Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Φωτιές: Θα μας λείψουν οι Ρώσοι γίγαντες;

Ελλάδα 13:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φωτιές: Θα μας λείψουν οι Ρώσοι γίγαντες;

MIRROR

Φωτιές: Θα μας λείψουν οι Ρώσοι γίγαντες;

MIRROR

Η μάχη με τις φλόγες είναι σε εξέλιξη με τις αρμόδιες αρχές να δηλώνουν έτοιμες για έναν νέο πόλεμο, αλλά δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την απουσία φέτος των Beriev…

Advertisement
Advertisement

 

Έναν μεγάλο πονοκέφαλο καλείται να αντιμετωπίσει το κυβερνητικό επιτελείο εν όψει των πυρκαγιών του καλοκαιριού, καθώς οι κυρώσεις στη Ρωσία καθιστούν αδύνατη την ενοικίαση και φέτος του τεράστιου ρωσικού Beriev.

O γίγαντας των αιθέρων αποδείχτηκε καθοριστικό όπλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών το εξαιρετικά δύσκολο περσινό καλοκαίρι και οι τεράστιες δυνατότητές του προφανώς θα λείψουν από το οπλοστάσιο των αρμόδιων αρχών και για φετινή περίοδο.

Advertisement
Advertisement

Η εμπειρία του 2021 και οι μεγάλες καταστροφές έχουν ήδη κινητοποιήσει την κυβέρνηση προς την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τη νέα αντιπυρική περίοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αλλάξει όλη η στρατηγική αντιμετώπισης των πυρκαγιών, με δεδομένη και την απουσία του ρωσικού Βeriev, αλλά και της Ουκρανικής βοήθειας σε προσωπικό και ελικόπτερα.

H κυβέρνηση τα έδωσε όλα για φέτος αυξάνοντας τον προϋπολογισμό κατά 35%, έχοντας ως στόχο να πολλαπλασιάσει τα εναέρια μέσα με περισσότερα μικρά και πιο αποτελεσματικά αεροσκάφη, κυρίως του τύπου Air-Tractor, τα οποία θα είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα 6 που χρησιμοποιήθηκαν πέρσι.

Μία ακόμα σημαντική αλλαγή θα είναι η χρήση επιβραδυντικού υγρού για τις μεγάλες πυρκαγιές, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά από τις απλές ρίψεις νερού. Πρόκειται για το γνωστό υγρό, κόκκινου χρώματος, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σποραδικά κατά το παρελθόν, μέσω αεροσκαφών τύπου C-130.

Advertisement

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, το επιβραδυντικό υγρό που προμηθεύτηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στις μεγάλες φωτιές θα είναι πιστοποιημένο και φιλικό προς το περιβάλλον. Το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην Γαλλία, και η ρίψη του θα γίνεται κυρίως από τα μικρά αεροσκάφη Αir-Tractor.

Advertisement

Ένα νέο στοιχείο της νέας αντιπυρικής περιόδου είναι η στενή συνεργασία της δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση γνώση του ανάγλυφου της περιοχής και των ιδιαιτεροτήτων που αντιμετωπίζουν οι επίγειες δυνάμεις στο πεδίο.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί και στην ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, καθώς έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι όσα εναέρια μέσα και να υπάρχουν, την τελική και καθοριστική μάχη με την φωτιά και το οριστικό σβήσιμό της το επιτυγχάνουν οι πυροσβέστες.

Από εκεί και πέρα ολοκληρώνεται η η εκπαίδευση των 500 δασκοκομάντος. Πρόκειται Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων σε 6 συνολικά σημεία της χώρας (Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα).

Advertisement

Το ειδικό αυτό σώμα θα εργάζεται μέσα στο δάσος μαζί με τους δασικούς και τους δασολόγους καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και θα ειδικεύεται κυρίως στην πρόληψη των πυρκαγιών ενώ θα είναι και αυτοί που θα φθάνουν πρώτοι στο σημείο της πυρκαγιάς, ώστε να επέμβουν στις κρίσιμες πρώτες ώρες όπου συνήθως κρίνεται και η εξέλιξη μιας φωτιάς.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φιλοξενηθούν πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Beriev Be-200: Αυτός είναι ο Ρώσος γίγαντας – Ρίχνει μία μικρή… λίμνη στην φωτιά
Στον πόλεμο ρίχτηκε το ρωσικό Beriev – Γιατί δεν πέταξε χτες;
Φωτιές: Χωρίς τα πυροσβεστικά ρωσικά θηρία φέτος – Τι σχεδιάζουν;