Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Νέο Ford SYNC: Πολύτιμος βοηθός! (+video)

Ελλάδα 0:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο Ford SYNC: Πολύτιμος βοηθός! (+video)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Νέο Ford SYNC: Πολύτιμος βοηθός! (+video)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η Ford αποκαλύπτει το νέο και άκρως εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας Ford SYNC. Το Newsauto ήταν ένα από τα λίγα μέσα που πήραν μέρος στην ψηφιακή του παγκόσμια παρουσίαση.

Advertisement
Advertisement

Η νέα εποχή απαιτεί τα αυτοκίνητα να γίνονται προέκταση όχι μόνο των… χεριών του οδηγού τους, αλλά και του ίδιου του μυαλού του.

Η Ford με το νέας γενιάς σύστημα πολυμέσων Ford SYNC έρχεται για να προσφέρει στον οδηγό έναν πολύτιμο βοηθό, που όχι μόνο θα τον ακούει και θα πραγματοποιεί ό,τι του ζητά, αλλά και, μαθαίνοντας τις συνήθειές του, θα τον παροτρύνει να κάνει ένα τηλεφώνημα, να πάει στο γυμναστήριο την επιθυμητή ώρα ή ακόμα και να σταματήσει στο αγαπημένο του καφέ, εφόσον κάποια από αυτές τις δραστηριότητες αποτελεί τμήμα της καθημερινής του ρουτίνας.

Το νέο Ford SYNC πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στην πλήρως ηλεκτρική Mustang Mach-E, χρησιμοποιώντας μια ολοκαίνουργια, full HD οθόνη αφής 15,5 ιντσών. Η μεγάλη οθόνη είναι άκρως ευανάγνωστη, ενώ η διεπαφή της έχει αναθεωρηθεί για να προσφέρει πληροφορίες με οργανωμένο, εύπεπτο τρόπο. Το «παρών» δίνουν οι γνωστές χειρονομίες αφής (pinch, ζουμάρισμα, περιστροφή), ενώ το μπουτόν αφής στο κάτω μέρος της οθόνης προορίζεται για γρήγορη ρύθμιση της έντασης του ήχου ώστε να ακούει κανείς μουσική ή να συμμετέχει σε τηλεδιασκέψεις.

Advertisement
Advertisement

Επιπλέον αυτών, το SYNC έχει τη δυνατότητα να συνδυάζει αναγνώριση φωνής σε απλή καθομιλουμένη γλώσσα (αυτή τη στιγμή κατανοεί 15 γλώσσες της Ευρώπης), αποτελέσματα αναζήτησης στο internet και δυνατότητες μηχανικής εκμάθησης, ώστε να προχωρά κατόπιν σε υποδείξεις που εξοικονομούν χρόνο αξιοποιώντας μάλιστα δεδομένα από προηγούμενα ταξίδια.

Ειδικά στην περίπτωση της Mustang Mach-E, το νέο σύστημα επιτρέπει την εξατομίκευση 80 και πλέον ρυθμίσεων του αυτοκινήτου – από τη θερμοκρασία της καμπίνας και τη θέση των καθισμάτων μέχρι τον φωτισμό του εσωτερικού, προσφέροντας έτσι μια ιδιαίτερα εξατομικευμένη in-car εμπειρία.

Advertisement

Το σύστημα μπορεί να αναγνωρίζει ακόμα και τον κάθε οδηγό ξεχωριστά από το smartphone ή το μπρελόκ του και να ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις του καθώς πλησιάζει στο αυτοκίνητο και πριν καν εισέλθει σε αυτό, ώστε κάθε μέλος της οικογένειας να μπορεί άμεσα να βιώνει τη δική του προσωποποιημένη εμπειρία οδήγησης, με επιλογές και ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες του.

Advertisement

Εκτός τώρα από το νέο SYNC, η Ford παρουσίασε και το Remote Vehicle Setup, μια νέα λειτουργία μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες δημιουργούν απλά ένα εξατομικευμένο προφίλ για να αποθηκεύουν σε αυτό τις αγαπημένες ρυθμίσεις και μέρη στα οποία μεταβαίνουν με μεγάλη συχνότητα, όπως τον τόπο εργασίας, τα σούπερ μάρκετ και τους πλησιέστερους σταθμούς φόρτισης.

Η ρύθμιση μπορεί να γίνεται online ή μέσω του FordPass, της εφαρμογής smartphone για ιδιοκτήτες οχημάτων της Ford. Σκοπός είναι η εξατομίκευση ρυθμίσεων, όπως οι καθημερινές ώρες αναχώρησης, οι επιθυμητές ρυθμίσεις άνεσης στην καμπίνα και τα επίπεδα φόρτισης της μπαταρίας, μεταξύ άλλων επιλογών. Τα προφίλ οδήγησης (drive modes) της Mustang Mach-E μπορούν επίσης να προσωποποιηθούν.

Το προφίλ εξατομίκευσης αποθηκεύεται στο cloud, ώστε όταν ο οδηγός παραλαμβάνει τα κλειδιά και κάνει για πρώτη φορά τη σύζευξη του smartphone του με τη νέα Mustang Mach-E, όλες οι ρυθμίσεις να μεταφέρονται στο όχημα. Έτσι, οι κουραστικές ρυθμίσεις της «πρώτης φοράς» ανήκουν στο παρελθόν, καθώς οι οδηγοί απλά μπαίνουν στο αυτοκίνητο και φεύγουν.

Advertisement

Οι ιδιοκτήτες της Mach-E μπορούν επίσης να ξεκλειδώνουν το όχημά τους με το smartphone τους. Με ενεργοποιημένη τη λειτουργία Phone-as-a-Key, το όχημα θα αναγνωρίζει αμέσως ποιος πλησιάζει, θα ξεκλειδώνει τις πόρτες και θα ενεργοποιεί τις ρυθμίσεις και προτιμήσεις κάθε οδηγού. Εάν η φόρτιση της μπαταρίας του smartphone του οδηγού έχει πέσει σε χαμηλά επίπεδα, ο τελευταίος θα μπορεί απλά να εισάγει τον προσωπικό του κωδικό στο πληκτρολόγιο, που βρίσκεται στην πόρτα του αυτοκινήτου.

Ειδικά τώρα για τα ηλεκτρικά οχήματα όπως η Ford Mustang Mach-E, το νέο Ford SYNC θα συμβουλεύει τον οδηγό για το που και πότε θα φορτίσει το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ενώ θα τον ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα του εκάστοτε σταθμού φόρτισης, καθώς και για το κόστος της όλης διαδικασίας.

Η τεχνολογία Intelligent Range προσφέρει στους οδηγούς up-to-date πληροφορίες για την αυτονομία του ηλεκτρικού τους οχήματος, βασιζόμενη σε παράγοντες και παραμέτρους, όπως η κυκλοφορία, το είδος του οδοστρώματος και ο καιρός, αξιοποιώντας μάλιστα ακόμα και δεδομένα από άλλα ηλεκτρικά οχήματα της Ford που προπορεύονται στο δρόμο. Εάν η αυτονομία μεταβληθεί σημαντικά, η σχετική ειδοποίηση επισημαίνει στον οδηγό τη νέα τιμή της εξηγώντας του ταυτόχρονα για ποιο λόγο άλλαξε.

Τέλος, ενσωματώνεται και ένα νέο σύστημα πλοήγησης που βοηθά τους οδηγούς να μειώνουν το χρόνο που ταξιδεύουν αποφεύγοντας καθυστερήσεις και αλλαγές διαδρομών λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης. Όταν οι οδηγοί φτάνουν στον προορισμό τους μπορούν να βλέπουν τη διαθεσιμότητα χώρων στάθμευσης στο δρόμο ή εκτός αυτού, σε πραγματικό χρόνο, χωρίς να χάνουν πολύτιμα λεπτά της ώρας προσπαθώντας να εντοπίσουν πού να αφήσουν το αυτοκίνητό τους. Η εφαρμογή FordPass μπορεί ακόμα να βοηθήσει τους οδηγούς να εντοπίσουν γρήγορα και με ακρίβεια πού έχουν αφήσει το αυτοκίνητο τους σε άγνωστες πόλεις ή σε μεγάλους σταθμούς στάθμευσης.

Η επόμενη γενιά του συστήματος SYNC θα διατίθεται σε επιλεγμένα μοντέλα της Ford στην Ευρώπη, ξεκινώντας με την πλήρως ηλεκτρική Mustang Mach-E. Η νέα Mach-E είναι ένα από τα 17 νέα, ηλεκτροκίνητα μοντέλα που η εταιρεία θα λανσάρει στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2021.

Διαβάστε επίσης:

Η Ford γιορτάζει με δύο ειδικές έκδοσεις του GT

Φωτογραφική κλήση 703 χλμ./ώρα σε… Ford Focus!

To τελευταίο μέρος του «Making of» του Climbkhana 2 (video)