκου στο επίσημο ταξίδι του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα.

Τα παιδιά και η γιαγιά

Advertisement

Μια από τις πιο χαλαρές στιγμές αυτού του ταξιδιού ήταν ίσως η επίσκεψή του σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο της Θεσσαλονίκης μαζί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ.Φορώντας κουστούμι, γραβάτα και την μάσκα του ο Μάικλ Κράτσιος είδε τα project των νεαρών μαθητών και τα μάτια του έλαμψαν όταν είδε τον δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού που είχε φτιάξει μια ομάδα παιδιών. Μίλησε με όλες τις ομάδες, ρώτησε πολλά και φεύγοντας δήλωσε πολύ τυχερός που συνάντησε από κοντά αυτούς τους τόσο ταλαντούχους μαθητές. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι είδε πολύ ενδιαφέροντα projects πριν αποχωρήσει μαζί με την συνοδεία του για να συνεχίσει το πρόγραμμά του, που τον έφερε και στην Αθήνα. Εκεί όπου συναντήθηκε με τον φίλο του Βασίλη Κικίλια για να συζητήσουν διάφορα θέματα, αφού γνωρίζονται τα τελευταία χρόνια και μάλιστα είχαν συναντηθεί και στον Λευκό Οίκο.

Συγκριτικό: Ελλάδα vs Τουρκία – Ποιος κερδίζει;

ΟΙ δύo άνδρες ήπιαν ένα καφέ και συζήτησαν για την πανδημία του Covid-19 και στο πως μπορούν να συμβάλλουν οι νέες τεχνολογίες στον τομέα της υγείας. Αυτοί που τον ξέρουν καλά λένε ότι θα ήθελε πολύ αν προλάβαινε να πήγαινε για λίγες ώρες στην αγαπημένη του Χίο και να ανέβει μέχρι την Βολλησό, που τόσο του έλειψε φέτος. Η πανδημία στάθηκε αφορμή να μην μπορέσει να έρθει στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, όταν πέθανε η αγαπημένη του γιαγιά τον περασμένο Απρίλιο. Το lockdown στις πτήσεις από το εξωτερικό «απαγόρευσε» τρόπο τινά σε αυτόν και τους γονείς του να έρθουν στην Ελλάδα για το τελευταίο αντίο σε έναν τόσο δικό τους άνθρωπο.  Πάντως όπως είπε σε φίλους του χάρηκε πολύ το προ ημερών ταξίδι του στην χώρα μας ενώ με την επιστροφή του στις ΗΠΑ για να τρέξει διάφορα προγράμματα. Μεταξύ αυτών και την ενσωμάτωση των drones-δηλαδή μη επανδρωμένα αεροσκάφη-στο εθνικό σύστημα εναερίου χώρου των ΗΠΑ, προσπαθεί της οποίας ηγείται προσωπικά αυτός ο χαμογελαστός cool τεχνοκράτης.