Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

WRC Ράλι Σουηδίας: Ιστορική νίκη για VW (video)

Ελλάδα 20:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

WRC Ράλι Σουηδίας: Ιστορική νίκη για VW (video)

ΑΓΩΝΕΣ

WRC Ράλι Σουηδίας: Ιστορική νίκη για VW (video)

ΑΓΩΝΕΣ

Χρειάστηκε μόλις δύο αγώνες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι για να κατακτήσει την πρώτη της νίκη η Volkswagen Motorsport! Αυτή ήρθε διά χειρός Σεμπαστιέν Οζιέ που συνέχισε τη κυριαρχία του και στη τελευταία ημέρα δράσης. Έχοντας υγιές προβάδισμα στο φινάλε της τρίτης ημέρας, ο Γάλλος απέφυγε τα περιττά ρίσκα, διαχειρίστηκε τη διαφορά του από τον Σεμπαστιέν Λεμπ, κέρδιζε τον δύο ειδικές διαδρομές και πήρε μία σπουδαία νίκη – σπάζοντας το ρόδι για το Polo R WRC.

Advertisement
Advertisement

Παράλληλα, επικρατώντας στην power stage, πήρε το μέγιστο των 28 βαθμών και πλέον βρίσκεται στη κορυφή της βαθμολογίας, πάνω από τον Λεμπ που θα τρέξει μόνο σε άλλα δύο ράλι και ήδη με σημαντική διαφορά από τους ουσιαστικούς αντιπάλους του στη μάχη του φετινού τίτλου!

Όσο για τον Λεμπ, πίεσε κυνηγώντας τις όποιες ελπίδες για ανατροπή, αλλά το λάθος που έκανε στην ειδική Finnskogen τον ανάγκασε να ρίξει λευκή πετσέτα. Σίγουρα όμως θα πρέπει να προβληματίζονται τα αφεντικά της Citroen, βλέποντας τον υπό… αποχώρηση εννέα φορές παγκόσμιο πρωταθλητή να «πετάει» και τους επίσημους οδηγούς της να παραπαίουν.

Μετά τη γαλλική λοιπόν απόβαση στη Σουηδία, ο πρώτος Σκανδιναβός στη κατάταξη ήταν ο τρίτος της γενικής Μαντς Όστμπεργκ. Ο ταλαντούχος Νορβηγός ηγήθηκε της προσπάθειας της Qatar M-Sport Ford και κατάφερε να ανέβει στο βάθρο αντιστεκόμενος στην πίεση του Γιάρι-Μάτι Λάτβαλα με το δεύτερο εργοστασιακό Volkswagen. Στο τέλος τους χώριζαν μόλις 6 δευτερόλεπτα.

Advertisement
Advertisement

Στα μισά της τελευταίας μέρας ο Ευγένι Νόβικοφ είδε το Fiesta WRC να αναποδογυρίζει αρκετές φορές, με αποτέλεσμα να συνεχίσει μεν αλλά να χάσει δέκα λεπτά, μαζί και αρκετές θέσεις αφού από την 5η έπεσε στην 9η.

Το λάθος του προβίβασε τους δύο team mates του στη Qatar M-Sport Ford, τον Βέλγο Τιερί Νεβίλ και τον Γιούχο Χάνινεν, παρά το λάθος που έφερε τον Φινλανδό προσωρινά εκτός δρόμου. Η μακρά λίστα των Fiesta συνεχίστηκε με τον Τσέχο Μάρτιν Πρόκοπ, που ήταν 17 δευτερόλεπτα μετά τον έμπειρο Χένινγκ Σόλμπεργκ που επέστρεψε στη δράση, με ένα τερματισμό στους βαθμούς.

Τη δεκάδα συμπλήρωσε ο Γιαζίν Αλ Ρατζί από τη Σουηδική Αραβία – νικητής στη κατηγορία WRC2, αφού ο Ντάνι Σόρντο με το εργοστασιακό DS3 WRC, είδε τη προσπάθεια του να ανακάμψει από το ατύχημα της Παρασκευής, να τον οδηγεί σε νέο ατύχημα, που τον έθεσε εκτός αγώνα.

Advertisement

Όσο για τον έτερο οδηγό της Γαλλικής ομάδας, τον Μίκο Χίρβονεν, μετά το χαμένο χρόνο από την έξοδο στη δεύτερη ειδική διαδρομή του ράλι, όσο και να πίεσε δεν κατάφερε τίποτα περισσότερο από τη δέκατη-έκτη θέση.
[nggallery id=1775]
Αναλυτικά η τελική κατάταξη:
1.  Οζιέ     VW                  3h11m41.9s
2.  Λεμπ      Citroen                + 41.8s
3.  Όστμπεργκ        Qatar M-Sport Ford   + 1m24.5s
4.  Λάτβαλα  VW                   + 1m30.6s
5.  Νεβίλ    Qatar M-Sport Ford   + 5m06.4s
6.  Χάνινεν       Qatar M-Sport Ford   + 5m43.1s
7.  Πρόκοπ       Czech Ford          + 11m25.4s
8.  Σόλμπεργκ     M-Sport Ford        + 11m42.7s
9.  Νόβικοφ      Qatar M-Sport Ford  + 13m04.7s
10.  Αλ Ραζί     Yazeed Ford         + 16m27.0s

Κερδισμένες ειδικές διαδρομές: Οζιέ 10, Λεμπ 7, Χίρβονεν 2, Όστμπεργκ 2, Λάτβαλα 1
Πρωτοπορία: Ε.Δ. 1 Λεμπ, Ε.Δ. 2-22 Οζιέ

Advertisement

Η  βαθμολογία των οδηγών: Οζιέ 46, Λεμπ 43, Όστμπεργκ 24, Σόρντο 15, Λάτβαλα 14, Χίρβονεν 12, Πρόκοπ 12, Μπουφιέ 10, Νεβίλ 10, Χάνινεν 8

Η βαθμολογία των κατασκευαστών: Citroen Total Abu Dhabi WRT 57, Volkswagen Motorsport 55, Qatar M-Sport WRC 31, Abu Dhabi Citroen Total WRC 15, Lotus WRC Team 12, Qatar WRT 10, Jipocar Chech National Team 8

Επόμενος γύρος του παγκοσμίου πρωταθλήματος, το ράλι Μεξικό, στις 7-10 Μαρτίου.

Advertisement

Επιμέλεια: Πάνος Σεϊτανίδης (twitter.com/SeitanF1)