Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου: Οι «αετοί της Φουτζέιρα» πάτησαν Μύκονο

Ελλάδα 10:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου: Οι «αετοί της Φουτζέιρα» πάτησαν Μύκονο

MIRROR

Μπάκος-Καϋμενάκης-Εξάρχου: Οι «αετοί της Φουτζέιρα» πάτησαν Μύκονο

MIRROR

Η εξαγορά του ξενοδοχείου «Apanema, τα σχέδια της τριανδρίας για το νησί των ανέμων και οι νέες επενδύσεις.

Advertisement
Advertisement

Έκανε πολλή ζέστη εκείνο το μεσημέρι του περασμένου καλοκαιριού στον Πάνορμο, παρόλο που το αεράκι έστελνε κάποιες ανάσες δροσιάς στους πελάτες του Principote που γευμάτιζαν. Ανάμεσα τους σε ένα τραπέζι ο Δημήτρης Μπάκος και ο Γιάννης Καϋμενάκης μαζί με φίλους τους απολάμβαναν ένα σύντομο διάλειμμα από τις πολλαπλές επαγγελματικές τους ασχολίες.

Ασχολίες, που ξεκινάνε από την Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συνεχίζονται με την ναυτιλία ενώ εσχάτως οι «αετοί της Φουτζέιρα» πάτησαν Μύκονο. Μαζί με τον Αλέξανδρο Εξάρχου και μέσω της Intrakat, αγόρασαν καταβάλλοντας δέκα εκατομμύρια εξακόσιες χιλιάδες ευρώ, το ξενοδοχείο Apanema Resort.

Ήταν το πρώτο δυνατό μπάσιμο των διόσκουρων πρώην ναυτικών στο νησί των ανέμων και δεν θα είναι και η μοναδική για το δίδυμο των εφοπλιστών που ποντάρουν στο νησί των ανέμων για επιχειρηματικά ανοίγματα.

Advertisement
Advertisement

Έχοντας εισέλθει -ειδικά τον τελευταίο χρόνο- στο χώρο των κατασκευών, της ενέργειας των media και των τραπεζών συνεχίζουν απτόητοι να κυνηγούν ευκαιρίες στο ελληνικό επιχειρείν. Αυτό στο οποίο εισήλθαν αθόρυβα την δεκαετία του 2000 ως μικροί παίχτες για να εξελιχθούν σταδιακά σε όψιμους πρωταγωνιστές με πολυσχιδείς δραστηριότητες.

Αμφότεροι παραμένουν δύο χαμηλών τόνων επιχειρηματίες, που κινούνται με γνώμονα το ένστικτο τους βουτώντας σε αχαρτογράφητα γι’ αυτούς ύδατα.

Ο χώρος του hospitality είναι ένας από αυτούς και η Μύκονος αποτέλεσε το ιδανικό ξεκίνημα για τα σχέδια τους, με δύο project ενώ έπονται και έτερες κινήσεις σε άλλα νησιά που είναι πολύ δυνατοί τουριστικοί προορισμοί.

Advertisement

Το φιλέτο της Μύκονου, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κρήτη

Ο Γούντι Άλεν έχει πει ότι «το μυστικό της επιτυχίας είναι να είσαι διαφορετικός από τους άλλους» κάτι που ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό για τον Δημήτρη Μπάκο και τον Γιάννη Καϋμενάκη. Δυο παιδιά του λαού που ξεκίνησαν μπαρκάροντας στα καράβια την δεκαετία του ‘70, εκεί όπου άνθησε η σχέση ζωής που τους διέπει για πάνω από σαράντα χρόνια.

Advertisement

Οι δύο κολλητοί φίλοι και αργότερα συνεταίροι κατάφεραν με πολλή δουλειά στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να μεγαλουργήσουν, όταν αποφάσισαν να γίνουν στεριανοί. Και όταν ενέσκηψαν στο ελληνικό επιχειρείν άκουσαν στην αρχή διάφορα, εκείνοι απλά έκλεισαν τα αυτιά τους και προχώρησαν με αποφασιστικές κινήσεις σε χώρους με τους οποίους δεν είχαν σχέση.

Η αγορά του ξενοδοχείου Apanema στην Μύκονο μέσω της Intrakat στην οποία μπήκαν αποκτώντας το 31,7%  είναι η πρώτη τους επενδυτική κίνηση στο νησί των ανέμων.

Η θέση του στην περιοχή Ταγκού, ήταν και το μεγάλο ατού του συγκεκριμένου resort με την εκπληκτική θέα στο ηλιοβασίλεμα, γι’ αυτό άλλωστε το κόστος απόκτησης του, έφτασε τα δέκα εκατομμύρια  εξακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Advertisement

Τα σχέδια των διόσκουρων και του Εξάρχου, είναι η πλήρης ανακατασκευή του ξενοδοχείου, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες μελέτες. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα luxury boutique hotel που θα προσφέρει μια υψηλής ποιότητας διαμονή, συνυφασμένη με ξεχωριστή αισθητική και τις αναμενόμενες παροχές υπηρεσιών στους πελάτες του.

Η συγκεκριμένη εξαγορά ενισχύει την παρουσία των «αετών της Φουτζέιρα» στο νησί των ανέμων μέσω της Intrakat που ενισχύει και το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, αφού εκτός από το Apanema ανέλαβε και την κατασκευή κατοικιών προσωπικού στο νησί.

Το συγκεκριμένο project αφορά συγκρότημα διακοσίων κλινών στην Άνω Μερά για το οποίο αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τριανδρία δεν πρόκειται να σταματήσει τις επενδύσεις της στη Μύκονο και αναζητά τον επόμενο στόχο της, αφού το νησί «πουλάει τρελά». Δεν μένουν όμως μόνο εκεί, αφού στα σχέδια τους υπάρχει ήδη το άνοιγμα και σε άλλους δυνατούς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Πάρος που ανεβαίνει ταχύτατα τα τελευταία χρόνια ως το αντίπαλο δέος της Μυκόνου.

Ακολουθεί η Σαντορίνη που έχει μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια σεζόν, η οποία ξεπερνάει τους έξι μήνες και έπειτα έρχεται η Κρήτη, νησιά δηλαδή που βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή το καλοκαίρι.

Οι δύο κολλητοί δεν βιάζονται να κάνουν κινήσεις, αφού πάντα λειτουργούσαν με επιμονή και μεθοδικότητα, ενώ διακρίνονται για το πως μπορούν να κινούνται σε χώρους που τους είναι άγνωστοι.

Αμφότεροι σκληραγωγήθηκαν μέσα στα δεξαμενόπλοια, βιώνοντας αρκετές φορές ζόρικες καταστάσεις που δεν είχαν να κάνουν μόνο με τρικυμίες. Ο Δημήτρης Μπάκος ξεκίνησε από ένα ορεινό χωριό της Αρκαδίας, ο Γιάννης Καϋμενάκος από τον Κορυδαλλό χωρίς κανένας από τους δύο να έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με την θάλασσα, στην οποία ανδρώθηκαν ταξιδεύοντας για χρόνια.

 Με φόρα από τα Εμιράτα

 Στη Μύκονο το περασμένο καλοκαίρι εμφανίστηκαν ελάχιστα. Δεν είναι το φόρτε τους άλλωστε, αφού αυτοί που τους ξέρουν κάνουν λόγο για δύο ανθρώπους που δεν αρέσκονται ιδιαίτερα στην δημοσιότητα.

Εκείνο το μεσημέρι στον Πάνορμο ελάχιστοι αντιλήφθηκαν το ισχυρό δίδυμο που διαθέτει τα δικά του διυλιστήρια και εκτός από καράβια εισήλθε στον χώρο των κατασκευών, της ενέργειας, απέκτησε ποδοσφαιρική ομάδα και εσχάτως το 33% των μετοχών της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Δύσκολα θα τους δεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή σε κοσμικά events ενώ ακόμη πιο δύσκολα παραχωρούν συνεντεύξεις όπως αυτή που είχε δώσει ο Γιάννης Καϋμενάκης το 2011, με αφορμή τον υποβιβασμό τότε του Αστέρα Τρίπολης. Έκτοτε πέρασαν δέκα χρόνια για να μιλήσει ο κολλητός του αυτή την φορά Δημήτρης Μπάκος μαζί με τον Αλέξανδρο Εξάρχου για την κόντρα με τους Ολλανδούς της «Ελλάκτωρ».

Η mentalite τους άλλωστε είναι διαφορετική, ίσως επειδή πάνω απ’ όλα είναι δύο αυτοδημιούργητα παιδιά που ξεκίνησαν από το μηδέν, χωρίς καμία βοήθεια.

Οι οικονομίες τους από τα ταξίδια ήταν το έναυσμα για να ασχοληθούν επαγγελματικά με την ναυτιλία, οι γνωριμίες που είχαν κάνει βοήθησαν να κλείσουν το πρώτο κοντράτο για μεταφορά καυσίμων.

Η αρχή είχε γίνει και η Φουτζέιρα στην οποία ξεμπάρκαραν αποτέλεσε το εφαλτήριο από όπου ξεκίνησαν ως επιχειρηματίες στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Εκεί μένει άλλωστε μόνιμα η σύζυγος του Γιάννη Καϋμενάκη με τα τρία τους παιδιά και όταν επισκέπτονται την Ελλάδα περνούν απαραίτητα κάποιες ημέρες στο τεράστιο κτήμα τους στην Αρκαδία.

Συνορεύει φυσικά με αυτό του Δημήτρη Μπάκου με τον οποίο πορεύονται  μαζί στα εύκολα και τα δύσκολα όλα αυτά τα χρόνια της κοινής τους επιχειρηματικής διαδρομής, που άρχισε κάτω από τον καυτό ήλιο της Φουτζέιρα.

Λένε ότι η ανάγκη γεννάει ευκαιρίες και στην περίπτωση τους ο Πόλεμος του Περσικού Κόλπου ήταν η ευκαιρία να βγάλουν τα πρώτα τους καλά λεφτά. Μετά το ένα έφερε το άλλο, τα καράβια πλήθαιναν, οι δουλειές μεγάλωναν και ήταν αναπόφευκτο λένε κάποιοι που του γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα θα έμπαινε στο επιχειρηματικό τους κάδρο.

Εκεί όπου «χώρεσαν» και την είσοδο τους στον χώρο των media.

Τα δύο κανάλια και η αναζήτηση συχνότητας

Πέρυσι στις αρχές Απριλίου, η είδηση ότι το δίδυμο Μπάκος- Καϋμενάκης φέρεται να είναι κοντά στην εξαγορά του OPEN από τον Ιβάν Σαββίδη προκάλεσε και τον ανάλογο θόρυβο, αν και τελικά το deal δεν προχώρησε.

Μια εβδομάδα αργότερα την Παρασκευή 15 Απριλίου οι «αετοί της Φουτζέιρα» είχαν υπογράψει προσύμφωνο για την εξαγορά δύο περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών της Αττικής. Τελικά το Attica TV και το Action 24 μαζί με το όνομα του Flash πέρασαν στα χέρια τους, ενώ είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι δύο εφοπλιστές και μηντιακοί «παράγοντες» πλέον με ένα πολύ σοβαρό cash flow από τα Εμιράτα, επιδιώκουν να έχουν ρόλο στην κοινωνία και στο πολιτικό σκηνικό.

Ο διακαής τους πόθος λένε οι καλά γνωρίζοντες είναι το OPEN του «εξαφανισμένου» εδώ και καιρό από την Ελλάδα Ιβάν Σαββίδη. Ο τελευταίος θεωρείται βέβαιο ότι αν συμφωνήσει κάποια στιγμή να πουλήσει, θα ζητήσει πάνω από εκατό εκατομμύρια.

Και σε αυτή την περίπτωση οι «αετοί της Φουτζέιρα» θα χρειαστεί να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να αποκτήσουν έναν τηλεοπτικό σταθμό πανελλαδικής εμβέλειας, που «αιμορραγεί» οικονομικά τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Ελληνίδα… ύαινα που κέρδιζε 25.000.000 το χρόνο
Dubai Bling: Το reality του πλούτου και της υπερβολής τα έχει όλα
Ποιός πραγματικά είναι ο Elon Musk;