Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Η FIA ανακοίνωσε νέο πρωτάθλημα με ηλεκτρικά GT

Ελλάδα 15:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η FIA ανακοίνωσε νέο πρωτάθλημα με ηλεκτρικά GT

ΑΓΩΝΕΣ

Η FIA ανακοίνωσε νέο πρωτάθλημα με ηλεκτρικά GT

ΑΓΩΝΕΣ

Αν μία εικόνα είναι το ήμισυ του παντός, τότε η παγκόσμια ομοσπονδία μηχανοκίνητου αθλητισμού μας έκανε να ορεγόμαστε το συγκεκριμένο θεσμό!

Advertisement
Advertisement

Η FIA ανακοίνωσε ένα ακόμα ηλεκτρικό πρωτάθλημα, που θα αφορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα GT. Συγκεκριμένα, θα βασίζονται στην παρούσα γενιά των GT3, θα είναι όπως βλέπετε στις φωτογραφίες ακόμα πιο εντυπωσιακά ενώ ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στις επιδόσεις.

Η παγκόσμια ομοσπονδία υπόσχεται επιδόσεις που συναρπάζουν, βασιζόμενες όμως και σε πρωτοποριακή τεχνολογία αφού οι κατασκευαστές που θα συμμετέχουν (κάποιοι μάλιστα έχουν ήδη δεσμευτεί να εμπλακούν στο θεσμό), θα μπορούν να αξιοποιήσουν την αρχιτεκτονική του οχήματος και συγκεκριμένα αεροδυναμικά του μέρη, για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Όλα αυτά, σε ένα πρωτάθλημα που θα διεξάγεται σε κανονικές πίστες ανά τον κόσμο και στόχο έχει την επιτάχυνση τεχνολογιών βιωσιμότητας που θα βρουν εφαρμογή σε επιβατικά αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Ας δούμε ποιο αναλυτικά ποιο είναι το πλάνο, ξεκινώντας από τους… αριθμούς. Η τελική ταχύτητα θα ορίζεται στα 300 km/h, η επιτάχυνση 0-100 km/h θα έρχεται σε μόλις 2.4 δευτερόλεπτα!

FIA-Electric-GT-Series-b1000x600

Η μέγιστη ισχύς θα είναι στα 430kW (585 PS) ενώ το ελάχιστο βάρος των οχημάτων που θα βασίζονται σε οχήματα παραγωγής, θα κυμαίνεται από τα 1490 έως τα 1530 kg.

Advertisement

Τα ηλεκτρικά θηρία θα φέρουν δύο ή τέσσερις ηλεκτροκινητήρες και θα έχουν κίνηση είτε στους δύο είτε στους τέσσερις τροχούς (ανάλογα την κλάση που συμμετέχουν). Ένα σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης θα καθορίζει την κατανομή ροπής σε κάθε τροχό, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό κράτημα.

Όσο για τις μπαταρίες, θα δημιουργούνται από τους κατασκευαστές, θα είναι ιόντων-λιθίου και θα τοποθετούνται σε κυψέλες που θα παρέχει η Saft, μία θυγατρική εταιρεία της Total. Η παγκόσμια ομοσπονδία κάνει λόγο για ανάκτηση ενέργειας που θα φτάνει τα 700kW, ενώ αντίστοιχος θα είναι ο ρυθμός φόρτισης. Αυτό θα επιτρέπει ανάκτηση του 60% της ενέργειάς τους μέσα σε μερικά λεπτά. Δηλαδή, κατά τη διάρκεια των… pit stops!

Advertisement

Ακόμα δεν ανακοινώθηκε κάποιος συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την έναρξη του συγκεκριμένου πρωταθλήματος, ούτε στοιχεία για την επίσημη ονομασία του. Αυτό αναμένεται να συμβεί τον επόμενο μήνα.

FIA-Electric-GT-Series-a1000x600

Διαβάστε επίσης:
Επίσημο: Grand Prix στο Μαϊάμι από το 2022!
WRC Ράλι Κροατίας: Μάχη για τρεις στο πρώτο σκέλος (+video)
Στο European Le Mans Series ο Ανδρέας Λασκαράτος

Advertisement