Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα: Η άνοιξη των ελαφρών επαγγελματικών

Ελλάδα 0:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αφιέρωμα: Η άνοιξη των ελαφρών επαγγελματικών

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα: Η άνοιξη των ελαφρών επαγγελματικών

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μπορεί η πανδημία να έφερε μία άνευ προηγουμένου αναστάτωση στην ζωή μας, όμως λόγω της εκρηκτικής ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου οδηγεί και σε μία άνοιξη στις πωλήσεις των ελαφρών επαγγελματικών σε όλη την Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Είτε με συμβατικές λύσεις είτε με ηλεκτροκίνηση, τα LCV που σας παρουσιάζουμε στο αφιέρωμά μας, αποτελούν τις πιο σημαντικές προτάσεις για τον σύγχρονο επαγγελματία που θέλει μέσα από ένα εξελιγμένο τεχνολογικά όχημα να ανεβάσει την παραγωγικότητα της επιχείρησής του και να κάνει την εργασία του πολύ πιο άνετη.

Τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα αποτελούσαν πάντα τον πιο σημαντικό κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς ήταν εκείνα που αναλάμβαναν τον τελευταίο και ίσως πιο κρίσιμο στάδιο της όλης διαδικασίας, της μεταφοράς δηλαδή των προϊόντων στον τελικό προορισμό τους. Οι εξελίξεις στα LCV τα τελευταία χρόνια είναι ραγδαίες, με όλους τους κατασκευαστές να εστιάζουν στην εξέλιξη των κινητήρων, στοχεύοντας όχι μόνο στην μείωση της κατανάλωσης, αλλά -κυρίως- στον περιορισμό των εκπεμπόμενων ρύπων. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ηλεκτροκίνηση, η οποία ήδη κάνει τα πρώτα της βήματα και στα ελαφρά επαγγελματικά, με σημαντικά οφέλη για τις εταιρίες που τα χρησιμοποιούν αλλά και για τις πόλεις στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Advertisement
Advertisement

Ταυτόχρονα και η πανδημία του Covid-19 έχει δημιουργήσει ένα εντελώς νέο τοπίο και στην αγορά των επαγγελματικών οχημάτων. Η μεταστροφή των καταναλωτικών συνηθειών προς το ηλεκτρονικό εμπόριο, έχει αυξήσει εκθετικά τις ανάγκες για μεταφορικό έργο μέσω των van κάθε είδους και μεγέθους. Η ακρίβεια στις παραδόσεις και η ασφάλεια στην μεταφορά των προϊόντων, δημιουργεί την ανάγκη για αγορά και ένταξη στον στόλο της κάθε εταιρίας καινούργιων επαγγελματικών οχημάτων.

Εταιρίες ταχυμεταφορών, Courier αλλά και μεγάλα δίκτυα μεταφορών και logistics, επενδύουν στην αγορά καινούργιων οχημάτων, καθώς είναι αυτά που χάρη στις νέες τεχνολογίες τους, εξασφαλίζουν απρόσκοπτη λειτουργία, μεγαλύτερη ασφάλεια για το προσωπικό και το διακινούμενο εμπόρευμα, αλλά και σημαντικά οικονομικά οφέλη στην μακροχρόνια χρήση λόγω οικονομικότερης λειτουργίας και μειωμένων εξόδων για συντήρηση.

Advertisement

Σε αυτό το ιδιαίτερα δυναμικό τοπίο που διαμορφώνεται, έρχονται να προστεθούν και τα νέα δεδομένα που θέτει η ηλεκτροκίνηση. Όλες οι εταιρίες έχουν πλέον σημαντικό αριθμό ηλεκτρικών van στην γκάμα των μοντέλων τους, σε κάθε κατηγορία και για κάθε τύπο και βάρους φορτίο. Η στροφή προς την ηλεκτροκίνηση γίνεται με ιδιαίτερα μελετημένα βήματα, με τους μηχανικούς να προσπαθούν να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή αυτονομία, χωρίς από την άλλη η ύπαρξη της μπαταρίας και το έξτρα βάρος και ο όγκος της να μειώσουν το ωφέλιμο φορτίο αλλά και την όγκο του χώρου φόρτωσης.

Τα οφέλη από την αγορά ενός ηλεκτρικού van είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς μειώνεται το κόστος της μεταφοράς από τα καύσιμα, ενώ λόγω των μειωμένων μηχανικών μερών, τα ηλεκτρικά LCV έχουν πολύ μικρότερες απαιτήσεις σε συντήρηση. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η οδήγηση ενός ηλεκτρικού van κάνει πολύ πιο άνετη την ζωή του οδηγού λόγω της άμεσης απόκρισης στο γκάζι και του γεγονότος ότι η ροπή αποδίδεται από μηδενικές στροφές, στοιχείο που βελτιώνει αισθητά τις συνθήκες εργασίας όταν το αυτοκίνητο είναι φορτωμένο.

Advertisement

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα. Το γεγονός δηλαδή ότι η αγορά ενός ηλεκτρικού van, πέρα από το prestige που προσθέτει στην εταιρία αναδεικνύοντας την οικολογική της ευαισθησία, είναι μία επιλογή που εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την χρήση του αυτοκινήτου στα χρόνια που έρχονται. Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης έχουν ήδη καθιερώσει απαγορεύσεις για την κίνηση συμβατικών οχημάτων στις «πράσινες» αστικές ζώνες που έχουν καθορίσει, με αποτέλεσμα ένα ηλεκτρικό LCV να έχει εξασφαλίσει από τώρα ότι θα παραμείνει λειτουργικό, όποια απόφαση και αν παρθεί στο μέλλον. Και για αυτό τον λόγο υπάρχουν και οι ενισχύσεις και οι φορολογικές απαλλαγές του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» το οποίο δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον τοπίο για την αγορά ενός νέου ηλεκτρικού ελαφρού επαγγελματικού αντί ενός με συμβατικές μηχανικές λύσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε με ηλεκτροκίνηση είτε με τις κλασικές επιλογές, τα ελαφρά επαγγελματικά βρίσκονται αυτή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειες λόγω της πανδημίας έφεραν στο προσκήνιο ένα τελείως διαφορετικό τοπίο και οι στροφή προς το e-commerce δημιούργησε μεγάλη ανάγκη για την αύξηση του ήδη υπάρχοντος στόλου αστικών μεταφορών.

Advertisement

Η επιλογή ενός καινούργιου van είναι σχεδόν μονόδρομος, καθώς ο επαγγελματίας θα μπορεί να απολαύσει όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στα μικρά επαγγελματικά, θα κάνει πιο άνετα την δουλειά του μέσα σε ένα περιβάλλον που δεν θα διαφέρει από αυτό ενός επιβατικού, θα έχει στην διάθεσή του όλες τις εγγυήσεις και τις after sales υπηρεσίες της εταιρίας, και σε κάθε περίπτωση θα είναι πολύ πιο παραγωγικός και πολύ πιο ελκυστικός στην αυξημένη πλέον πελατεία του.

To Newsauto.gr ετοίμασε ένα μεγάλο αφιέρωμα με τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα νέα ελαφρά επαγγελματικά της ελληνικής αγοράς, καλύπτοντας όλο το φάσμα των μεταφορών και αναδεικνύοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η άνοιξη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία περνάει σίγουρα και μέσα από την άνοιξη της αγοράς των ελαφρών επαγγελματικών.