Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ 2021, ΕΔ3: Χάθηκε ο Sainz, ταχύτερος ξανά ο Al-Attiyah (vids)

Ελλάδα 9:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ράλι Ντακάρ 2021, ΕΔ3: Χάθηκε ο Sainz, ταχύτερος ξανά ο Al-Attiyah (vids)

ΑΓΩΝΕΣ

Ράλι Ντακάρ 2021, ΕΔ3: Χάθηκε ο Sainz, ταχύτερος ξανά ο Al-Attiyah (vids)

ΑΓΩΝΕΣ

O Stephane Peterhansel εξακολουθεί να προηγείται στο φετινό Ράλι Ντακάρ, με τον Nasser Al-Attiyah να είναι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ταχύτερος όλων και να μειώνει τη μεταξύ τους διαφορά.

Advertisement
Advertisement

Ήταν μία ημέρα όπου περιμέναμε να δούμε πληρώματα να χάνουν χρόνο, αφού τα 403 αγωνιστικά χιλιόμετρα με εκκίνηση και τερματισμό στο Ουάντι Αντ-Νταουασίρ αφορούσαν εξόρμηση στην έρημο Ρουμπ’ αλ Καλί και το περίφημο «Empty Quarter».

Advertisement
Advertisement

Κι εκεί, ο μεγάλος χαμένος ήταν ο περυσινός νικητής, Carlos Sainz. Την προηγούμενη ημέρα έχασε την πρωτοπορία, τώρα -κι ενώ ήταν ταχύτερος όλων μέχρι το τέταρτο waypoint- πήρε λάθος δρόμο κι οδήγησε 1.2 μίλια προς λάθος κατεύθυνση. Ώσπου να μπει και πάλι στο σωστό δρόμο, έχασε 31 λεπτά και έπεσε στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης.

«Δεν ήταν μία καλή ημέρα για εμάς. Πρέπει να συνεχίσουμε, να σκύψουμε το κεφάλι και να προσπαθήσουμε να καλύψουμε το χαμένο χρόνο», δήλωσε ο Sainz.

Advertisement

Χρόνο έχασε και ο έτερος οδηγός της X-Raid MINI JCW Team, ο Stephane Peterhansel, που χρειάστηκε να αλλάξει το κλαταρισμένο εμπρός αριστερά ελαστικό νωρίς μέσα στην ειδική. Κατάφερε όμως να χάσει μόνο 4 λεπτά έναντι του Al-Attiyah, με αποτέλεσμα να διατηρήσει τα ηνία, με προβάδισμα πέντε λεπτών.

Η ημέρα ανήκε στη Toyota Gazoo Racing αφού πέρα από τον Καταριανό που είχε ξανά το πάνω χέρι στους αμμόλοφους, εξαιρετικός ήταν ο Νοτιοαφρικανός Henk Lategan που τον πλαισίωσε, κερδίζοντας έδαφος και στη γενική κατάταξη.

Εκεί τρίτος έχει ανέβει ο Mathieu Serradori με το Century CR6 της SRT Racing, μπροστά από τον Sainz, τον Kuba Przygonski της Overdrive Racing Toyota και τον Sebastien Loeb. Ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ράλι, συνέχισε την ανάκαμψή του με τον «Κυνηγό» της BRX και κέρδισε μία θέση στη γενική κατάταξη.

Advertisement

Στους χαμένους της ημέρας ήταν ο Giniel de Villiers που έχασε 22 λεπτά και έπεσε στην 39ηδη θέση της κατάταξης ενώ ο Bernhard Ten Brinke ήταν εντός πεντάδας όταν έχασε τον έλεγχο του Toyota Hilux το οποίο αναποδογύρισε.

Camels-dakar21-s3-a1000x600

Αναλυτικά οι καλύτεροι χρόνοι στη 3η ειδική:

1 Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel (Toyota Gazoo Racing) 3h17m39s
2 Henk Lategan/Brett Cummings (Toyota Gazoo Racing) +2m27s
3 Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger (X-raid Mini JCW) +4m05s
4 Yasir Seaidan/Alexey Kuzmich (SRT Racing Century) +7m09s
5 Sheikh Khalid Al Qassimi/Xavier Panseri (Abu Dhabi Racing Peugeot) +12m31s
6 Sébastien Loeb/Daniel Elena (Bahrain Raid Xtreme Hunter) +13m14s
7 Martin Prokop/Viktor Chytka (Orlen Team) +13m42s
8 Mathieu Serradori/Fabian Lurquin (SRT Racing Century City Team) +16m05s
9 Wei Han/Min Liao (Quzhou Motorsport) +17m49s
10 Cyril Desprès/Mike Horn (Abu Dhabi Racing Peugeot) +19m05s
21 Carlos Sainz/Lucas Cruz (X-raid Mini JCW) +31m02s

H γενική κατάταξη στην κατηγορία των αυτοκινήτων:

1 Peterhansel/Boulanger (X-raid Mini JCW) 10h39m02s
2 Al-Attiyah/Baumel (Toyota Gazoo Racing) +5m09s
3 Serradori/Lurquin (SRT Racing Century) +26m21s
4 Sainz/Cruz (X-raid Mini JCW) +33m34s
5 Przygónski/Gottschalk (Overdrive Racing Toyota) +44m22s
6 Loeb/Elena (Bahrain Raid Xtreme Hunter) +45m49s
7  Lategan/Cummings (Toyota Gazoo Racing) +47m25s
8 Seaidan/Kuzmich (SRT Racing Century) +51m50s
9 Al Qassimi/Panseri (Abu Dhabi Racing Peugeot) +52m08s
10 Prokop/Chytka (Orlen Team) +56m30s

Στα φορτηγά η Siarhei Viazovich της MAZ επικράτησε των Dmitry Sotnikov και Anton Shibalov της KAMAZ-Master, ωστόσο με μικρές διαφορές. Έτσι δεν άλλαξε η κατάταξη όπου ο Sotnikov εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά σχεδόν 17 λεπτών έναντι του Λευκορώσου.

Στα χαμηλού βάρους Side by Side, είχαμε εντυπωσιακές μάχες, με τον Francisco Lopez να έχει ξανά το πάνω χέρι. Ο Χιλιανός ήταν ξανά ταχύτερος όλων, με αποτέλεσμα να ανοίξει το προβάδισμά του έναντι του μόλις ένατου σήμερα, Aron Domzala, στα 6 λεπτά. Κι ακριβώς πίσω τους ήταν ο δεύτερος στην ΕΔ3, Austin Jones.

Στην κλάση Τ3 ήταν ξανά ταχύτερος ο Seth Quintero της Red Bull Off-Road Junior Team που πλέον είναι και έβδομος στη γενική κατάταξη.

Η τέταρτη ειδική διαδρομή θα βρει τα πληρώματα να εκκινούν από το Ουάντι Αντ-Νταουασίρ και να τερματίζουν στην πρωτεύουσα, Ριάντ. Θα μεσολαβήσουν 813 χιλιόμετρα, τα 337 εκ των οποίων χρονομετρημένα. Είναι η ημέρα με τη μεγαλύτερη συνολική απόσταση στη φετινή εκδοχή του Ντακάρ, με το χρονομετρημένο μέρος να κρύβει παγίδες.

Διαβάστε ακόμα:
Ο Βασίλης Ορφανός μιλάει στο NewsAuto για το Ράλι Ντακάρ 2021

To Road-Book του Ράλι Ντακάρ 2021

Το Ράλι Ντακάρ 2021 σε αριθμούς