Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Πώς η μαφία ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς της…

Ελλάδα 13:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς η μαφία ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς της…

MIRROR

Πώς η μαφία ξεκαθάρισε τους λογαριασμούς της…

MIRROR

Η διπλή δολοφονία των δύο «τουριστών» στην Κέρκυρα αποδίδεται στην άγρια κόντρα δυο αιμοσταγών εγκληματικών οργανώσεων από το Μαυροβούνιο

Advertisement
Advertisement

Οι δύο άνδρες δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτε, ούτε καν να τραβήξουν το χειρόφρενο. Γαζώθηκαν κυριολεκτικά από πάνω μέχρι κάτω από τους εκτελεστές τους μέρα μεσημέρι, έξω από το σπίτι που είχαν νοικιάσει στην περιοχή Χαλικούνα, στο Πρασούνι της Κέρκυρας.

Δεν χρειάστηκε παρά η ταυτοποίηση των πραγματικών ονομάτων τους-αμφότεροι κυκλοφορούσαν με πλαστά διαβατήρια-για να γίνει γνωστό ότι ο Αλάν Καζάρ και ο Νταμίρ Χάτζιτς φέρονται να ανήκουν στην φατρία Σκάλιάρι. Είναι η δεύτερη διπλή δολοφονία που συνδέεται με την μαφιόζικη οργάνωση από το Μαυροβούνιο μετά από εκείνη της Βάρης τον περασμένο Ιανουάριο, η οποία σόκαρε με την αγριότητα της αλλά και το «ψυχρό αίμα» των εκτελεστών που χτύπησαν μόνο τους στόχους τους. Έφυγαν αφήνοντας πίσω τους νεκρούς τον αρχηγό της Σκάλιαρι Ιγκόρ Ντέντοβιτς-τον επνομαζόμενο «Εσκομπάρ των Βαλκανίων»-και τον υπαρχηγό της οργάνωσης Στέφαν Σταμάτοβιτς που έμεναν μόνιμα στην Αθήνα. Έξι μήνες μετά ήρθε η ώρα για άλλα δύο όπως όλα δείχνουν μέλη της οργάνωσης από τους ορκισμένους εδώ και χρόνια αντιπάλους της, την φατρία Καβάτσκι. Ο πόλεμος και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα στις δύο πιο σκληρές εγκληματικές οργανώσεις του Μαυροβουνίου ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια. Μέχρι τότε Σκάλιαρι και Καβάτσκι ήταν «ένα» καρτέλ που είχε απλώσει πλοκάμια σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης, ελέγχοντας το εμπόριο κοκαΐνης. Μια ενασχόληση στην οποία τα λάθη γεννούν πολέμους και ολέθριες συγκρούσεις ανάμεσα σε μαφιόζους που μέχρι χθες ήταν «κολλητοί» και προστάτευαν ο ένας τον άλλο.

Advertisement
Advertisement

Σπύρος Βελέντζας: Ο Έλληνας μαφιόζος της Νέας Υόρκης

Κότορ: Εκεί που άρχισαν όλα

Η μικρή παραθαλάσσια πόλη του Κότορ μέχρι το 2015 ήταν ένα πολύ όμορφο θέρετρο για τους τουρίστες αλλά και η βάση ενός σκληρού καρτέλ που έκανε χρυσές δουλειές με το εμπόριο κοκαΐνης. Αυτό που στάθηκε η αιτία για το ξέσπασμα ενός ανελέητου πολέμου μετά την διάσπαση του στα δύο, όταν το 2015 «χάθηκε» ένα δικό του φορτίο κοκαΐνης 300 κιλών στην Βαλένθια της Ισπανίας, αξίας 20.000.000 ευρώ! Η απώλεια του φορτίου έφερε άγριους τσακωμούς για το ποιος έφταιγε και την διάλυση του καρτέλ, μέσα από την οποία γεννήθηκαν δύο νέες οργανώσεις, η Σκάλιαρι και η Καβάτσκι. Αμφότερα τα ονόματα ανήκουν σε δύο συνοικίες της πόλης.  Αμέσως μετά άρχισε ο πόλεμος ανάμεσα στις δύο φατρίες και «μίλησαν» τα όπλα, αρχικά στους ειδυλλιακούς δρόμους του Κότορ και σταδιακά σε άλλες πόλεις του Μαυροβουνίου.

Advertisement

Τα πτώματα άρχισαν να στοιβάζονται και όταν οι Ειδικές Δυνάμεις της Αστυνομίας έφτασαν στην πόλη αντιλήφθηκαν σε ότι πολλά τμήματα και γειτονιές της. υπήρχαν κάμερες επιτήρησης που δεν ανήκαν σε καμία δημόσια ή κρατική υπηρεσία. Η συνέχεια του αιματηρού εμφυλίου δόθηκε στην Σερβία όπου έλαβαν χώρα περισσότερες από ογδόντα εκτελέσεις με την πλειοψηφία των θυμάτων να γαζώνεται με αυτόματα όπλα από το κεφάλι μέχρι τα πόδια. Τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα οι δύο άντρες της φαμίλιας Σκάλιαρι που κάθισαν για φαγητό μαζί με τις οικογένειες τους σε ταβέρνα της Βάρης, ήταν χαλαροί και δεν φαντάζονταν ότι ζούσαν τις τελευταίες τους στιγμές. Έκαναν ένα μοιραίο λάθος. Νοιώθοντας ασφαλείς στην Αθήνα όπου έμεναν αρχικά μόνοι τους, αποφάσισαν κάποια στιγμή να φέρουν στην ελληνική πρωτεύουσα, τους δικούς τους άνθρώπους, αγνοώντας ότι οι Καβάτσκι παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους. Το έκαναν όχι για να σκοτώσουν γυναίκες και παιδιά, αλλά για να τους οδηγήσουν στον Ντέντοβιτς και τον Σταμάτοβιτς ηγετικές μορφές της αντίπαλης φαμίλιας , που οι πληροφορίες μέχρι τότε τους ήθελαν στην Τουρκία.

Advertisement

Ποιοι «αυτοκτόνησαν» τον Κώστα Τσαλικίδη

Αιματηρό ξεκαθάρισμα

Οι δυο άντρες γευμάτιζαν με τις οικογένειές τους στην ταβέρνα, όταν ξαφνικά εισέβαλαν στο χώρο τέσσερις άνδρες, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και τους εκτέλεσαν. Η αστυνομία, μάλιστα, εντόπισε περισσότερους από είκοσι κάλυκες στο σημείο, ενώ από τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε στα πόδια η σύζυγος του ενός θύματος. Η επίθεση κράτησε μόλις μισό λεπτό, οι δράστες φορούσαν μπαλακλάβες και κρατούσαν πιστόλια, ενώ οι κινήσεις τους καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας, οι οποίες όμως δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τις έρευνες που ακολούθησαν.

Advertisement

Ο Έλληνας κοσμηματοπώλης που εξαφανίστηκε σε μια νύχτα

Τα θύματα της Κέρκυρας εκτελέστηκαν με πιο άγριο τρόπο, επειδή δεν υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες και το μήνυμα των Καβάτσκι στους Σκάλιαρι έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρο σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά σε Σερβικά blogs: «Όπου και αν πάτε θα σας βρούμε».  Ο εις εκ των θυμάτων Αλάν Κοζάρ κατάγεται σύμφωνα με τα δημοσιεύματα σε ΜΜΕ της Σερβίας από το Μαυροβούνιο και ήταν ο επικεφαλής εγκληματικής συμμορίας από την πόλη Μπαρ που διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με την συμμορία Σκαλιάνι, κάτι που πληρωσε πολύ ακριβά. Ήταν σκληρός και οι αρχές τον αναζητούσαν για κάποιες δολοφονίες, ενώ ο έτερος Χάτζιτς, θεωρούνταν ύποπτος για μια δολοφονία στην πόλη του Βελιγραδίου, άλλη μια από τις δεκάδες που έχουν διαπραχθεί σε αυτό τον ανελέητο πόλεμο των δύο φατριών που μαίνεται ανεξέλεγκτος εδώ και πέντε χρόνια.

Βασίλης Στεφανάκος: Η μυθιστορηματική ζωή του Έλληνα Godfather