Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

30 Χρόνια Opel Astra: Το κόμπακτ και όμορφο best seller

Ελλάδα 15:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

30 Χρόνια Opel Astra: Το κόμπακτ και όμορφο best seller

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

30 Χρόνια Opel Astra: Το κόμπακτ και όμορφο best seller

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Νέο όνομα, ίδια αποστολή: το Astra συνεχίζει της παράδοση που ξεκίνησε το Kadett ως πρωτοπόρος καινοτομιών. Με πέντε επιτυχημένες γενιές, σχεδόν 15 εκατομμύρια Astra F – K έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα.

Advertisement
Advertisement

Τα μοντέλα Astra εισάγουν premium τεχνολογίες στην compact κατηγορία, όπως οι εκδόσεις plug-in hybrid, με ηλεκτροκίνηση και κινητήρες diesel και βενζίνης

 

Το 1991, το Opel Astra παρέλαβε τη σκυτάλη από το Opel Kadett, και συνέχισε την παράδοση εισαγωγής καινοτομιών στη συμπαγή κατηγορία για το ευρύ κοινό. Το Astra έχει γίνει πρεσβευτής αλλαγής για την Opel, μεταφέροντας σημαντικά μηνύματα του κατασκευαστή στον έξω κόσμο. Μεταξύ αυτών είναι η εκφραστική σχεδίαση, η ευελιξία και η δυναμική οδήγηση.

Advertisement
Advertisement

Όταν το Opel Astra έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του το 1991, ο κόσμος βρισκόταν σε μία εποχή αλλαγών. Η νέα γενιά του μοντέλου της Opel ενσάρκωνε πλήρως το πνεύμα της αλλαγής. Απέκτησε νέο όνομα – Astra, όπως το αντίστοιχο Βρετανικό μοντέλο Vauxhall – και πολυάριθμα νέα συστήματα, όπως οι προεντατήρες εμπρός ζωνών ασφαλείας. Γνωστό ως Astra F, επικεντρώθηκε επίσης στην περιβαλλοντική συμβατότητα, με υψηλό επίπεδο ανακυκλωσιμότητας.

Η Opel κατασκεύασε περίπου 4,13 εκατομμύρια μονάδες μεταξύ 1991 και 1997, το Astra F είναι το μοντέλο της μάρκας με τις περισσότερες πωλήσεις μέχρι τώρα.

Advertisement

1997: Το Hollywood έρχεται στο Russelsheim με το Astra G

Η επιτυχία του Astra F ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη, όταν λοιπόν ήρθε η ώρα για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς, η Opel αναζήτησε έμπνευση έξω από τα καθιερωμένα. Για παράδειγμα, η ομάδα σχεδίασης δημιούργησε το Astra G με τη βοήθεια της ταινίας «Jurassic Park».

Advertisement

Οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα σχεδίασης μέσω υπολογιστή (CAD) με την ονομασία ALIAS που αρχικά είχε αναπτυχθεί για ταινίες κινουμένων σχεδίων όπως στο Χολιγουντιανό blockbuster. Το λογισμικό επέτρεψε στην ομάδα να εργαστεί πάνω στο νέο μοντέλο σε ένα εικονικό, τρισδιάστατο περιβάλλον.

Advertisement

Με την τέταρτη γενιά η Opel παρέλειψε το γράμμα «I» για να αποφύγει τη σύγχυση με τον αριθμό «1». Έτσι το Astra «J» ήταν το μοντέλο που το 2009 απέκτησε προηγμένες τεχνολογίες από το επιτυχημένο, μεσαίο Opel Insignia.

Χάρη στους προβολείς AFL+, το Astra μπορούσε να βλέπει μετά τις στροφές, ενώ η εμπρός κάμερα Opel Eye όχι μόνον αναγνώριζε πινακίδες σήμανσης ΚΟΚ, αλλά μπορούσε να προειδοποιεί επίσης τους οδηγούς εάν κινδύνευαν να παρεκκλίνουν από τη λωρίδα τους.

Πρωτοπόρος: Τεχνολογία προβολέων και ένα βραβείο Αυτοκινήτου της Χρονιάς

Συνεχίζοντας τη μακροχρόνια παράδοση, το Astra K ξεχώριζε επίσης με την τεχνολογία φωτισμού του. Το «Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2016» ήταν το πρώτο που εισήγαγε στην cpmpact κατηγορία προσαρμοζόμενους προβολείς Intelli-Lux LED matrix (τεχνολογία που χρησιμοποιούσαν πολυτελή μοντέλα).

Επιπλέον, το «Astra K» είχε εργονομικά εμπρός καθίσματα πιστοποιημένα από το AGR (Aktion Gesunder Rücken/Καμπάνια για Πιο Υγιή Πλάτη). Τα καθίσματα μπορούσαν ακόμα και να αναβαθμιστούν με λειτουργίες εξαερισμού και μασάζ, όπως το σημερινό νέο Astra.

Έξι κορυφαίες γενιές: Το Astra από το 1991 μέχρι το 2021

Με την ανακοίνωση του μοντέλου του 2021, το Opel Astra εισέρχεται στην έκτη γενιά  του και ξεκινά μία ακόμα νέα εποχή. Για πρώτη φορά, το μοντέλο θα διατίθεται με ηλεκτροκίνηση, ως plug-in hybrid σε δύο επίπεδα ισχύος.

Επιπλέον, θα υπάρχουν εκδόσεις με πολύ αποδοτικούς κινητήρες βενζίνης και diesel. Το νέο Opel Astra αποτελεί επίσης μία «σχεδιαστική δήλωση» για το Γερμανό κατασκευαστή, Εκφράζει το νέο πρόσωπο της μάρκας (Opel Vizor) και εφαρμόζει το ψηφιακό «Pure Panel».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα πρώτα επίσημα στοιχεία για το νέο Opel Astra
Αποκλειστικό: Έτσι θα είναι τα νέα Opel Astra και Corsa
Τι ξεχωριστό έχει το αυτόματο κιβώτιο CVT του νέου Opel Astra;