Live Κίνηση
Περισσότερα
FORMULA 1

Εικόνες από το μέλλον στο Μόντε Κάρλο των Εμιράτων

Ελλάδα 8:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Εικόνες από το μέλλον στο Μόντε Κάρλο των Εμιράτων

FORMULA 1

Εικόνες από το μέλλον στο Μόντε Κάρλο των Εμιράτων

FORMULA 1

Το NewsAuto έχει ταξιδέψει πολλές φορές στο Αμπού Ντάμπι για αγώνες της F1, αλλά και για δοκιμές αυτοκινήτων… Στην απόλυτη γη της επαγγελίας!

Advertisement
Advertisement

Ένα ονειρικό σκηνικό στη μέση της ερήμου που κατασκευάστηκε για να γίνει το πρότυπο ενός ιδανικού μελλοντικού κόσμου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ: ΤΑΚΗΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗΣ

Η έκφραση «ποιο Μόντε Κάρλο μου λες…» έγινε μόνιμη επωδός μας τις μέρες του ταξιδιού στα ΗΑΕ και το Yas Island όπου διεξάγονται οι αγώνες της F1 που πέρσι ανέδειξε πρωταθλητή τον Lewis Hamilton. Στην αρχή υπήρξε ο αντίλογος «στο Μονακό έχουν καλύτερα αυτοκίνητα», όμως και αυτό το κάστρο, έπεσε.

Advertisement
Advertisement

Ειδοποιός διαφορά από το Μονακό ή τη Σιγκαπούρη, επίσης λιμάνια στα οποία γίνεται αγώνας, είναι πως εκεί κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για δεδομένη διαμόρφωση του χώρου. Αντίθετα, το Yas Island είναι τεχνητό, σχεδιάστηκε εξαρχής ως «τέλειο σκηνικό». Βλέποντας τις εικόνες από την τηλεόραση με τον ήλιο να δύει στον Περσικό Κόλπο με φόντο το κυκλικό ξενοδοχείο που ονομάζεται «Δύση του Ηλιου», έχεις την αίσθηση πως βλέπεις εικόνες από το μέλλον, από έναν ιδανικό κόσμο.

Η πραγματικότητα είναι ακόμη καλύτερη! Ο χώρος της θέσης σχολιαστή είναι διπλάσιος από οπουδήποτε αλλού, οι δρόμοι έχουν διπλάσιο πλάτος, τα καθίσματα στις κερκίδες το ίδιο, τα πιτ είναι τεράστια, τα πάντοκ αχανή και όλοι μιλούν για την καλύτερη εγκατάσταση στον κόσμο. Σε όλο το μήκος της διαδρομής από το Ντουμπάι μέχρι το Αμπού Ντάμπι (σ.σ.: μια ευθεία 100 km) υπάρχουν δέντρα στο διάζωμα και αυτόματο σύστημα ποτίσματος.

Advertisement

Εντάξει, έχουν πετρέλαιο και αυτό αποφέρει χρήματα, όμως από κει μέχρι να μετατρέψεις την έρημο σε όαση χρειάζεται όραμα και πολλή δουλειά.

Advertisement

Το Αμπού Ντάμπι, η πρωτεύουσα των ΗΑΕ, έχει πληθυσμό 1 εκατομμύριο, είναι έδρα της κυβέρνησης και της βασιλικής οικογένειας των Al Khalifa. Πέρα από το πετρέλαιο εσχάτως έχουν αναπτυχθεί στις οικονομικές υπηρεσίες, στον τουρισμό και στις κατασκευές. Μπήκαν στον παγκόσμιο χάρτη λόγω της προβολής τους διαμέσου της F1. Νόμισμά τους είναι το ντιρχάμ με αξία 22 λεπτά του ευρώ. Το λίτρο της βενζίνης κοστίζει 37 λεπτά, ενώ το λίτρο εμφιαλωμένου νερού 0,5 ευρώ. Το τυπικό αυτοκίνητο της μέσης οικογένειας είναι το λευκό 7θέσιο Land Cruiser V8 και ο κλασικός προορισμός για πικνίκ είναι η έρημος το σούρουπο. Δε υπάρχουν μικρά αυτοκίνητα – το μικρότερο που είδαμε ήταν μια Alfa Romeo Giulietta.

H Lamborghini πουλάει εκεί περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού!

Η BMW έχει ως ξεχωριστή μάρκα το M Division, ενώ η Mercedes θεωρεί ξεχωριστό brand την AMG στα ΗΑΕ. Είδαμε επίσης ένα 4πορτο ηλεκτρικό Tesla – προφανώς ο κάτοχός του έχει μια διαφορετική αίσθηση του χιούμορ. Οι δρόμοι λόγω της μορφολογίας του εδάφους είναι ευθείς, χωρίς στροφές και όλοι σέβονται τα όρια ταχύτητας των 120 km/h. Υπάρχουν παντού κάμερες ελέγχου ταχύτητας. Ο σεβασμός προς τον άνθρωπο, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και οι υποδομές σε οδικό δίκτυο, parking, εστιατόρια, ξενοδοχεία, λιμάνια και αεροδρόμια είναι σε κορυφαίο επίπεδο, ένα λαμπρό δείγμα σύγχρονου πολιτισμού.

Advertisement

Τα θαύματα του κόσμου!
Το Yas Island είναι τεχνητό, έχει έκταση 25 km2 και πάνω του εκτός από την πίστα υπάρχει μαρίνα, yacht club, γήπεδο γκολφ, το μεγαλύτερο τρενάκι rollercoaster στον κόσμο, θεματικό πάρκο Ferrari World, Watermania, πάρκο Warner Bros, πίστα καρτ, πίστα dragster, πίστα off road. Πάνω στο νησί, εκτός από το διάσημο πλέον «Yas Hotel» υπάρχουν άλλα έξι ξενοδοχεία δίπλα στην πίστα, ικανά να φιλοξενήσουν πάνω από 3.000 ανθρώπους και να ικανοποιήσουν ακόμη και τις πιο δύσκολες απαιτήσεις: «Απλά πείτε τι θέλετε και εμείς το υλοποιούμε», είναι το σλόγκαν της Aldar Properties που έφτιαξε την πίστα σε συνεργασία με τον Herman Tilke. Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε το Yas Island εκπλησσόμαστε ευχάριστα. New entry, το αχανές «Yas Mall» – οι ντόπιοι λένε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο του κόσμου. Είναι βέβαιο πως το «Dubai Mall» μοιάζει μινιατούρα μπροστά του – σκεφτείτε πως υπάρχει αρκετός χώρος για να κάνει donuts μέσα στο Yas Mall η Red Bull F1.



Οι επώνυμοι δεν χάνουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και το εστιατόριο «Cipriani» στο Yas Island. Μόνο κατα τη διάρκεια των αγώνων της F1, υπολογίζεται ότι πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι διαμέσου της τηλεοπτικής μετάδοσης θαυμάζουν το «Yas Hotel», τη Yas Marina και τις άλλες εγκαταστάσεις που «φύτρωσαν» στη θάλασσα.

Χίλιες και μια νύχτες!
Το σκηνικό που έχει στηθεί στο περιθώριο του αγώνα απλώς δεν υπάρχει! Στη μαρίνα πίσω από τα πάντοκ είχαν δέσει κάποια μεσαίου μεγέθους σκάφη, τα οποία δεν ανήκαν σε ιδιώτες αλλά ήταν μισθωμένα από χορηγούς. Το σημείο αυτό βρίσκεται σε στρατηγική θέση ανάμεσα στα πάντοκ και το «Yas Viceroy Abu Dhabi Hotel» (σ.σ.: 22.000 ευρώ χρέωναν το δωμάτιο για το 4ήμερο του αγώνα), οπότε όλοι περνούν από κει. Η λήξη της αγωνιστικής δραστηριότητας με τη δύση του ήλιου έδινε το έναυσμα για το ξεκίνημα του πάρτι. Τα ανατολίτικα ακούσματα και η ερωτική ατμόσφαιρα δημιουργούν μια μοναδική αντίθεση με τον συντηρητισμό των HAE, όπου οι χειρονομίες σε δημόσιους χώρους απαγορεύονται και οι γυναίκες -ακόμη και οι τουρίστριες- οφείλουν να είναι σεμνά ντυμένες. Στον πριβέ χώρο της μαρίνας, όπου είχαν πρόσβαση μόνο οι επίσημοι καλεσμένοι, δεκάδες καλλίπυγες δεσποινίδες, κυρίως από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, προκλητικά ντυμένες, έφταναν στην είσοδο του σκάφους και εκεί ξεκινούσαν τα ωραία. Για να ανέβεις στο σκάφος έπρεπε να βγάλεις τα παπούτσια – άντε τώρα να το κάνεις αυτό σε δημόσια θέα όταν λείπει μπόλικο ύφασμα από το φόρεμά σου, πόσο μάλλον αν φοράς και μπότες! Τυχεροί όσοι είχαν θέα…

Κάθε σκάφος και ένα πάρτι, την ώρα που απέναντι στο Amber «Lounge F1 Mega Yacht» γινόταν χαμός από την προσέλευση VIP. H κορύφωση ήρθε όταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής πλέον, Lewis Hamilton, την Κυριακή το βράδυ εμφανίστηκε στο Amber Lounge μαζί με τη Nicole Scherzinger λίγες στιγμές προτού η φίλη της Estelle ανέβει να τραγουδήσει. Οι πληροφορίες που λένε ότι ο Βρετανός ακύρωσε τη βραδινή συνέντευξη Τύπου ως πρωταθλητής (σ.σ.: την έκανε την άλλη μέρα στις 9 το πρωί στο ξενοδοχείο) για χατίρι της Nicole ώστε να πάνε στη φίλη της την Estelle δεν διασταυρώθηκαν ποτέ. Ούτως ή άλλως ήταν η βραδιά του, οπότε χαλάλι!

Η Estelle φτάνει με Bentley στο Amber Lounge του Αμπού Ντάμπι στο πάρτι για τον πρωταθλητή

NicoleLewis on ή off;
Η παρουσία της διάσημης περφόμερ Nicole Scherzinger στα πιτ της Mercedes στη Yas Marina τη βραδιά όπου ο καλός (;) της έγραψε ιστορία κατακτώντας τον 2ο παγκόσμιο τίτλο δεν παραξένεψε όσους γνωρίζουν τις διακυμάνσεις στη σχέση του διάσημου ζευγαριού. Ο Lewis βγαίνοντας από το μονοθέσιο πρωταθλητής πνίγηκε στην αγκαλιά της Nicole – οι εικόνες τους έκαναν το γύρο του πλανήτη. Την προηγούμενη Κυριακή έδειχναν ένα ευτυχισμένο ζευγάρι, όμως κανείς δεν ξέρει πώς είναι τα πράγματα αυτή την Κυριακή. Η πρώην Pussycat Doll μόνο χαρούμενη δεν ήταν όταν προχτές ο πρωταθλητής Hamilton -καλεσμένος στο Radio 1 του BBC- δεν αναγνώρισε σε σχετικό κουίζ το «Scream» ως δικό της τραγούδι. Ο Hamilton, που εσχάτως έχει υιοθετήσει ντύσιμο ράπερ με βαριά χρυσή αλυσίδα, καπέλο και τα σχετικά, παρατήρησε αμέσως ότι ήταν παραγωγή του Timbaland αλλά δεν ξεχώρισε τη φωνή της καλής του. Ο καυγάς ήταν ομηρικός και κανείς δεν είναι βέβαιος αν αυτή τη στιγμή είναι μαζί. Από τότε που γνωρίστηκαν -το 2007- ο 29χρονος σήμερα πρωταθλητής και η 37χρονη τραγουδίστρια έχουν περάσει από πολλά σκαμπανεβάσματα. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια ο Hamilton άλλαξε πολύ, ωρίμασε όπως και η Nicole, η οποία πλέον βρίσκεται σε ηλικία γάμου. Το 2010 είχαν ανακοινώσει επίσημα τον χωρισμό τους, τα ξαναβρήκαν όμως, αλλά το 2011 ξαναχώρισαν επειδή η δουλειά δεν τους επέτρεπε να είναι μαζί. Τα έφτιαξαν εκ νέου το 2012, τα χάλασαν το 2013 και εσχάτως -από τον Μάρτιο του 2014- είναι και πάλι μαζί. Μέχρι νεωτέρας…