Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα Ελαστικά: Ήρθε η ώρα για αλλαγή; Τι να επιλέξεις!

Ελλάδα 12:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αφιέρωμα Ελαστικά: Ήρθε η ώρα για αλλαγή; Τι να επιλέξεις!

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφιέρωμα Ελαστικά: Ήρθε η ώρα για αλλαγή; Τι να επιλέξεις!

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα ελαστικά αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του αυτοκινήτου μας, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ασφάλεια μας. Τι πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε για αυτά και πως επιλέγουμε τα κατάλληλα;

Advertisement
Advertisement

Τεράστια είναι τα βήματα εξέλιξης στον τομέα της τεχνολογίας των ελαστικών τα τελευταία χρόνια, καθώς οι νόρμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγαλύτερη ασφάλεια, πιο οικολογικά προϊόντα και καλύτερες επιδόσεις έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου οι κατασκευαστές παρουσιάζουν συνεχώς κορυφαίες λύσεις. Βέβαια, σε όλο αυτό το περιβάλλον υπάρχουν και «παραφωνίες» με αμφιβόλου προέλευσης ελαστικά που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας.

Σε κάθε περίπτωση η επιλογή επώνυμου προϊόντος κρίνεται αναγκαία προκειμένου να είστε ασφαλείς, αλλά και να εκμεταλλεύεστε στο έπακρο τα οδηγικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου σας. Πώς, όμως, επιλέγουμε ελαστικά και τι πρέπει να ξέρουμε για αυτά; Παρακάτω επιχειρούμε να δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα και παρουσιάζουμε μια σειρά από νέα ελαστικά μεγάλων εταιρειών, τα οποία έχουν κερδίσει μέχρι σήμερα την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των οδηγών.

Advertisement
Advertisement

Τα βασικά κριτήρια
Αρχικά και πριν καταλήξουμε σε ένα προϊόν θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατηγορία του αυτοκινήτου μας και τη χρήση που του κάνουμε. Για παράδειγμα, αν το αυτοκίνητό μας δεν είναι υψηλών επιδόσεων τότε δεν υπάρχει λόγος να επιλέξουμε ένα ελαστικό με υψηλές προδιαγραφές, καθώς η χρήση τους απαιτεί συγκεκριμένο τρόπο οδήγησης προκειμένου να αποδίδουν στο maximum. Άλλη μια περίπτωση είναι εκείνη των SUV, όπου η χρήση που κάνουμε στο αυτοκίνητο θα καθορίσει και την τελική μας επιλογή. Έτσι, στην περίπτωση που το αυτοκίνητο δεν κινείται σε off road κομμάτια δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να «επιβαρύνουμε» την οδική του συμπεριφορά με ένα ελαστικό κατηγορίας “Mud”.

Πρώτο ερώτημα η διάσταση, διατηρούμε ίδια ή αλλάζουμε; Αν αλλάζουμε καλό είναι να έχουμε υπόψη μας τον τύπο:
Διάμετρος = 2 χ (πλάτος χ προφίλ/100) + (ίντσες ζάντας χ 25.4).
Π.χ. ελαστικό 215/45/17 έχει διάμετρο = 2 χ (215χ 45/100) + (17χ25.4) = 625.3mm

Για να μην επηρεάσουμε υπέρμετρα την γεωμετρία της ανάρτησης καλό είναι να παραμένουμε στην αρχική διάμετρο ή έστω να έχουμε μια απόκλιση κοντά στο 3% στο νέο σετ ελαστικών Θα μπορούσαμε λοιπόν στο παράδειγμά μας να πάμε σε ελαστικά 245/35/18, αν αυτά χωράνε στους θόλους (σ.σ: τις αλυσίδες τις υπολογίσατε αν τις χρειαστείτε;).

Advertisement

 

Advertisement

Άποψή μας είναι ότι πρέπει να διατηρείται την επιλογή του κατασκευαστή. Εάν τοποθετήσετε μεγαλύτερα ελαστικά θα έχετε μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με την άσφαλτο όμως μειώνεται η μέγιστη τιμή κατανεμημένου φορτίου. Στον υπολογισμό των μηχανικών που σχεδιάζουν τις αναρτήσεις το κρίσιμο μέγεθος για τον καθορισμό της διάστασης είναι το βάρος ανά τετραγωνικό χιλιοστό. Αλλάζοντάς το σημαντικά δημιουργούνται πολλά θέματα στην οδική συμπεριφορά του αυτοκινήτου. Γενικά μεγαλύτερα ελαστικά συνεπάγεται μεγαλύτερη τελική ταχύτητα και καλύτερη πρόσφυση αλλά επιδείνωση των επιταχύνσεων, της κατανάλωσης και αύξηση κινδύνου υδρολίσθησης. Μειώνοντας τις διαστάσεις των ελαστικών βελτιώνετε τις επιταχύνσεις και την κατανάλωση, χάνετε όμως σε τελική ταχύτητα και κράτημα στο όριο. Όσον αφορά στα ελαστικά που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή ένωση αυτά συνοδεύονται από την ενεργειακή ετικέτα. Οι ενδείξεις της αφορούν στην οικονομία καυσίμου (αντίσταση κύλισης), το κράτημα σε βρεγμένο οδόστρωμα και τον θόρυβο κύλισης των ελαστικών.

Κρίσιμο ερώτημα είναι τι κάνουμε καθημερινά με το αυτοκίνητο μας…
Κινούμαστε μποτιλιαρισμένοι στην πόλη και μας πιάνει άγχος κάθε φορά που ανάβει το λαμπάκι ανεφοδιασμού; Τότε χρειαζόμαστε ένα ελαστικό χαμηλής αντίστασης κύλισης που εξοικονομεί καύσιμο. Με οικονομία της τάξεως του 3% στο καύσιμο το σετ αυτό θα έχει επιστρέψει το κόστος του, προτού το αντικαταστήσουμε. Προσοχή (!) αγοράζοντας ένα φθηνό σετ ελαστικών για να γλυτώσουμε 100 ευρώ, αν αυτό έχει υψηλή αντίσταση κύλισης στην πράξη ξοδεύουμε πολύ περισσότερα χρήματα, σταδιακά, λόγω αύξησης της κατανάλωσης.

Advertisement

Επιλέγοντας ελαστικό χαμηλής αντίστασης κύλισης δεν μπορεί να έχουμε στο μυαλό μας ένα ταξίδι αστραπή με ταχύτητες κοντά στην τελική και «ηρωικά» περάσματα από τις στροφές πριν το χωριό με όλη την οικογένεια και τις αποσκευές. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε ένα ελαστικό με καλό κράτημα και υψηλό δείκτη ταχύτητας.

Οι δείκτες που αναγράφονται στα ελαστικά είναι: Q 160 χλμ./ώρα, R 170 χλμ./ώρα, S 180 χλμ./ώρα, T190 χλμ./ώρα, H 210 χλμ./ώρα, V 240 χλμ./ώρα, W 270 χλμ./ώρα, Y 300 χλμ./ώρα, VR >210 χλμ./ώρα, ZR >240 χλμ./ώρα.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια σειρά από επιλεγμένα ελαστικών γνωστών κατασκευαστών και τα χαρακτηριστικά τους, ώστε να έχετε μια πλήρη εικόνα στην περίπτωση που είστε σε φάση αλλαγής. Να θυμάστε πάντα πως η τελική επιλογή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφάλεια μας και έτσι το χαμηλό κόστος απόκτησης δεν πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο.

 

BRIDGESTONE

Bridgestone Turanza T005

Το Turanza T005 DriveGuard είναι ιδανικό ελαστικό για οδηγούς που θέλουν να αισθάνονται σιγουριά και έλεγχο τόσο σε βρεγμένο όσο και σε στεγνό οδόστρωμα, χωρίς να αναγκάζονται να αλλάζουν την πορεία τους.

– Είναι το ελαστικό με την υψηλότερη αξιολόγηση απόδοσης στο φρενάρισμα και τις στροφές σε βρεγμένο οδόστρωμα
– Έχει Βαθμολογία Ευρωπαϊκής Ετικέτας “Α” για την πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα

– Προσφέρει μεγαλύτερη χιλιομετρική απόδοση σε σύγκριση με τον προκάτοχό του
– Διαθέτει Τεχνολογία DriveGuard Run-Flat διαθέσιμη σε επιλεγμένες διαστάσεις

Bridgestone Weather Control A005

bridgestoneweather-control-a005-a1000tall

Ένα ελαστικό για όλες τις εποχές, που ταιριάζει σε επιβατικά/SUV/4×4. Αξίζει την προσοχή σου γιατί προσφέρει:

– Τον καλύτερο δείκτης πρόσφυσης σε βρεγμένο οδόστρωμα
– Βελτιωμένη απόδοση στο χιόνι
– Άριστη αντοχή στη φθορά
– Διαθέτει τεχνολογία DriveGuard προσφέρει πρόσθετη προστασία από τα τρυπήματα.
Δείτε περισσότερα για το εν λόγω ελαστικό πατώντας εδώ.

CONTINENTAL

Continental PremiumContact™ 6


Ελαστικό που προσφέρει μία αληθινά κορυφαία εμπειρία! Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που το κάνουν να ξεχωρίζει;

–  Βέλτιστο φρενάρισμα στο βρεγμένο και αύξηση της χιλιομετρικής απόδοσης χάρη στα Μείγματα Ασφαλείας Πυριτίου
– Μεγαλύτερη ευκολία στην οδήγηση χάρη στο βελτιστοποιημένο για την άνεση αποτύπωμα
– Σπορ οδήγηση σε κάθε αυτοκίνητο

Continental EcoContact™ 6


Το νέο πρότυπο βελτιωμένο με Γερμανική τεχνολογία! Αποτελεί ιδανική επιλογή γιατί προσφέρει:

– Μέγιστη εξοικονόμηση καυσίμου χάρη στη βελτιωμένη γεωμετρία στοιχείων και στην αποδοτική κατανομή πυριτίου
– Ενισχυμένη χιλιομετρική απόδοση χάρη στο νέο μείγμα Green Chili™ 2.0
– Βελτιστοποιημένη εμπειρία πρόσφυσης και χειρισμών

COOPER

Cooper Zeon C8

Ελαστικό υψηλής απόδοσης, με βέλτιστο συνδυασμό ασφάλειας αλλά και αντίστασης στο φαινόμενο της υδρολίσθησης. Ξεχωρίζει για τα παρακάτω χαρακτηριστικά του:

– Διαθέτει γόμα με προηγμένες τεχνικές ανάμειξης
– Πέλμα με 3D εγκοπές
– Ενισχυμένα πλαϊνά
– Η δομή του εξασφαλίζει μειωμένο θόρυβο
– Έχει κορυφαία απόδοση σε βρεγμένο οδόστρωμα με σήμανση Α

Cooper AT3 Sport 2

H νέα άφιξη στη γκάμα ελαστικών της Cooper. Ένα ελαστικό παντός εδάφους, φτιαγμένο για SUV και 4×4. Ας δούμε τι προσφέρει:

– Αποτελεσματική ισορροπία ανάμεσα στη σταθερότητα στο δρόμο αλλά και τις δυνατότητες εκτός αυτού.
– Είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει όλες τις εποχές, έχοντας υψηλές βαθμολογίες σε ότι αφορά στις δυνατότητες σε σκληρές χειμερινές συνθήκες αλλά και ολισθηρές επιφάνειες.
– Διαθέτει αναβαθμισμένη σήμανση ετικέτας C στο βρεγμένο οδόστρωμα
– Με νέα βελτιωμένη τεχνολογία & σύνθεση γόμας πέλματος