Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Θέλει να προσφέρει στην ομάδα ο Grosjean

Ελλάδα 23:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλει να προσφέρει στην ομάδα ο Grosjean

ΑΓΩΝΕΣ

Θέλει να προσφέρει στην ομάδα ο Grosjean

ΑΓΩΝΕΣ

H Lotus έγινε η πρώτη ομάδα που παρουσίασε το νέο της μονοθέσιο. Στο περιθώριο των αποκαλυπτηρίων της E21, ο Ρομέν Γκροζάν μίλησε για τους στόχους και τις προσδοκίες του για το παγκόσμιο πρωτάθλημα Formula 1 του 2013. Πόσο διαφορετικός είναι ο Ρομέν Γκροζάν που θα συμμετάσχει στη σεζόν του 2013, σε σχέση με τον Ρομέν Γκροζάν του 2012;

Advertisement
Advertisement

Κατ’ αρχήν είμαι κατά ένα χρόνο γηραιότερος! Σοβαρά όμως, είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα φέτος για μένα. Έχω πολύ περισσότερες εμπειρίες στη Formula 1 και παρότι γνώριζα από πριν την ομάδα, τώρα ξέρω να συνεννοούμαι καλύτερα με τους μηχανικούς μας σε ότι αφορά στο τεχνικό κομμάτι. Παράλληλα, ξέρω πλέον όλες τις ομάδες και αντιλαμβάνομαι όλες τις προκλήσεις που περιλαμβάνει μία σεζόν. Γενικά τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά, αν και σε κάποιες περιπτώσεις, δεν πήγαν όλα όσο καλά θα θέλαμε. Θα είναι ένα ενδιαφέρον ξεκίνημα στη νέα σεζόν.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για το 2013;

Θέλω να κερδίσω πολλούς βαθμούς για την ομάδα – αυτό το ξέρουν όλοι. Νομίζω όμως πως θα ήταν λάθος εκ μέρους μου να πω ότι θέλω να ολοκληρώσω τη σεζόν σε μία συγκεκριμένη θέση. Θέλω να βγω όσο το δυνατόν περισσότερες φορές από το μονοθέσιο, γνωρίζοντας πως έχω κάνει καλή δουλειά.  Γνωρίζοντας πως έχω κάνει το καλύτερο δυνατό, νιώθοντας περήφανος για τον αγώνα μου. Ελπίζω να νιώθω έτσι όσο το δυνατόν περισσότερες φορές φέτος.

Advertisement
Advertisement

Τι έμαθες πέρυσι;

Είναι δύσκολο να διαλέξω μόνο ένα πράγμα. Όταν ξεκινάς τη καριέρα σου στη Formula 1, σκέφτεσαι πως θα έχεις μπροστά σου μία πρόκληση, μία δύσκολη πρόκληση. Όμως στη πορεία της σεζόν αντιλαμβάνεσαι πως αυτή η πρόκληση είναι μεγαλύτερη απ’ ότι περίμενες. Όλα όσα περιλαμβάνει μία χρονιά, ακόμα και ταξίδια που προσπαθείς να διαχειριστείς το jet lag ή χάνεις πολλή ενέργεια, τα ΜΜΕ, οι υποχρεώσεις των χορηγών, οι σωματικές απαιτήσεις και η προετοιμασία ενόψει του αγώνα, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά. Τώρα πια ξέρω καλύτερα τι χρειάζομαι κι αυτό είναι που έμαθα πέρυσι.
[nggallery id=1637]
Πόσο καλά ένιωσες όταν επιβεβαιώθηκε πως θα είσαι στην ομάδα και το 2013, επιβεβαίωση που ήρθε λίγο αφότου χρήστηκες «Πρωταθλητής των Πρωταθλητών» στο
Race of Champions;

Υπήρχαν κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν πριν παρθεί η τελική απόφαση και η αναμονή δεν ήταν ευχάριστη. Ήταν όμως πολύ όμορφο το συναίσθημα όταν επιβεβαιώθηκε η παραμονή μου στην ομάδα. Μάλιστα ήρθε τη κατάλληλη στιγμή, αμέσως μετά τη νίκη μου στον Αγώνα των Πρωταθλητών. Αυτά μου επέτρεψαν να έχω έναν πολύ καλύτερο Χειμώνα.

Advertisement

Πόση επιρροή είχες στην Ε21; Ήθελες συγκεκριμένα πράγματα από το νέο μονοθέσιο;

Όλη τη περυσινή χρονιά, οι πληροφορίες που δίναμε για την E20 επί της ουσίας χρησιμοποιούνται από την ομάδα εξέλιξης της E21. Αυτό σημαίνει πως πολλές πληροφορίες που εγώ έδωσα αλλά και ο Κίμι από τη πλευρά του, «πέρασαν» σε αυτό το μονοθέσιο. Είναι δύσκολο να πεις μετά τη σεζόν «θέλω αυτό ή θέλω εκείνο για τη νέα χρονιά». Νομίζω πως έχει περισσότερη σημασία η δουλειά που γίνεται μέσα στη σεζόν. Οι συζητήσεις, οι ιδέες που ίσως προκύψουν. Μετά από 20 αγώνες, ξέρεις λίγο-πολύ τι πήγαινε καλά και τι στραβά με το μονοθέσιο. Ελπίζω να έχουμε πάρει τις σωστές αποφάσεις για φέτος.

Advertisement

Πόσο συναρπαστικές ήταν οι εξελίξεις στο Ένστον, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας;

Μου αρέσει η διαδικασία εξέλιξης και το να βλέπω ένα νέο μονοθέσιο να «μεγαλώνει». Βλέπεις το πρώτο σχέδιο, μετά το βλέπεις να κάνει δοκιμές στην αεροδυναμική σήραγγα και στο τέλος, μετά από καιρό, το τελικό του σχέδιο. Έχει ενδιαφέρον και μου αρέσει να παρακολουθώ αυτή τη πορεία και να κατανοώ όσο περισσότερα γίνεται, δεδομένου ότι δεν είμαι μηχανολόγος.

Πιστεύεις πως έχεις κάτι να αποδείξεις το 2013;

Advertisement

Νομίζω πως όλοι περιμένουν να δουν αν μπορώ να είμαι σταθερός στην απόδοση μου, πράγμα που μου έλειπε πέρυσι. Το γνωρίζω και θα κάνω ότι μπορώ για να αποδείξω στον κόσμο πως είμαι ικανός να πετύχω τον στόχο μου!

Επιμέλεια: Πάνος Σεϊτανίδης (twitter.com/SeitanF1)