Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Πρεμιέρα στη Σουηδία για το νέο μεγάλο Volvo

Ελλάδα 13:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρεμιέρα στη Σουηδία για το νέο μεγάλο Volvo

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Πρεμιέρα στη Σουηδία για το νέο μεγάλο Volvo

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στο Γκέτεμποργκ, την έδρα της Volvo, έγινε η παρουσίαση του νέου S90, του μεγάλου πολυτελούς sedan της σουηδικής μάρκας. Είναι το δεύτερο μοντέλο της Σειράς 90, δίπλα στο SUV XC90.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

To S90 βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική SPA της Volvo και κάνει χρήση των κινητήρων τεχνολογίας Drive-E. Επίσης είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας με τεχνολογία ημιαυτόνομης οδήγησης.

Το σύστημα ονομάζεται Pilot Assist και διατηρεί το S90 στη λωρίδα του στον αυτοκινητόδρομο, σε ταχύτητες έως 130 km/h, χωρίς την παρέμβαση του οδηγού. Επιπλέον δε χρειάζεται να ακολουθεί προπορευόμενο όχημα, όπως κάνουν τα αυτοκίνητα που διαθέτουν ρυθμιζόμενο cruise control.

Advertisement
Advertisement

Ο οδηγός είναι βέβαια υπεύθυνος ανά πάσα στιγμή και δεν θα επιτρέπεται να πάρει τα μάτια του από το δρόμο. Το Pilot Assist θα απενεργοποιείται αυτόματα σε περίπτωση που ο οδηγός δεν έχει τουλάχιστον το ένα από τα δύο χέρια του στο τιμόνι.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, το μεγάλο πολυτελές sedan (το μήκος του ξεπερνά τα 4,96 m) θα κυκλοφορήσει και σε plug-in υβριδική έκδοση Τ8, με το 2.0 βενζίνης και το ηλεκτρικό μοτέρ να έχουν συνδυαστική ισχύ 407 ίππους. Η μεικτή κατανάλωση είναι μόλις 1,9 lt/100 km, ενώ η αυτονομία με αποκλειστική χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας θα ξεπερνά τα 45 km. Το S90 T8 εφοδιάζεται με 8άρι αυτόματο κιβώτιο και τετρακίνηση.

Advertisement

Η έκδοση Τ6 βενζίνης φέρει τον υπερτροφοδοτούμενο 2.0 (με turbo και κομπρέσορα), ο οποίος αποδίδει 320 ίππους. Και εδώ έχουμε να κάνουμε με κίνηση σε όλους τους τροχούς και αυτόματο κιβώτιο. Η Volvo ανακοινώνει 0-100 σε 5,8 sec και μεικτή κατανάλωση 7,3 lt/100 km.

Δύο είναι οι εκδόσεις diesel, με τον ίδιο όμως κινητήρα (1.969 cc). Η D5 αποδίδει 235 PS και συνδυάζεται με 4×4 και αυτόματο σύστημα μετάδοσης (5,1 lt/100 km – 133 g/km). Η D4 είναι λιγότερο ισχυρή (190 PS), ενώ εφοδιάζεται με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς και μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων (4,1 lt/100 km – 109 g/km).

Advertisement

Μετά την τεχνολογία ανίχνευσης άλλων οχημάτων, πεζών και ποδηλατών, η Volvo παρουσιάζει για πρώτη φορά στο S90 το σύστημα ανίχνευσης μεγάλων ζώων (π.χ. άλογα και ελάφια), τόσο κατά την ημέρα όσο και κατά τη νύχτα.