Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Μπήκα φυλακή επειδή μίλησα για τα βασανιστήρια της CIA

Ελλάδα 7:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μπήκα φυλακή επειδή μίλησα για τα βασανιστήρια της CIA

MIRROR

Μπήκα φυλακή επειδή μίλησα για τα βασανιστήρια της CIA

MIRROR

Ο πρώην Ελληνοαμερικανός πράκτορας μιλάει για την ζωή του στην φυλακή, τον μέντορά του Γκαστ Αβρακότο, τις μυστικές επιχειρήσεις στην Αθήνα, τους Άραβες πράκτορες και τον βομβιστή της Citibank που στρατολόγησε

Advertisement
Advertisement

Ο Ελληνοαμερικάνος Τζον Κυριάκου ήταν ο πρώτος πράκτορας της CIA που φυλακίστηκε όταν μίλησε για τα βασανιστήρια σε τρομοκράτες η ύποπτους για τρομοκρατικές πράξεις από τις Αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που λάμβαναν χώρα στο Γκουαντάναμο και σε μυστικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο. Η Υπηρεσία τον κατηγόρησε για κατασκοπεία και ο Κυριάκου καταδικάστηκε σε τριάντα μήνες φυλάκισης στο σωφρονιστικό κατάστημα του Λορέττο, έχοντας παραδεχθεί την ενοχή του για να εκτίσει μικρότερη ποινή. Όταν αποφυλακίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια μου παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη ως ελεύθερος άνθρωπος και μου μίλησε για όλα.

Ελλάδα VS Τουρκία: Ποιός έχει το πάνω χέρι σε οπλικά συστήματα;

Θυμήθηκε άγνωστα περιστατικά από την θητεία του στην Αθήνα ως πράκτορας της CIA επιφορτισμένος να εξαρθρώσει την 17Ν και μου αποκάλυψε για πρώτη φορά την στενή σχέση με τον μέντορά του Γκαστ Αβρακότο-ένα θρύλο της υπηρεσίας που έπαιξε καταλυτικό ρόλο υπηρετώντας στην Αθήνα κατά την διάρκεια της Χούντας-και τον εκρηκτικό χαρακτήρα του. Περιγράφει τις επιχειρήσεις που έκανε στην Αθήνα στις αρχές του 2000 υπηρετώντας στο κλιμάκιο της CIA στην πρεσβεία, για το πώς βίωσε την φυλακή, την σχέση που δημιούργησε εκεί με αφεντικά της Μαφίας που τον προστάτευσαν αλλά μιλάει και για το καινούριο του βιβλίο. Μιλάει για το πως κατάφερε να στρατολογήσει τον τρομοκράτη που έβαλε βόμβα στα γραφεία της Citibank τον Αύγουστο του 1986 πέντε χρόνια μετά το συμβάν, θέλοντας να διαπιστώσει αν είχε σχέσεις με την 17Ν.

Advertisement
Advertisement

«Ήμουν ο πρώτος πράκτορας της CIA που φυλακίστηκε επειδή αποκάλυψε όνομα πράκτορα και πληροφορίες σε δημοσιογράφο» μου είπε ο Κυριάκου στην συνέντευξη που μου παραχώρησε τότε. «Όλο αυτό έγινε επειδή μίλησα το 2007 για τα βασανιστήρια της Υπηρεσίας όπως ο εικονικός πνιγμός, κάτι για το οποίο δεν με συγχώρησαν ποτέ.

Η φυλακή και οι Μαφιόζοι

«Ήμουν δυο ώρες μέσα στην φυλακή όταν με πλησίασαν δύο λευκοί ξυρισμένοι κατάδικοι γεμάτοι τατουάζ και με ρώτησαν διαδοχικά αν ήμουν παιδεραστής, ομοφυλόφιλος η «καρφί». Όταν απάντησα αρνητικά και στα τρία μου είπαν να κάτσω μαζί τους, κάτι που έκανα, οπότε σκέφτηκα ότι θα είμαι με αυτούς». Μόνο που αυτό δεν έμελλε να γίνει. Κατέληξε να κάνει κολλητή παρέα με Ιταλούς μαφιόζους, αφεντικά από τις φαμίλιες Γκαμπίνο και Ντε Καβαλκάντε, όπως τον Νίκι Καρούζο, τον Νικ Μπούτσι και τον Πιτ Καλαμπρέζε από την φαμίλια Μπονάνο. «Ο Πιτ ήρθε και μου είπε «γιατί κάθεσαι με αυτούς τους ηλίθιους; Έλα να κάτσεις μαζί μας. Από σήμερα θα είσαι πάντα με εμάς» τονίζει ο Κυριάκου.

Πώς η μαφία ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς της…

Advertisement

«Σταδιακά έγιναν οι καλύτεροι φίλοι μου και το κατάλαβα τον περασμένο Αύγουστο όταν μου είπαν ότι ένας καινούριος τρόφιμος έλεγε παντού ότι είμαι καρφί. Ήθελα να τον βρω αμέσως, ήταν κάπου στην καφετέρια της φυλακής, αλλά ο Καλαμπρέζε μου λέει «Τζον μην ασχοληθείς καθόλου, θα το αναλάβουμε εμείς αργότερα. Μετά το δείπνο πήγα στο δωμάτιο των Ιταλών αλλά είχα τρελά νεύρα με τον τύπο. Οι Ιταλοί μου είπαν να κάτσω να διαβάσω την εφημερίδα και να χαλαρώσω. Έφυγαν, γύρισαν μετά από μισή ώρα και ο Καλαμπρέζε μου είπε μόνο μια φράση: «Το πρόβλημα τακτοποιήθηκε, δεν χρειάζεται να ανησυχείς πλέον».

Βασίλης Στεφανάκος: Η μυθιστορηματική ζωή του Έλληνα Godfather

Τους ευχαρίστησα, γύρισα στο κελί μου και μετά από λίγο ήρθε ο τύπος που έλεγε πριν από λίγες ώρες ότι ήμουν καρφί. Το πρόσωπό του ήταν παραμορφωμένο από τις μπουνιές και μου είπε με φωνή που έτρεμε: «Σου ζητάω συγνώμη για ότι είπα, δεν θα ξαναγίνει ποτέ».
Αυτά τα επεισόδια μαζί με πολλά άλλα θα περιλαμβάνονται στο καινούριο συγγραφικό πόνημα του πρώην κατασκόπου.  «Αυτή την περίοδο ετοιμάζω το δεύτερο βιβλίο μου με τίτλο «Εκτίοντας την ποινή μου σαν κατάσκοπος: Πως η CIA μου έμαθε να επιβιώνω στην φυλακή».
Το βιβλίο κυκλοφόρησε πέρυσι και στα ελληνικά.

Advertisement

Εγώ και ο Αβρακότος

Όταν τον ρωτάω για την σχέση του με τον Γκαστ Αβρακότο ο Κυριάκου χαμογελάει πριν μιλήσει: «Κατά την γνώμη μου ήταν ο πιο απρόβλεπτος πράκτορας που πέρασε ποτέ από την Υπηρεσία και το στόμα του εκτόξευε τις πιο βαριές βρισιές που υπήρχαν. Θυμάμαι μια φορά που είχαμε ραντεβού με έναν ελληνοαμερικανό πληροφοριοδότη. Ήταν επιχειρησιακή συνάντηση σε ξενοδοχείο. Τον συναντήσαμε στο ξενοδοχείο Four Seasons στην Georgetown και τον σύστησα στον Γκαστ λέγοντας του πόσο μας βοηθάει, αλλά δεν πρόλαβα να πω τίποτε άλλο.

Ο Αβρακότος του επιτέθηκε αμέσως και του είπε «Ρε μαλ…α μας κρύβεις πράγματα. Δεν μας λες τίποτε και αυτά που μας λες είναι σκατά. Ακούς τι σου λέω; Θέλουμε να μας πεις κάτι που να αξίζει και καλό είναι να μιλήσεις τώρα γιατί θα σε σκοτώσω». Προσπάθησα να τον ηρεμήσω, αλλά ο Γκαστ ήταν ο Γκαστ ενώ ο τύπος είχε χάσει το χρώμα του. Επιστρέφοντας είπα στον προϊστάμενό μου τι έγινε, ότι είχα πρόβλημα και τον έβγαλαν από την επιχείρηση. Στο τέλος της ημέρας, όταν γυρίσαμε στα κεντρικά του Λάνγκλεϊ, μου είπε έξαλλος: «Ρε μαλάκα έχασες το φιλότιμο σου».

Προσοχή! Απάτη με παραπλανητικά email δήθεν από Έλληνες επώνυμους

Advertisement

Ο Κυριάκου μιλάει για τον μέντορά του χωρίς να μασάει τα λόγια του για το εκρηκτικό του χαρακτήρα του. «Θυμάμαι μια φορά στο Λάνγκλεϊ ήμασταν στο γραφείο και όρμισε πάνω μου όταν του είπα ότι ο Μάλλιος-αστυνομικός που εκτελέστηκε από την 17Ν-ήταν βασανιστής. «Ο Μάλλιος ήταν φίλος μου ρε μαλ…α. Φίλος μου, ακούς;». Ο Τζον του είπε ψύχραιμα ότι μπορεί να ήταν φίλος του, αλλά ήταν αποδεδειγμένα βασανιστής.

«Όταν ήμουν αρχικά στην Αθήνα» τονίζει ο Κυριάκου «ανταλλάσσαμε με τον Γκαστ e-mail τέσσερις με πέντε φορές την ημέρα. Κάποια στιγμή μου είπε ότι θα πάρει λίγες ημέρες άδεια και ότι δεν θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε. Την επόμενη μέρα πηγαίνω σε ένα ραντεβού και κάποια στιγμή φτάνω στη Γλυφάδα όπου βλέπω σε μια γωνία τον Γκαστ. Λέω μπα, δεν είναι αυτός και φεύγω. Μετά από τέσσερις ημέρες μου στέλνει email και τον ρωτάω αν ήταν στην Γλυφάδα. Ξέρεις τι μου απάντησε; «Αν πεις σε κανέναν ότι με είδες θα σε σκοτώσω». Όπως έμαθα είχε έρθει για να δει τον γιο ενός πρωταίτιου της Χούντας, ο οποίος είχε μια ταβέρνα στην Γλυφάδα και ο Γκαστ πήγε να φάει και να τα πουν. Εννοείται ότι δεν ζήτησε άδεια και αν κάνεις κάτι τέτοιο, απολύεσαι αυτόματα από την CIA. Αλλά ήταν ο Γκαστ που δεν υπολόγιζε κανέναν».

Οι Άραβες πράκτορες

Στην Αθήνα ο Κυριάκου ήρθε στο τέλος της δεκαετίας του 90 και ρίχτηκε με τα μούτρα στην δουλειά. Μια μέρα οδήγησε έναν υποτιθέμενο πληροφοριοδότη από Αραβική χώρα σε ένα έρημο πάρκο της Αθήνας. «Στο αυτοκίνητο ήμουν εγώ, ο προϊστάμενός μου μαζί με τον Άραβα και άλλος ένας πράκτορας. Εκείνη την ημέρα αντιληφθήκαμε ότι ένα αυτοκίνητο με Ιρανούς πράκτορες μας παρακολουθούσε και κάναμε αρκετή ώρα να τους ξεφύγουμε. Ο Άραβας ήταν ένας Λιβανέζος και μας είχε φλομώσει στις βλακείες λέγοντας ότι είχε διάφορες πληροφορίες, μέχρι την στιγμή που το αφεντικό μου έβγαλε το πιστόλι του και το κόλλησε στο κεφάλι του. Τότε μας είπε ότι δούλευε για τους Ιρανούς, τον αφήσαμε εκεί και φύγαμε».

Ποιά είναι η φρεγάτα “Λήμνος” που παραλίγο να βυθίσει το τουρκικό πλοίο;

Δεν ήταν ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που πήγαινε να «πουλήσει» ψεύτικη εκδούλευση στους Αμερικανούς.
«Ο Λιβανέζος μας είπε ότι είχε έρθει για να ανατινάξει την πρεσβεία των ΗΠΑ, την πρεσβεία της Βρετανίας, του Ισραήλ και της Βραζιλίας. Εμείς κάναμε αμέσως μια αναφορά προς την ΕΥΠ και την αστυνομία για να ερευνήσουν που μένει στην Αθήνα, πότε ήρθε και ποιους συναντάει.

CIA-ΕΥΠ

Όταν η κουβέντα έρχεται στο πόσο «κοντά» ήταν ο σταθμός της CIA στην Αθήνα με την ΕΥΠ η απάντηση του Τζον Κυριάκου είναι απόλυτη: «Αν σου μιλήσω γι’ αυτό μπορεί να μπω στην φυλακή πάλι. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είχαμε μια ζεστή και καλή συνεργασία στα θέματα τρομοκρατίας, η οποία έγινε ακόμη καλύτερη όταν ανέλαβε υπουργός Δημοσίας Τάξεως ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Πήγα να τον δω για πρώτη φορά μαζί με τον Νίκολας Μπερνς σε μια συνάντηση όπου ήταν παρόντες στρατηγοί της Αστυνομίας και ανώτατα στελέχη της ΕΥΠ και όταν φύγαμε είπα στον πρεσβευτή: «Πιστεύω ότι όλα όσα είπε ο Χρυσοχοϊδης σε εκείνη την συνάντηση ήταν όλα σωστά, ήταν όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Προσωπικά δεν ήρθα ποτέ «κοντά» με κανένα μέλος της 17Ν την περίοδο που υπηρετούσα στην Αθήνα, αλλά όταν συνελήφθησαν είχαμε πετύχει κάποια ονόματα. Αν υποθέσουμε ότι είχαμε φακέλους για πεντακόσια ονόματα, πέσαμε μέσα για πέντε μέλη, τα ονόματα των οποίων δεν μπορώ να αποκαλύψω».

Άοπλος στο Πακιστάν

Δεν έχω πυροβολήσει ποτέ όσο ήμουν πράκτορας στην CIA. Την περίοδο που ήμουν στην Αθήνα οπλοφορούσα καθημερινά αλλά έβγαλα το όπλο μου μόνο μια φορά, όταν ένοιωσα ότι κινδύνευα από έναν μοτοσικλετιστή που είχε κολλήσει για ώρα δίπλα στο αυτοκίνητό μου. Όταν πήγα στο Πακιστάν και μου είπαν να πάω να υπογράψω για το όπλο μου, τους είπα ότι δεν θέλω να οπλοφορώ. Τους είπα ότι ήμουν τόσο τρελαμένος από την Αθήνα, ώστε αν είχα όπλο πάνω μου θα πυροβολούσα σίγουρα κάποιον στο Πακιστάν. Ήμουν ο μόνος επιχειρησιακός πράκτορας της CIA που δεν οπλοφορούσε σε μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου».

Η σχέση με τον Τένετ και ο βομβιστής

Στην CIA υπάρχουν πολλοί Ελληνοαμερικάνοι πράκτορες. Ο Τένετ συμπαθούσε περισσότερο αυτούς που καταγόντουσαν από την Ήπειρο, όπως και αυτός. «Με εμένα» λέει ο Τζον «τον Γκαστ και τους νησιώτες ήταν πιο τυπικός, Θυμάμαι όμως ότι σε μια συνάντηση που είχαμε του είπα για μια επιχείρηση που ήθελα να κάνω. Δεν ρώτησε τίποτε για το κόστος απλά είπε «προχώρα» και αυτό λέει πολλά. Ήταν πολύ δημοφιλής, είχε ανεβάσει το ηθικό στην υπηρεσία και δεν φοβόταν να πάρει επιχειρησιακά ρίσκα Λατρεύει την Ελλάδα, μισούσε την 17Ν και οι εντολές του ήταν να κάνουμε τα πάντα για να την εξαρθρώσουμε.

Λεφτά με το… τσουβάλι για τον Ερντογάν – Ξεκίνημα από Αφρική

Κάποτε είχα προσεγγίσει έναν τρομοκράτη που νομίζαμε ότι συνδεόταν με την 17Ν, έναν βομβιστή που είχε βάλει βόμβα στην Citibank στην Αθήνα, αλλά δεν με άφηναν να προχωρήσω στην στρατολόγησή του.  Στο Χριστουγεννιάτικο πάρτι της CIA στο Λάνγκλεϊ ένα μέλος από την ομάδα του κλιμακίου για την 17Ν στο Λάνγκλεϊ τον πλησίασε και του συστήθηκε.  «Μόλις ο Τένετ άκουσε ότι ήταν στην Τask Force για την 17Ν του είπε «αν μπορώ να κάνω κάτι για να σας βοηθήσω πες το μου». Ο συνάδελφος του είπε ότι δεν με άφηναν να πλησιάσω τον τρομοκράτη λόγω της βόμβας και ο Τένετ του έδωσε την ίδια στιγμή έγκριση να προχωρήσω. Έτσι τον στρατολόγησα, αλλά τελικά δεν είχε κανένα σύνδεσμο με την Οργάνωση. Δεν μπορώ να σου πω το όνομά του, αλλά μπορώ να σου αποκαλύψω ότι δεν ήταν έλληνας. Ήταν Άραβας που ζούσε μόνιμα σε μια Ανατολικοευρωπαϊκή χώρα».