Live Κίνηση
Περισσότερα
Renault 2021-1

Renault Clio: Το πρότυπο της ασφάλειας για την κατηγορία του

Ελλάδα 22:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Renault Clio: Το πρότυπο της ασφάλειας για την κατηγορία του

Renault 2021-1

Renault Clio: Το πρότυπο της ασφάλειας για την κατηγορία του

Renault 2021-1

H Renault δίνει τεράστια έμφαση στην ασφάλεια των αυτοκινήτων της και το Clio αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το πως ένα μικρό αυτοκίνητο μπορεί να προσφέρει τόσο υψηλές παροχές ασφαλείας στους επιβάτες του.

Advertisement
Advertisement

Η Renault είναι από τις πρώτες εταιρίες στον κόσμο που ανέδειξαν τον τομέα της ασφάλειας ως προτεραιότητα μείζονος σημασίας, έχοντας εδώ και δεκαετίες εστιάσει στον συγκεκριμένο τομέα και τις απαιτήσεις που έχουν δημιουργήσει οι νέες εποχές της αυτοκίνησης.

Η έμφαση στην ασφάλεια που παρέχουν τα αυτοκίνητά της δεν θα μπορούσε να λείπει και από τις μικρές κατηγορίες, με το νέο Clio να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πως ένα όχημα αυτής της κατηγορίας μπορεί να είναι εξίσου ασφαλές και προστατευτικό για τους επιβάτες με μοντέλα ακριβότερων και μεγαλύτερων κατηγοριών.

Το νέο Renault Clio στην 5η γενιά του είναι μία ηγετική παρουσία στην κατηγορία του σε ότι αφορά την ασφάλεια που παρέχει, έχοντας κερδίσει 5 αστέρια στις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP. Και το ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι πέρα από την μέγιστη συνολική διάκριση, κατάφερε να συγκεντρώσει κορυφαίες βαθμολογίες και στις επιμέρους δοκιμασίες.

Advertisement
Advertisement

Με την επίδοσή του αυτή έγινε το 22ο μοντέλο της εταιρίας που κερδίζει την ανώτερη διάκριση 5 αστέρων στα crash tests του EuroNCAP. Η επιτυχία αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στο εξαιρετικά στιβαρό πλαίσιο το οποίο εφοδιάζεται με πολύ εξελιγμένες ζώνες παραμόρφωσης, έτσι ώστε να διατηρείται η καμπίνα αλώβητη και οι επιβάτες να προστατεύονται από τους τραυματισμούς.

Βασισμένο στην καινούρια, σπονδυλωτή πλατφόρμα CMF–B το νέο Clio αξιοποιεί την ενισχυμένη δομή αμαξώματος, την ανασχεδιασμένη δομή των νέων καθισμάτων του και τις νέες ζώνες ασφαλείας που προσφέρουν κορυφαία υποστήριξη σε όλους τους επιβάτες, ασχέτως σωματότυπου και θέσης μέσα στο αυτοκίνητο, ενώ εξοπλίζονται με πυροτεχνικούς προεντατήρες και περιοριστές φορτίου.

Advertisement

Πέρα από την παθητική ασφάλεια που προσφέρει το πλαίσιο και τα συστήματα ασφαλείας, το νέο Clio διαθέτει μία πλήρη γκάμα προηγμένων ηλεκτρονικών βοηθημάτων οδήγησης, του εξασφαλίζουν κορυφαία επίδοση στην αξιολόγηση της ενεργητικής ασφάλειας.

Advertisement

Στις δοκιμές που έγιναν το Clio πέτυχε βαθμολογία 96% στον τομέα αξιολόγησης ασφάλειας των ενήλικων επιβατών, η απολύτως ανώτερη τιμή της κατηγορίας και μάλιστα με τα νέα τεστ που είναι και τα πιο σκληρά. Αντιστοίχως, με 89% έχει επιτύχει την απολύτως κορυφαία τιμή της κατηγορίας, όσον αφορά στην προστασία των παιδιών. Εξαιρετική είναι και η επίδοση 72%, στην αξιολόγηση της προστασίας των πεζών ενώ κορυφαία είναι και η επίδοση του 75% για τα συστήματα ασφαλείας που το εξοπλίζουν από τη βασική του έκδοση.

Τα εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα του Clio του επιτρέπουν την αναγνώριση πεζών και δικυκλιστών με το σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης να επεμβαίνει όταν χρειαστεί να αποφευχθεί μια σύγκρουση, κάτι που το έφερε να κατακτά την κορυφαία επίδοση στο ΕuroNCAP για αυτό το σύστημα.

Advertisement

Ένα ακόμα μοναδικό σύστημα ασφάλειας που παρέχει το νέο Clio είναι το Fix4Sure, το οποίο βασίζεται στην ειδική σχεδίαση των καθισμάτων και προστατεύει τους επιβάτες από το φαινόμενο του “υποβρυχίου” το οποίο συμβαίνει όταν κατά την διάρκεια μιας πρόσκρουσης ή ενός απότομου φρεναρίσματος το σώμα του επιβάτη γλιστρά κάτω από την ζώνη.

Επιπρόσθετα, το νέο Clio προσφέρει την δυνατότητα τοποθέτησης παιδικών καθισμάτων και στις πίσω θέσεις όσο και στην θέση δίπλα από τον οδηγό, στηριγμένα πάνω σε σταθερές βάσεις Isofix. Παράλληλα φροντίζει και για την προστασία του κεφαλιού των πίσω επιβατών σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί ένα ιδιαίτερα πληθωρικό πακέτο στοιχείων εξοπλισμού για την ασφάλεια των επιβατών. Το πακέτο αυτό, το οποίο διατίθεται στάνταρ ακόμα και από την βασική έκδοση περιλαμβάνει: 6 αερόσακους, ABS με σύστημα υποβοήθησης απότομου φρεναρίσματος, σύστημα υποβοήθησης διατήρησης πορείας καθώς και προειδοποίησης εκτροπής από τη λωρίδα, σύστημα αναγνώρισης πινακίδων οδικής σήμανσης και ενημέρωσης τήρησης ορίων ταχύτητας, προειδοποίηση εγγύτητας, σύστημα ενεργού φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης, cruise control με περιοριστή ταχύτητας, ηχητική και οπτική ενημέρωση λυσίματος όλων (ακόμα και των πίσω) ζωνών ασφαλείας, emergency call, 100% full LED εμπρός φώτα (με σύστημα αυτόματης εναλλαγής φώτων υψηλής σκάλας ανάλογα το επίπεδο εξοπλισμού.

Εκτός αυτών το νέο Clio μπορεί να εφοδιαστεί με σύστημα υποβοήθησης της οδήγησης στον αυτοκινητόδρομο ή το μποτιλιάρισμα, προσδίδοντας χαρακτηριστικά αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2, για μεγαλύτερη άνεση και λιγότερο άγχος από την πλευρά του οδηγού.

Σε κάθε περίπτωση, το Clio είναι μία έμπρακτη απόδειξη της τεράστιας σημασίας που δίνει η Renault στα θέματα ασφάλειας των επιβατών, καθιστώντας το ευρωπαϊκό best-seller το κορυφαίο αυτοκίνητο στην κατηγορία του σε αυτόν τον τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως θα είναι το Renault Clio στο μέλλον;
Renault Clio: Με την πιο ολοκληρωμένη γκάμα κινητήρων της κατηγορίας
Διαθέσιμο και πάλι το diesel Renault Clio – Πόσο κοστίζει