Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Jean-Paul Belmondo: Όπως θέλουμε να τον θυμόμαστε (+video)

Ελλάδα 21:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Jean-Paul Belmondo: Όπως θέλουμε να τον θυμόμαστε (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Jean-Paul Belmondo: Όπως θέλουμε να τον θυμόμαστε (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο θρυλικός Γάλλος ηθοποιός Jean-Paul Belmondo, μία από τις εμβληματικές μορφές στην ιστορία του Γαλλικού κινηματογράφου.

Advertisement
Advertisement

Εμείς στο newsauto.gr τον θυμόμαστε μέσα από την ταινία «Οι διαρρήκτες» («Le Casse») μέσα από ένα απίθανο κυνηγητό αυτοκινήτων

 

Γεννημένος το 1933, ήταν ο… όμορφος/άσχημος αλλά πάνω από όλα ο γοητευτικός άντρας του γαλλικού και ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Η καριέρα του στη μεγάλη οθόνη απογειώθηκε το 1960, όταν «έπαιξε» στην θρυλική ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη Jean-Luc Godard, «Με κομμένη την ανάσα» («À bout de souffle» ή «Breathless»).

Advertisement
Advertisement

Μεγάλο κεφάλαιο της καριέρας του ήταν οι εμπορικοί ρόλοι του, όπως το θρυλικό «Ο τυχοδιώκτης του Ρίο» («That Man from Rio») του 1964 και το «Borsalino» του 1970, στο οποίο συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον άλλο «γόη» του γαλλικού (και παγκόσμιου) κινηματογράφου, Alain Delon.

Advertisement

Πρωταγωνιστώντας σε μεγάλο αριθμό ταινιών δράσης τις δεκαετίες του ’70 και του ’80, ο Belmondo αποσύρθηκε από τους απαιτητικούς ρόλους των κινηματογραφικών περιπετειών, αναφέροντας ότι δεν επιθυμεί να μετατραπεί στον «ιπτάμενο παππού του γαλλικού σινεμά».

Advertisement

Στο newsauto.gr θα τον θυμόμαστε από μία ταινία με ελληνικό ενδιαφέρον: «Οι διαρρήκτες» («Le Casse»). Σε αυτήν ο Γάλλος ηθοποιός συμπρωταγωνιστεί με τον Omar Sharif σε μία αστυνομική ιστορία με φόντο της Αθήνα και τον Πειραιά της δεκαετίας του ’70.

Γυρισμένη κατά ένα μεγάλο μέρος στην ελληνική πρωτεύουσα και το Παρίσι, η ταινία του 1971, φέρνει τους δύο θρυλικούς ηθοποιούς αντιμέτωπους σε μία τρομερή καταδίωξη με αυτοκίνητα στους δρόμους του Πειραιά, με εικόνες  τις οποίες έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε μεγάλες χολιγουντιανές παραγωγές. Μόνο που αυτή τη φορά εξελίσσονται στο γνώριμο σε όλους μας γραφικό πειραϊκό σκηνικό.

Advertisement

Οι διαρρήκτες (1971) Το παρασκήνιο

  • Ο Jean-Paul Belmondo οδηγεί ένα κόκκινο Fiat 124 Special T 1400 ενώ ο Omar Sharif οδηγεί ένα Opel Rekord Α
  • Ο Γάλλος ήθελε να οδηγήσει εκείνος στην ταινία αλλά το συμβόλαιό του του έβαζε κάποια όρια.
  •  Έτσι κάποιες από τις σκηνές του κυνηγητού (αυτές στους ανοιχτούς στην κυκλοφορία δρόμους ) έκανε ο Remy Julienne και το συνεργείο του.
  • Χρειάστηκε να το γυρίσουν σε διαφορετικές ημέρες γι’ αυτό κάποια σημεία έχουν βρεγμένο δρόμο.
  • Το κυνηγητό με τα αυτοκίνητα γυρίστηκε σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας και όχι σε κλειστούς δρόμους.
  • Ο σκηνοθέτης Henri Verneuil, ήθελε ένταση και φυσικές αντιδράσεις. Από την άλλη ο Remy Julienne (ο υπεύθυνος των κασκαντέρ) δεν το ήθελε αυτό αλλά υπάκουσε.

  • Η Ελληνική αστυνομία έδωσε τη δυνατότητα στο συνεργείο να διαχειριστεί την… κυκλοφορία και το πέρασμα από τους σηματοδότες όπως ήθελαν.
  • Σύμφωνα με το βιβλίο του Remy Julienne: Silence on casse: Preface (Non Fiction) η ελληνική αστυνομία τους επέτρεψε να οδηγούν όσο γρήγορα χρειαζόταν, αλλά «χωρίς να το παρακάνουν.»
  • Η παραγωγή πλήρωσε για μικροατυχήματα κατά την διάρκεια του κυνηγητού περίπου 180.000 δραχμές.
  • Για το κυνηγητό χρησιμοποίησαν μόλις 4 αυτοκίνητα (δύο Fiat και δύο Opel) τα οποία αγόρασαν μεταχειρισμένα.
  • Οι ηθοποιοί και οι κασκαντέρ έμεναν στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 1971.
  • Αρκετά από τα περάσματα (για δοκιμές) έγιναν την νύχτα και ο Julienne αναγκαζόταν να… μαζεύει κάποιες φορές τους συνεργάτες του από τα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
100 χρόνια εξέλιξης κινηματογραφικού «κυνηγητού» αυτοκινήτων (video)
Τα καλύτερα κυνηγητά αυτοκινήτων από τις ταινίες του 1970
Τα δέκα καλύτερα κυνηγητά αυτοκινήτων από ταινίες του 1990