Live Κίνηση
Περισσότερα
Renault 2021-1

Renault Arkana: Η ακαταμάχητη γοητεία ενός coupe crossover

Ελλάδα 21:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Renault Arkana: Η ακαταμάχητη γοητεία ενός coupe crossover

Renault 2021-1

Renault Arkana: Η ακαταμάχητη γοητεία ενός coupe crossover

Renault 2021-1

H Renault καινοτομεί για άλλη μια φορά, δημιουργώντας με το νέο Arkana ένα αυτοκίνητο με ξεχωριστό στιλ και μοναδικές ιδιότητες, που μέχρι τώρα υπήρχαν σε πολύ ακριβότερες premium κατηγορίες.

Advertisement
Advertisement

Είναι στο DNA της Renault αυτή η διαρκής “ανησυχία” να εφευρίσκει και να δημιουργεί το καινούργιο και αυτό που αλλάζει τα δεδομένα της εποχής του. Και με το νέο Arkana η γαλλική εταιρία επιβεβαιώνει ότι παραμένει το ίδιο δραστήρια και ενεργή όσο σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας της, παρουσιάζοντας ένα αυτοκίνητο που αλλάζει τα δεδομένα της κατηγορίας του και φέρνει έναν premium αέρα σχεδίασης και ποιότητας στα προσιτά SUV.

Οι σχεδιαστές της Renault κατάφεραν να κατασκευάσουν ένα απίστευτα όμορφο και ελκυστικό σχήμα, με έντονο το σπορτίφ στοιχείο και χαρακτηριστικά τα οποία μέχρι σήμερα ανήκαν σε ακριβότερες κατηγορίες.

Οι κουπέ γραμμές σε ένα crossover σχήμα συνδυάζονται με κορυφαία πρακτικότητα, μεγάλους χώρους και ένα τεχνολογικό υπόβαθρο που τονίζει στον μέγιστο βαθμό τις παραδοσιακές αξίες της Renault όπως είναι η άνεση και η ευχαρίστηση που προσφέρουν στον οδηγό τους.

Advertisement
Advertisement

Η σχεδίαση του Arkana είναι προφανώς και το κυρίαρχο στοιχείο του ως πρόταση στην σύγχρονη εποχή των προσιτών SUV. Ένα σχέδιο που κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις όπου σταθεί δημιουργώντας μεγάλη αίσθηση, ιδίως με το πίσω μέρος του και με το πανέμορφο τελείωμα της οροφής που δημιουργεί ένα έντονα σπορτίφ στοιχείο και μία πολύ εκλεπτυσμένη γενικότερη αίσθηση στο αυτοκίνητο.

Με μήκος στα 4,568 μέτρα και μεταξόνιο στα 2,72 μέτρα, το Arkana είναι εκτός από όμορφο και ένα πολύ εντυπωσιακό σε παρουσία αυτοκίνητο το οποίο επιβάλλεται στον δρόμο και ξεχωρίζει αμέσως.

Advertisement

Στοιχεία που ενισχύουν ακόμα περισσότερο αυτή την δυναμική εμφάνιση είναι η εντυπωσιακή μάσκα, οι διακοσμητικές λεπτομέρειες χρωμίου, τα προστατευτικά των θυρών και τα φρύδια στα φτερά, τα οποία όλα μαζί προσδίδουν ένα μοναδικό κύρος και ένα εκλεπτυσμένο στιλ στο Arkana.

Advertisement

To κορυφαίας έμπνευσης και εκτέλεσης design του αμαξώματος διατηρείται και στο σαλόνι, εκεί όπου δένουν ιδανικά η ποιότητα και το στιλ με έναν τρόπο που μόνο η Renault μπορεί να επιτύχει. Εξαιρετικά σε φινίρισμα και αίσθηση τα υλικά, συνδυάζονται με ένα πολύ προχωρημένο σχεδιαστικό τόνο στο ταμπλό, ενώ δεν λείπουν οι τεχνολογικές εξάρσεις, όπως για παράδειγμα η μεγάλη οθόνη πολυμέσων των 9,3 ιντσών ή ο ψηφιακός πίνακας οργάνων.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της φιλοσοφίας του Αrkana είναι οι τεράστιοι χώροι που διαθέτει για τους επιβάτες. Μάλιστα οι πίσω έχουν στην διάθεσή τους 211 χιλιοστά για τα γόνατά τους, τιμή που είναι η μεγαλύτερη για την κατηγορία του. Κορυφαίος σε χωρητικότητα είναι και ο χώρος αποσκευών που φθάνει στα 513 λίτρα ή στα 480 λίτρα στην έκδοση Ε-ΤECH. Το πορτ-μπαγκάζ είναι ιδιαίτερα πρακτικό, με διπλό δάπεδο ενώ υπάρχει και η δυνατότητα πλήρους αναδίπλωσης των πίσω καθισμάτων, βελτιστοποιώντας έτσι τον χώρο φόρτωσης.

Advertisement

Στους κινητήρες, η Renault επενδύει πλέον στην πολύ προηγμένη τεχνολογία E-TECΗ, με το μηχανικό σύνολο να αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα 1,6 λίτρων, με απόδοση 91 ίππους, και δύο ηλεκτροκινητήρες, με την συνδυαστική ισχύ να φθάνει στους 145 ίππους. Η μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσα από ένα καινοτόμο αυτόματο κιβώτιο χωρίς συμπλέκτη.

Χάρη στην μπαταρία ιόντων λιθίου των 1,2 kWh, το υβριδικό σύστημα Ε-TECH, είναι το πιο αποδοτικό που υπάρχει στην αγορά, καθώς επιτρέπει στο Arkana να κινείται έως και στο 80% της διαδρομής αποκλειστικά ηλεκτροκίνητα, μειώνοντας έτσι έως και 40% την κατανάλωση μέσα στην πόλη σε σύγκριση με έναν συμβατικό κινητήρα.

Έτσι το νέο Arkana E-TECH Hybrid επιτυγχάνει συνδυαστική κατανάλωση 4,9 λτ./100 χλμ. και 112-117 γρ./χλμ. εκπομπές CO2 (τιμές WLTP). Σε λειτουργία αμιγούς ηλεκτροκίνησης το νέο Arkana E-TECH Hybrid μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητες έως και 75 χλμ/ώρα.

Στην γκάμα του Arkana υπάρχει και δεύτερη υβριδική επιλογή, με τον κινητήρα 1.3 TCe των 140 ίππων. Είναι ένα micro-hybrid σύστημα, το οποίο αποτελείται από ένα σύστημα εναλλάκτη και μία μπαταρία ιόντων λιθίου 12 V, και υποβοηθά τον κινητήρα σε δευτερεύουσες λειτουργίες, με στόχο την μείωση της κατανάλωσης.

Η τεχνολογία micro-hybrid επιτρέπει την μείωση της κατανάλωσης κατά 8% και των εκπομπών CO2 κατά 8,5%, παρέχοντας επίσης ομαλότερη επανεκκίνηση μετά το start/stop και μεγαλύτερη άνεση κατά την κίνηση λόγω της πιο άμεσης απόκρισης στο γκάζι. Η συγκεκριμένη έκδοση του Arkana επιτυγχάνει μέση κατανάλωση 5,8 λτ/100 χλμ. ενώ οι εκπομπές CO2 κυμαίνονται μεταξύ 132 και 138 γρ./χλμ. (WLTP).

Σε όλα αυτά η Renault έρχεται να προσθέσει και ένα πολύ πλούσιο πακέτο τεχνολογικών και ψηφιακών ανέσεων. Τα συστήματα υποβοήθησης υπό την “ομπρέλα” του Renault Easy Drive είναι πολλά και τελευταίας γενιάς περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων: σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2 μέσω του Highway & Traffic Jam Companion, Eνεργό Cruise Control, Αυτόματη Εναλλαγή Φώτων Υψηλής Σκάλας, Ενεργό Φρενάρισμα Έκτακτης Ανάγκης, Προειδοποίηση Τυφλού Σημείου, Αναγνώρισης Πινακίδων Οδικής Σήμανσης, Σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας, Ενεργή Λειτουργία Εντοπισμού Αυτοκινήτου Όπισθεν, Κάμερα 360 μοιρών, Αισθητήρες Στάθμευσης περιμετρικά, Υποβοήθηση Στάθμευσης κ.ά.

To ψηφιακό περιβάλλον ψυχαγωγίας και διασύνδεσης είναι και αυτό ιδιαίτερα πληθωρικό, με το σύστημα Renault Easy Connect να εξασφαλίζει διαρκή επαφή του Αrkana με τον έξω κόσμο μέσω της εφαρμογής My Renault και του συστήματος πολυμέσων Renault Easy Link. Υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με το Διαδίκτυο μέσω δικτύου 4G ενώ παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες από την Google και την ΤomTom για ένα πολύ εξελιγμένο και άμεσο στην πληροφόρησή του σύστημα navigation.

Σε κάθε περίπτωση το νέο Arkana επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την μοναδική ικανότητα της Renault να δημιουργεί τις μεγάλες “ειδήσεις” στην σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία, φέρνοντας την premium αύρα μεγαλύτερων και πιο ακριβών κατηγοριών σε ένα πολύ πιο ευρύ κοινό.

Ένα πανέμορφο αυτοκίνητο που δεν μένει μόνο στην εκπληκτική εξωτερική του εμφάνιση αλλά αναδεικνύει και όλα τα στοιχεία ουσίας όπως η κορυφαία πρακτικότητα και το υψηλό τεχνολογικό επίπεδο. Το Arkana είναι εδώ να αλλάξει όλη την κατηγορία, προσφέροντας μοναδικό στιλ και premium χαρακτηριστικά σε προσιτή τιμή αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Renault Arkana 1.3 TCe 140 PS EDC7 (+video)
Video: Το νέο Renault Arkana μαγνητίζει κάθε βλέμμα
Οι coupe γραμμές του νέου Renault Arkana (video)