Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Τα βρετανικά αυτοκίνητα στις ταινίες του James Bond

Ελλάδα 8:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα βρετανικά αυτοκίνητα στις ταινίες του James Bond

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Τα βρετανικά αυτοκίνητα στις ταινίες του James Bond

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Για το συλλογικό φαντασιακό τα βρετανικά αυτοκίνητα θα είναι πάντα τόσο απαραίτητα στις ταινίες του πράκτορα 007 όσο και το λουλουδάτο καπέλο στο κεφάλι της βασίλισσας. Οι καμπύλες τους ανταγωνίζονται με αξιώσεις αυτές των καλλίγραμμων Bond girls, ενώ ολοκληρώνουν τους χαρακτήρες καταφέρνοντας να ξεπεράσουν τους φραγμούς της μανιχαϊστικής αντίληψης καλού και κακού.

Advertisement
Advertisement

 

Μπορεί κανείς αναμφίβολα να βρει πλείστα χαρακτηριστικά για να περιγράψει τον διασημότερο πράκτορα των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, όπως τον γνωρίσαμε στη μεγάλη οθόνη από τα βιβλία του εμπνευστή του, του Ian Flemming. Η γοητεία του Sean Connery, το βρετανικό χιούμορ του Roger Moore, η δημοτικότητα του Pierce Brosnan, ο δυναμισμός του Daniel Craig, που ενσάρκωσαν τον ρόλο για περισσότερο από μισό αιώνα, έχουν διαμορφώσει έναν πολύπλευρο χαρακτήρα, που αντιτίθεται στον χρόνο και ξεπερνά τα συνήθη στερεότυπα των ταινιών δράσης. Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ο κατάσκοπος που πίνει το drymartini του μόνο «shaken, notstirred» και συστήνεται ως «Bond, James Bond» έχει ταυτιστεί στο συλλογικό ασυνείδητο με ένα και μόνο στοιχείο: τις καμπύλες – είτε αυτές ανήκουν στην απαστράπτουσα Aston Martin DB5, είτε σε μια πληθωρική Jaguar, είτε στην εκθαμβωτική Ursula Andress. Kαι είναι επίσης γνωστό τοις πάσι ότι ο 007 παραμένει πιο πιστός στα τετράτροχα παρά στις αιθέριες υπάρξεις, όσο καλλίγραμμες και σαγηνευτικές κι αν είναι οι τελευταίες. Ως αρχέτυπο του gentleman δεν θα μπορούσε, βέβαια, να μη ρισκάρει την ίδια του τη ζωή για τη διάσωση μιας γυναίκας από τα χέρια των κακών, όπως για παράδειγμα στο «Spectre», όπου δεν διστάζει να εμβολίσει δύο Land Rover Defender κι ένα Range Rover Sport με… αεροπλάνο Britten-Norman BN-2 Islander στις αυστριακές Αλπεις.

Advertisement
Advertisement

Αλλες φορές οι γυναίκες είναι αυτές που τον σώζουν από του χάρου τα δόντια, όπως στο «Οctopussy», όταν η Bianca, οδηγώντας το Range Rover Classic convertible του πρωταγωνιστή, αποδεικνύεται εκρηκτικότερη και από τα πιο εντυπωσιακά σπέσιαλ εφέ και αποτελεσματικότερη από έναν λόχο Bρετανών αλεξιπτωτιστών. Ο James Bond ανταποδίδει με ένα φιλί και την υπόσχεση «θα τα πούμε στο Miami» προτού αποσυνδέσει το τρέιλερ από το κινούμενο Range Rover και απογειωθεί προς την ελευθερία πίσω από τα πηδάλια ενός AcrostarJet. Η ιδιαιτερότητα των αυτοκινήτων της saga του 007 δεν περιορίζεται στη σπανιότητα, στην ομορφιά ή στην εκκεντρικότητά τους, επειδή δεν πρόκειται για απλά μεταφορικά μέσα, δεν είναι στοιχεία που συμμετέχουν στα γυρίσματα εντυπωσιακών σκηνών καταδίωξης. Αποτελούν θεμελιώδη και αναπόσπαστα κομμάτια του σεναρίου, προεκτάσεις του εγώ των πρωταγωνιστών, παραπέμπουν σε δεσμούς όσο και ολέθριες σχέσεις, οι οποίες σε πλήρη αντιστοιχία με αυτές των εντυπωσιακών Bondgirls οδηγούν με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή.

Στη στρατιά των οχημάτων που έχουν παρελάσει στις 24 ταινίες (26 αν προσμετρήσουμε και τις δύο εκτός της σκέπης της EON productions), τα made in England τετράτροχα έχουν την τιμητική τους. Λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως στο βρετανικό συλλογικό φαντασιακό είναι τόσο απαραίτητα στην ολοκλήρωση των ηρώων όσο και το γάλα στο μαύρο τσάι ή το λουλουδάτο καπέλο στο κεφάλι της βασίλισσας. Από την εμβληματική DB5, τα καμάρια της αγγλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, τις Rolls-Royce και τις Jaguar, τα μοναδικά παντός εδάφους Land και Range Rover, την υποβρύχια Lotus μέχρι τα ταπεινά Triumph και Sunbeam, τα αυτοκίνητα των ταινιών του Bond λειτουργούν ως σύμβολα ταχύτητας, ανεμελιάς, πολυτέλειας και περιπετειώδους τρόπου ζωής· μιας ζωής που εκτυλίσσεται μέσα και γύρω τους προσδίδοντας στους οδηγούς τους συγκεκριμένες ιδιότητες, ξεπερνώντας την απλοϊκότητα χιλιοειπωμένων κινηματογραφικών κλισέ. Αλλωστε, χάρη σε αυτά σχεδόν πάντα καταρρίπτεται η μανιχαϊστική αντίληψη καλού και κακού, αφού οι κακοί είναι αρκετά έξυπνοι ώστε να οδηγήσουν ένα καλό βρετανικό Defender εκτός δρόμου, μια Jaguar XKR εξοπλισμένη με πυραύλους, πολυβόλα, ολμοβόλο και πολιορκητικό κριό (Die Another Day) ή μια πρωτότυπη υβριδική Jaguar C-X75 των 789 PS, εξελιγμένη σε συνεργασία με τη Williams F1, για μια καταδίωξη στην κοσμοπολίτικη Ρώμη (Spectre).

Advertisement

Γι’ αυτούς τους λόγους τα βρετανικά αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να επανέρχονται εν είδει κινηματογραφικού μάντρα πρωταγωνιστώντας στις ταινίες του James Bond μέχρι να ξημερώσει μια παγωμένη μέρα στην κόλαση ή έστω μέχρι οι μυστικές υπηρεσίες της Αυτής Μεγαλειότητος σηκώσουν λευκή σημαία μπροστά στις ορδές των κάθε λογής επίδοξων κατακτητών του πλανήτη. Προς απόδειξη τους αληθούς, το νέο Defender 110, στην κορυφαία έκδοση Χ, ζεσταίνει ήδη τον κινητήρα του για τις ανάγκες της νέας ταινίας της σειράς, «No Τime to Die», η οποία λόγω κωρονοϊού μετατέθηκε για τον προσεχή Νοέμβριο.

Advertisement

 

 

Advertisement