Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Μπάτον μετά το… χάος στο Σπα

Ελλάδα 23:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μπάτον μετά το… χάος στο Σπα

ΑΓΩΝΕΣ

Μπάτον μετά το… χάος στο Σπα

ΑΓΩΝΕΣ

Ο Τζένσον Μπάτον ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής του Βελγικού Γκραν Πρι. Κι απ’ ότι φάνηκε, η μισή νίκη ήρθε χάρη στη χθεσινή πολ ποζίσιον αφού τον γλίτωσε από το χάος της πρώτης στροφής! Πίσω από τον οδηγό της McLaren έγινε χαμός, με τον πάντα επιρρεπή σε λάθη στις εκκινήσεις Ρομέν Γκροζάν, να κινείται απερίσκεπτα προς τα δεξιά, πέφτοντας πάνω στη McLaren του Λούις Χάμιλτον. Η Lotus του Γάλλου απογειώθηκε κι έπεσε πάνω στη Ferrari του Φερνάντο Αλόνσο, γεννώντας μία καραμπόλα που έθεσε εκτός μάχης τόσο τους προαναφερθέντες, όσο και τον Σέρχιο Πέρεζ της Sauber που είχε εκκινήσει τέταρτος. Στα θύματα, παρότι κατάφεραν να συνεχίσουν, ήταν και οι Καμούι Κομπαγιάσι, επίσης με Sauber, αλλά και ο συνήθης ύποπτος Παστόρ Μαλντονάντο.

Advertisement
Advertisement

Το αυτοκίνητο ασφαλείας έκανε την εμφάνιση του και ευτυχώς κανένας από τους οδηγούς δεν τραυματίστηκε. Ήταν όμως αρνητική εξέλιξη για τον Αλόνσο, που πλέον το μόνο που μπορούσε να κάνει, ήταν να βλέπει τους αντιπάλους του στη μάχη του τίτλου, να ροκανίζουν το προβάδισμα του.

Ο Μπάτον οδηγούσε την κούρσα, με τον Κίμι Ράικονεν (Lotus) να τον ακολουθεί, μπροστά από τις δύο Force India, τη Ferrari του Μίκαελ Σουμάχερ, τις δύο Toro Rosso και τις Red Bull που προσπαθούσαν να μπουν ξανά στο παιχνίδι.

Κι ενώ η McLaren πετούσε στη κορυφή, η Lotus υστερούσε σημαντικά, με αποτέλεσμα ο Κίμι να χάσει σύντομα τη θέση του από τους Νίκο Χούλκενμπεργκ και Σουμάχερ. Μπαίνοντας νωρίς για πιτ στοπ, βάζοντας τη σκληρή γόμα της Pirelli, κατάφερε να βρει ρυθμό αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ώστε να διεκδικήσει τη νίκη.

Advertisement
Advertisement

Κι αυτό διότι αποδείχθηκε πως η σωστή στρατηγική στο δωδέκατο αγώνα της χρονιάς ήταν αυτή της μίας μόνο αλλαγής ελαστικών. Αυτή ακολούθησε ο νικητής Μπάτον, αυτή και ο Σεμπάστιαν Φέτελ που κέρδισε οκτώ θέσεις, με μερικές εντυπωσιακές προσπεράσεις, φτάνοντας στη πολύ σημαντική δεύτερη θέση στον τερματισμό.
[nggallery id=416]
Ο Σουμάχερ ήθελε αλλά δεν μπορούσε να ακολουθήσει την ίδια στρατηγική αφού η W03 έφαγε τα ελαστικά του. Το πάλεψε όμως υπερασπιζόμενος τη θέση του. Ίσως υπέρ το δέον κόντρα στον Φέτελ (είναι υπό εξέταση από τους αγωνοδίκες το συμβάν), χωρίς τύχη κόντρα στον Ράικονεν που τον πέρασε εντυπωσιακά στην «Ο Ρουζ».

Με το πιτ στοπ, βρέθηκε πίσω κι από τους Χούλκενμπεργκ, Μάσα, Γουέμπερ που έδωσαν επίσης επικές μάχες στο μήκους επτά χιλιομέτρων σιρκουί. Στη καλύτερη τους ίσως Κυριακή, οι Toro Rosso βρέθηκαν αμφότερες στους βαθμούς, με τη δεκάδα να συμπληρώνεται από τη Force India του Πολ Ντι Ρέστα.

H κατάταξη του Γκραν Πρι του Σπα:
1.  Μπάτον               McLaren-Mercedes           1h29:08.530
2.  Φέτελ                   Red Bull-Renault                 + 13.624
3.  Ράικονηεν            Lotus-Renault                     + 25.334
4.  Χούλκενμπεργκ Force India-Mercedes        + 27.843
5.  Μάσα                   Ferrari                                   + 29.845
6.  Γουέμπερ            Red Bull-Renault                 + 31.244
7.  Σουμάχερ            Mercedes                             + 53.374
8.  Βερν                    Toro Rosso-Ferrari                 + 58.865
9.  Ρικιάρντο           Toro Rosso-Ferrari                 + 1:02.982
10.  Ντι Ρέστα         Force India-Mercedes           + 1:03.783

Advertisement

Στη βαθμολογία των οδηγών, ο Αλόνσο έμεινε στους 164 βαθμούς με τον Φέτελ να πλησιάζει σε απόσταση βολής. Ο Γερμανός έχει πλέον 140, έναντι 132 του Γουέμπερ και 131 του Ράικονεν.

Στους κατασκευαστές, η Red Bull Racing έφτασε τους 272 βαθμούς, έναντι 218 της McLaren, 207 της Lotus και 199 της Ferrari.

Advertisement