Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Big Buisiness την εποχή του κορωνοϊού

Ελλάδα 10:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Big Buisiness την εποχή του κορωνοϊού

MIRROR

Big Buisiness την εποχή του κορωνοϊού

MIRROR

Από την Αθηναϊκή Ριβιέρα μέχρι το Ψυχικό και την Εκάλη η κινητικότητα και τα νέα opening φαντάζουν ελπιδοφόρα την ώρα που η πανδημία επιμένει

Advertisement
Advertisement

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου η κινητικότητα που επικρατούσε στο Δημαρχείο Βάρης-Βουλιαγμένης από νωρίς, μαρτυρούσε ότι κάτι σημαντικό θα λάμβανε χώρα εκείνη την μέρα. Πόσο σημαντική όμως ήταν η δημοπρασία ενός ακινήτου του Δήμου ώστε να «κονταροχτυπηθούν» γι’ αυτό πέντε δυνατά επιχειρηματικά ονόματα για αρκετή ώρα εκτοξεύοντας το ύψος του ετήσιου μισθώματος στα 305.000 ευρώ τον χρόνο; Το παλιό εστιατόριο «Ακτή» πάνω ακριβώς από την θάλασσα που είναι κλειστό τα δύο τελευταία χρόνια αποδείχθηκε «λίρα εκατό» αφού το location του θεωρείται ιδανικό.

Βρίσκεται στην λεγόμενη Αθηναϊκή Ριβιέρα, την ακτογραμμή που ξεκινάει από τον Πειραιά και φτάνει μέχρι το Σούνιο και το συγκεκριμένο ακίνητο θεωρείται φιλέτο, ενώ διαθέτει και μια προβλήτα για να δένουν κυρίως μικρά σκάφη.H συγκεκριμένη ακτογραμμή έφτασε μέχρι τον πολύ γνωστό εκδοτικό οίκο Assouline που φημίζεται για τα εξαιρετικής αισθητικής λευκώματά του, όπως αυτά για το Κάπρι, την Κοστιέρα Αμαλφιτάνα, την Τουλούμ, την Ίμπιζα και το Σεν Τροπέ. Το καλοκαίρι ήρθε η σειρά για το «Athens Riviera» ένα όνειρο του Χρύσανθου Πανά που το κυνήγησε επίμονα και κατάφερε να το κάνει πραγματικότητα. Ήταν άλλωστε ο εμπνευστής του όρου «Αθηναϊκή Ριβιέρα» και ένας επιχειρηματίας που κατάφερε πολλά στον χώρο, με το Island στην Βάρκιζα να είναι εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς.

Πάνος Καλλίτσης-Έλενα Χριστοπούλου: Ο πόλεμος των Ρόουζ και η θυρίδα της οργής

Advertisement
Advertisement

Όμως η δημοπρασία του ακινήτου δεν ήταν η μόνη κίνηση που έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες, αφού και άλλοι επιχειρηματίες παρά την κρίση κυνηγάνε νέες ευκαιρίες την εποχή της πανδημίας, χτυπώντας ακόμη και κλασσικά στέκια όπως το «Νάρκισσος» στην Εκάλη.Πρόκειται για ένα ιστορικό μαγαζί από όπου έχουν παρελάσει όλα τα Βόρεια προάστια και πάρα πολλοί πολιτικοί το οποίο σε λίγες ημέρες μπαίνει σε μια νέα εποχή, μετά από τις απαιτούμενες διακοσμητικές και όχι μόνο αλλαγές. Την ίδια στιγμή νέες αφίξεις αναμένονται και στο ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, από ανθρώπους που ρισκάρουν την εποχή του κορωνοϊού, σε μια περίοδο μάλιστα, όπου ένα καινούργιο-μερικό πάντως-lockdown στην Αττική ήδη ακούγεται ότι είναι προ των πυλών. Στα Νότια προάστια πάντως ακούστηκαν πολλά για την δημοπρασία της 21ης Οκτωβρίου, που έληξε μετά από μια σειρά χτυπημάτων που ανέβαιναν όλο και ψηλότερα.

Οι «παίχτες» και η μάχη για το ακίνητο-φιλέτο στην Βουλιαγμένη

Δυνατά ονόματα από τον χώρο του επιχειρείν στην εστίαση και όχι μόνο εμφανίστηκαν εκείνη την Τετάρτη, άλλοι αυτοπροσώπως και άλλοι δια αντιπροσώπων στην δημοπρασία για το ακίνητο του Δήμου Βουλιαγμένης. Η προνομιακή του θέση αλλά και το γεγονός ότι διαθέτει παραλία ήταν τα δύο στοιχεία που προκάλεσαν όχι απλά το ενδιαφέρον, αλλά την «μάχη» που έλαβε χώρα στο Δημαρχείο Βάρης-Βουλιαγμένης. Οι Γιάγκος και Θοδωρής Αγιοστρατίτης ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Margi στον Λαιμό και του εστιατορίου Crabo στο Καβούρι, ο Γιάννης Μωράκης, το δίδυμο Κουσαθανάς-Σταθοκωστόπουλος και ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης μαζί με σχήμα επιχειρηματιών από τα Νότια ήταν οι γνωστοί υποψήφιοι.

Οικογένεια Κουλουβάτου: Η ανείπωτη τραγωδία μιας αστικής φαμίλιας

Advertisement

Αυτός που ίσως δεν περίμεναν ήταν ο εφοπλιστής Πάρης Δράγνης με τον τραγουδιστή Νίκο Βέρτη και τον νεαρό επιχειρηματία από τα Νότια Προάστια κύριο Γκόγκο.Τα χτυπήματα ξεκίνησαν σχετικά χαμηλά αλλά ήταν απλά θέμα χρόνου να περάσουν το φράγμα των 100.000 χιλιάδων ευρώ, ενώ κάθε ένας από τους συμμετέχοντες είχε καταθέσει εγγυητική επιστολή ύψους 500.000 ευρώ για την συμμετοχή του στην δημοπρασία.Ο πιο μοναχικός παίχτης ήταν ο Γιάννης Μωράκης που είχε βάλει ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ, χωρίς καμία σκέψη να πάει παραπάνω, θεωρώντας ότι μετά δεν υπήρχε πλέον περιθώριο για ένα μικρό έστω κέρδος. Όταν η προσφορά του ξεπεράστηκε, αποχώρησε από την δημοπρασία, που συνεχίστηκε με χτυπήματα προς τα πάνω τα οποία κυμάνθηκαν από τα 1000 έως τα πέντε χιλιάδες ευρώ.

Σταδιακά υπήρξαν και έτερες αποχωρήσεις, ενώ η ένταση των διεκδικητών ανέβαινε μαζί με τις προσφορές, κάποιες από τις οποίες γίνονταν μέσω τηλεφώνου ή αντιπροσώπου. Στην τελική ευθεία έφθασαν σύμφωνα με το παρασκήνιο αλλά και τα όσα διέρρευσαν μετά οι αδερφοί Αγιοστρατίτη και το σχήμα με τους Γκόγκο, Δράγνη και Βέρτη, κανείς εκ των οποίων δεν ήταν παρόν.
Όταν τα δύο αδέρφια έφτασαν την προσφορά τους στις 305.000 χιλιάδες ευρώ, αντιπρόταση ή «χτύπημα» από την άλλη πλευρά δεν υπήρξε.Οι νικητές είναι υποχρεωμένοι με την υπογραφή της σύμβασης να καταβάλλουν να καταβάλλουν εγγυητική επιστολή ύψους 457.500 ευρώ, το σύνολο δηλαδή των 18 μηνιαίων μισθωμάτων, ενώ θα πάρουν πίσω αυτή των 500.000 ευρώ που κατέθεσαν για να συμμετάσχουν στην δημοπρασία. Εκτός από αυτή θα πρέπει να καταθέσουν άλλη μια εγγυητική επιστολή ύψους 200.000 ευρώ που αφορά την πραγματοποίηση του επενδυτικού σχεδίου ανακαίνισης του ακινήτου. Οι Γιάγκος και Θοδωρής Αγιοστρατίτης φιλοδοξούν να στήσουν ένα project που θα δώσει έναν άλλο αέρα στην συγκεκριμένη παραλία και μια boho αύρα, που δεν θυμίζει σε τίποτε το παλιό «Ακτή».

Advertisement

«Νάρκισσος»: Από τον Ανδρέα και την Αλίκη στην νέα εποχή

Σε λίγους μήνες συμπληρώνει έναν ολόκληρο αιώνα ζωής, αυτό το μυθικό στέκι των Βορείων προαστίων, που μεγάλωσε γενιές και γενιές στην αυλή με τα πεύκα του. Ταβέρνα, brasserie, καφέ-ζαχαροπλαστείο ο «Νάρκισσος» στην Εκάλη είναι ένα στέκι από το οποίο πέρασαν όλοι στην μακραίωνη ιστορία του, που ξεκίνησε το 1921, όταν άρχισε να λειτουργεί σαν ταβέρνα. Πλέον αναμένεται να ζήσει νέες εποχές δόξας, αφού ο Γιάννης Μωράκης αποφάσισε να επενδύσει σε ένα όνομα, που έχει ζήσει μεγάλες δόξες στο παρελθόν. Πλέον θα έχει ένα άρωμα deli-κάτι σαν το Dean & Deluca της Νέας Υόρκης π.χ.-εντελώς ανακαινισμένο και φυσικά με νέο μενού, πρωϊνά και comfort food. Η ιστορία του συγκεκριμένου μαγαζιού τα έχει κυριολεκτικά όλα. Σε μια περιοχή όπου οι κατοικίες πριν ένα αιώνα ήταν ελάχιστες δεν άργησε τα επόμενα χρόνια που ο οικισμός αναπτύχθηκε να γίνει σημείο συνάντησης για τους κατοίκους της περιοχής.

Ο Ρέμπραντ, ο Βερμέερ και η κλοπή του αιώνα!

Πρώτοι ιδιοκτήτες οι αδερφοί Ιωαννίδη, που το δούλεψαν για περίπου τέσσερις δεκαετίες, πριν το πουλήσουν το 1960 στον Γιώργο Μαυρομιχάλη και την σύζυγο του τελευταίου, Κατερίνα. Το ζεύγος θα δει να περνάνε από τα τραπέζια του μαγαζιού πολιτικοί σαν τον αείμνηστο γέρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπανδρέου, τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τακτικός είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου που απολαμβάνει καλομαγειρεμένο φαγητό της ταβέρνας, ενώ το προσωπικό είναι τόσο καλό που δεν αλλάζει παρά μόνο για λόγους συνταξιοδότησης, όπως έλεγαν αστειευόμενοι πολλοί φανατικοί του.

Advertisement

Από τους μόνιμους πελάτες δεν λείπουν η Αλίκη Βουγιουκλάκη με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Νίκος Κούρκουλος, η Ζωή Λάσκαρη κ.α. Λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’90, το ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλάζει πάλι και από το ζεύγος Μαυρομιχάλη ο «Νάρκισσος» περνάει στα χέια της οικογένειας Αθανασίου. Δεν αλλάζουν πολλά πράγματα, το μενού εξακολουθεί να είναι σχεδόν το ίδιο όπως και οι πελάτες, παλιοί αλλά και νέοι που απολαμβάνουν το καλοκαίρι την δροσιά από τα πεύκα της αυλής. Όμως κάποια στιγμή, ολα τα ωραία τελειώνουν, ειδικά όταν οι εποχές αλλάζουν και η ζωή τρέχει σε άλλους ρυθμούς αλλά εσύ μένεις ίδιος και δεν αλλάζεις, γιατί είναι πλέον πολύ αργά να γίνει κάτι τέτοιο. Όταν κατέβασε ρολά το εμβληματικό στέκι, πολλοί ήταν αυτοί που στεναχωρήθηκαν, βλέποντας σταδιακά το κτήριο να ρημάζει εγκαταλελειμμένο στην μοίρα του.

Η συναρπαστική άγνωστη ιστορία των U2

Τα γκράφιτι, η αυλή που ρήμαζε και η εικόνα που παρουσίαζε πριν από τέσσερα χρόνια αυτό το εμβληματικό στέκι για το οποίο δεν ενδιαφερόταν κανείς κράτησε μέχρι το 2017. Τότε η οικογένεια Κανάκη σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Κηφισιάς και την κοινότητα Εκάλης επένδυσε στην επαναλειτουργία του «Νάρκισσος». Το κτήριο έγινε ένα εστιατόριο-αναψυκτήριο που δεν θύμιζε σε πολλά την παλιά ταβέρνα που σέρβιρε μαγειρευτά της ώρας και στριφτές πίτες, ήταν όμως μια θετική εξέλιξη το ότι λειτουργούσε πάλι. Τώρα ο Γιάννης Μωράκης φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τον κόσμο των Βορείων Προαστίων με ένα project που θα είναι έτοιμο σε λίγες μέρες να υποδεχθεί την νέα αλλά και την πιο ώριμη γενιά.