Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Audi quattro AWD: Το σύστημα που άλλαξε τα πάντα

Ελλάδα 7:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Audi quattro AWD: Το σύστημα που άλλαξε τα πάντα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Audi quattro AWD: Το σύστημα που άλλαξε τα πάντα

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Audi ήταν η πρώτη που παρουσίασε σύστημα 4κίνησης στους αγώνες και στην παραγωγή, έχει συνδέσει το όνομα της με αυτό όσο κανένας άλλος και ξανάγραψε τους κανόνες της απόδοσης στο δρόμο αλλά και στους αγώνες.

Advertisement
Advertisement

 

Ένας αριθμός, το τέσσερα, μεταφρασμένος στα ιταλικά, έμελλε να συνδεθεί άρρηκτα με την Audi, το ίδιο δυνατά με την πρόσφυση που δίνει το διάσημο πλέον σύστημα 4κίνησης στα αυτοκίνητα των Γερμανών και τέσσερις σχεδόν δεκαετίες.

Advertisement
Advertisement

Η απαρχή ενός θρύλου
Ήταν στα μέσα περίπου τις 10ετίας του ’70, όταν μια ομάδα από μηχανικούς της Audi ξεκίνησε δοκιμές στη Σουηδία. Εκείνη την εποχή οι Γερμανοί έψαχναν τρόπους για να ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό και να καθιερωθούν στη συνείδηση του κοινού ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές. Μαζί τους στις δοκιμές είχαν φέρει και το εκτός δρόμου VW Iltis, ένα νέο τότε στρατιωτικό μοντέλο με τετρακίνηση, στην εξέλιξη του οποίου είχε συμβάλλει και η Audi.

Στο χιονισμένο σουηδικό τοπίο και παρά τους μόλις 75 ίππους του κινητήρα του, το Iltis κατάφερε να ξεπεράσει σε απόδοση τα υπόλοιπα και ισχυρότερα προσθιοκίνητα πρωτότυπα μοντέλα που εξέλισσε η Audi. Το σύστημα τετρακίνησης που έφερε του χάριζε σαφώς ανώτερα επίπεδα πρόσφυσης, ελέγχου και ασφάλειας στις ακραίες συνθήκες όπου δοκιμαζόταν. Ήταν τότε που η γερμανική εταιρία πήρε τη μεγάλη απόφαση να κατασκευάσει ένα 4κίνητο σύστημα για αυτοκίνητα δρόμου με τον ίδιο στόχο: να προσφέρει ανώτερη οδηγική εμπειρία, ασφάλεια και αυξημένα επίπεδα πρόσφυσης σε κάθε συνθήκη. Η ιδέα για την 4κίνηση της Audi ανήκει στον μηχανικό της Jörg Bensinger ,ο οποίος εξέλιξε το πρώτο quattro σύστημα σε συνεργασία με τον Walter Treser.

Και εγένετο το Audi quattro

Η επαναστατική τεχνολογία της Audi έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση στο Διεθνές Σαλόνι της Γενεύης το 1980. Εκεί και μπροστά σε ένα έκπληκτο κοινό οι άνθρωποι της γερμανικής εταιρίας αποκάλυψαν το Audi quattro. Το coupe αυτοκίνητο των Γερμανών με το εύηχο ιταλικό όνομα έφερε πρώτο στην ευρεία παραγωγή το σύστημα 4κίνησης για αυτοκίνητα δρόμου. Η επιτυχία του Ur-quattro, όπως έχει μείνει γνωστό, ήταν τόσο μεγάλη που από τις μόλις 400 μονάδες που είχαν προβλεφθεί αρχικά για την παραγωγή του, η Audi κατέληξε να κατασκευάζει σχεδόν 11.500 αυτοκίνητα και να το κρατά την παραγωγή μέχρι και το 1991!

Advertisement

Νέα εποχή και στους αγώνες
Η ανωτερότητα του quattro συστήματος της Audi είχε τον δικό της μεγάλο αντίκτυπο και στους αγώνες και ακόμη περισσότερο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ράλυ. Έδωσε τέλος όχι μόνο στην κυριαρχία των προηγούμενων πισωκίνητων και προσθιοκίνητων αγωνιστικών αλλά αποτελεί μέχρι και σήμερα το σημείο αναφοράς για την κορυφαία κατηγορία του θεσμού με την ιστορία του να χωρίζεται ουσιαστικά στην προ και μετά quattro εποχή.

Με νίκες από την αρχή
Η Audi ήταν η πρώτη που εκμεταλλεύτηκε του νέους τότε κανονισμούς και αξιοποίησε την 4κίνηση στους αγώνες ράλι με τα αποτελέσματα να έρχονται άμεσα και τη διαφορά σε χρόνους από τους υπόλοιπους κατασκευαστές να χαράσσει το δρόμο και για τα δικά τους αγωνιστικά πλάνα. Με τις επιτυχίες σε επίπεδο νικών να έχουν ξεκινήσει από την πρώτη κιόλας χρονιά αγωνιστικής εμπλοκής το 1980, η Audi κέρδισε το πρώτο της παγκόσμιο πρωτάθλημα Ράλι ως κατασκευαστής το 1982. Το 1983 πήρε και το πρωτάθλημα των Οδηγών με το μεγάλο Hannu Mikkola και τον Stig Blomqvist να ακολουθεί την επόμενη χρονιά. Το 1984 οι Γερμανοί κατέκτησαν και το δεύτερο τίτλο τους ως κατασκευαστής βάζοντας την σφραγίδα τους στη θρυλική εποχή του Group B.

Advertisement

Η φήμη της 4κίνησης της Audi πέρασε γρήγορα και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού με την γερμανική εταιρία να καταρρίπτει με εντυπωσιακό τρόπο το ρεκόρ στη διάσημη ανάβαση Pikes Peak το 1985 με το αγωνιστικό Quattro να έχει στο τιμόνι του τη μεγάλη Michèle Mouton. Οι Γερμανοί επανέλαβαν το κατόρθωμα τους και τα δύο επόμενα χρόνια τους Bobby Unser και Walter Röhrl.

Δυναμικά στο παρόν αλλά και στο μέλλον

Advertisement


Σήμερα, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά την πρώτη της εμφάνιση, η 4κίνηση της Audi γνωστή σε όλο τον κόσμο, έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα της με την γερμανική εταιρία και την κορυφαία απόδοση των μοντέλων της σε κάθε συνθήκη. Το quattro σύστημα, στην πλέον εξελιγμένη του μορφή, κάνει την εμφάνιση του σε μια ευρεία γκάμα μοντέλων της Audi, από σεντάν και SUV έως και τις κορυφαίες εκδόσεις των σπορ αυτοκινήτων της, με τις προηγμένες τεχνολογίες που φέρει να προσαρμόζονται κάθε φορά, ανάλογα με τις ανάγκες της κατηγορίας που ανήκει το εκάστοτε μοντέλο. Η φιλοσοφία της 4κίνησης quattro προχωρά ακάθεκτα και στο ηλεκτροποιημένο μέλλον της Audi δίνοντας… έξτρα πρόσφυση και στις μελλοντικές επιτυχίες της εταιρίας.