Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

WRC: Τέλος τα υβριδικά συστήματα από το 2025!

Ελλάδα 11:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

WRC: Τέλος τα υβριδικά συστήματα από το 2025!

ΑΓΩΝΕΣ

WRC: Τέλος τα υβριδικά συστήματα από το 2025!

ΑΓΩΝΕΣ

Φέτος θα είναι η τελευταία χρονιά χρήσης ηλεκτροκινητήρων στο WRC, με την κατηγορία να περνάει από το 2025 στην χρήση αποκλειστικά βιώσιμων καυσίμων.

Advertisement
Advertisement

Το Συμβούλιο παγκόσμιου μηχανοκίνητου αθλητισμού ενέκρινε την πρόταση του γκρουπ εργασίας στο WRC εχθές. Τα υβριδικά συστήματα είχαν χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά το 2022. Το ηλεκτρικό σκέλος της μονάδας ισχύος προσέφερε κοντά στους 100 ίππους σε κάθε αγωνιστικό.

Ωστόσο συνέβαλε σημαντικά και στην αύξηση του βάρους των αυτοκινήτων RC1. Έτσι υπολογίζεται ότι με την κατάργηση του υβριδικού συστήματος τα αγωνιστικά του WRC θα μπορούν να κινούνται ακόμη πιο γρήγορα. Επιπλέον θα είναι πολύ πιο εύκολα στην διαχείρισή τους, πράγμα που ελπίζουν -οι ιθύνοντες της οργάνωσης- ότι θα προσελκύσει και άλλους κατασκευαστές στην κατηγορία, μελλοντικά.

Το 2026 θα έχουμε -όπως και στην F1- μεγάλες αλλαγές στους τεχνικούς κανονισμούς του WRC. Τα αγωνιστικά θα έχουν κοινό πλαίσιο ασφαλείας ενώ η ισχύς θα περιοριστεί κοντά στους 330 ίππους. Θα ισχύει όριο μπάτζετ 400.000 ευρώ για κάθε αγωνιστικό ενώ -το καλύτερο- τα αυτοκίνητα θα πρέπει να είναι διαθέσιμα προς πώληση αμέσως μετά την ολοκλήρωση του κάθε αγώνα!

Advertisement
Advertisement

Σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση και το WRC, η κατηγορία δεν έχει αποκλείσει την μελλοντική υιοθέτησή της. Σχεδιάζεται η δημιουργία μίας πλήρως ηλεκτρικής κατηγορίας μελλοντικά η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την κυρίως κατηγορία. Δηλαδή ενδέχεται να έχουμε σε λίγα χρόνια μάχες μεταξύ των αγωνιστικών από τις δύο κατηγορίες!

Τέλος θα δοθεί μεγαλύτερη ελευθερία στους διοργανωτές των αγώνων τόσο στην επιλογή όσο και στον σχεδιασμό των ειδικών διαδρομών.