Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η BMW παντρεύει την τέχνη με την τεχνολογία

Ελλάδα 23:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η BMW παντρεύει την τέχνη με την τεχνολογία

ΝΕΑ

Η BMW παντρεύει την τέχνη με την τεχνολογία

ΝΕΑ

Ταξιδέψαμε στη Σλοβενία για να δούμε από κοντά το δημιούργημα του Urban Klinkon, που πήρε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό που υποστήριξε η BMW για νέους καλλιτέχνες.

Advertisement
Advertisement

Έχοντας 50 χρόνια ιστορία στα ArtCars, με κατά καιρούς πολλές «βαριές» υπογραφές, η BMW συνεχίζει να δίνει χώρο στην τέχνη.

Κι όταν λέμε «βαριές» υπογραφές, φυσικά αναφερόμαστε στο παρελθόν των ArtCars, με το highlight των οποίων να είναι η BMW M1 CSL την εμφάνισης της οποίας είχε επιμεληθεί ο Andy Warholl. Προφανώς, αυτό κι αν είναι μεγάλη τιμή για ένα νεαρό φοιτητή όπως ο νικητής του διαγωνισμού, που θα βλέπει το δικό του δημιούργημα να φιγουράρει δίπλα σε εκείνο του Warholl. Αυτή είναι και η «προστιθέμενη αξία» ενός διαγωνισμού σαν τον Re:design της BMW.

Advertisement
Advertisement

Μέσω της διαδικασίας αυτής, αναδεικνύονται νέα πρόσωπα στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Με αφορμή την 50ή επέτειο των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του BMW Group, η BMW Σλοβενίας πρόσφερε σε νέους καλλιτέχνες την ευκαιρία να ερμηνεύσουν καλλιτεχνικά την πλέον τεχνολογικά προηγμένη και «πράσινη», BMW iX. Στο διαγωνισμό αυτό που συμμετείχαν 17 καλλιτέχνες από τη Σλοβενία, το πρώτο βραβείο πήρε ο Urban Klinkon.

Ο μεταπτυχιακός σπουδαστής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και Σχεδιασμού, σύμφωνα με την επιτροπή που έκρινε τα έργα όλων όσοι συμμετείχαν, ήταν αυτός που προσέγγισε καλύτερα το θέμα του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αυτός ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2021 από τη BMW Σλοβενίας και αφορούσε καλλιτέχνες με ηλικία μικρότερη των 35 ετών.

Advertisement

Το αποτέλεσμα της προσπάθειας των 17 συμμετεχόντων, κρίθηκε από μια ειδική επιτροπή αποτελούμενη από τους Domagoj Dukec (Προϊστάμενος στου τμήμα σχεδιασμού της BMW), Alenka Gregoric (Καλλιτεχνική Διευθύντρια σημαντικών χώρων του είδους στη Σλοβενία), Miran Mohar (διεθνούς φήμης εικαστικός και αντιπρύτανης της AVA Ακαδημίας Τέχνης Εικαστικών Τεχνών στη Λιουμπλιάνα), Kristina Rutar (καλλιτέχνης, επίκουρη καθηγήτρια στο ALUO Unique Design) και Masa Gala (εικαστικός).

Advertisement

Για το έργο του Urban Klinkon με την ονομασία «Sketch», o Domagoj Dukec ανέφερε μέσω Skype κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πως «ο συνδυασμός τέχνης και τεχνολογίας είναι δύο μοναδικά στοιχεία που μπορούν να δημιουργήσουν μια ενδιαφέρουσα και συναρπαστική εμπειρία». Ο νεαρός καλλιτέχνης ακολούθησε μια πολύ φρέσκια προσέγγιση στο σχεδιασμό. Με τη βοήθεια βασικών καλλιτεχνικών στοιχείων, συνδύασε το πρωτότυπο σχήμα με τα ζωηρά χρώματα καταλήγοντας σε μια οπτικά ενδιαφέρουσα εμφάνιση.

Advertisement

Τη δεύτερη θέση πήρε η ιδέα μιας ζωγράφου, της Monika Slemc που εμπνεύστηκε από τη φύση, το τοπίο και τη βιωσιμότητα παρουσιάζοντας ένα ακόμα ενδιαφέρον έργο (που προσωπικά μου άρεσε περισσότερο από εκείνο του νικητή). Είναι μια ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα από ένα τοπίο στη φύση, που έχει αποδοθεί ως ασπρόμαυρη φωτογραφία και έχει «απλωθεί» πάνω στο εντυπωσιακό αμάξωμα του αυτοκινήτου.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η πρόταση του βιομηχανικού σχεδιαστή Bor Jarh, που προσέγγισε το θέμα μια λίγο διαφορετική διάθεση που αναδεικνύει την «κυκλική» χρήση των φιλικών προς των περιβάλλον υλικών. Η αλήθεια είναι πως και το σχέδιο που κατέληξε εν τέλει στην τρίτη θέση του διαγωνισμού, δείχνει αρκετά ενδιαφέρον. Η προσέγγιση του νικητή είναι πιο κοντά σε αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ως «ArtCar» από τη BMW, οπότε και δικαιολογείται η επιλογή του τελικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως για αρκετό καιρό, το «Sketch» θα κυκλοφορεί στου δρόμους της Σλοβενίας μεταφέροντας την ιδέα της βιωσιμότητας σε κάθε περιοχή της χώρας, ενώ στη συνέχεια θα κοσμεί τις αντιπροσωπείες της BMW όλης της χώρας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στη Σλοβενία με αφορμή το διαγωνισμό, είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε λίγο κάποια από τα νεότερα μοντέλα της BMW, σε ένα περιβάλλον λίγο ασυνήθιστο για τα δεδομένα της Ελληνικής άνοιξης.

Κινηθήκαμε στο δάσος της Ποκλιούκα και στο παρακείμενο χιονοδρομικό κέντρο, όπου οι χειμερινές δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά- και θα συνεχίζονται για αρκετό καιρό ακόμα αφού τις ημέρες που βρισκόμασταν στην περιοχή, το χιόνι έπεφτε στα ορεινά ασταμάτητο. Σε αυτό το πλαίσιο, βάλαμε στο χέρι για λίγο τη νέα Active Tourer Σειράς 2, ενώ στο skid pad «σβουρίξαμε» με μια BMW M4 Cabrio, ενώ είχαμε και την ευκαιρία για «κόντρα» ανάμεσα στη M4 και την i4.

Με το σύνολο της εκδήλωσης να είναι «στημένο» για ένα μεγάλο εύρος επισκεπτών, όλες οι δοκιμασίες ήταν αρκετά «μακριά» σε σχέση με εκείνες που θα είχαμε μπροστά μας αν ήταν μια τυπική δημοσιογραφική αποστολή. Για το πλαίσιο όμως που ήταν στημένη όλη η εκδήλωση που είχε καλλιτεχνικό παρονομαστή, πρέπει να πούμε πως είχε αρκετό ενδιαφέρον, καθώς –πρακτικά, ο οποιοσδήποτε- είχε πρόσβαση σε συνθήκες οδήγησης που δύσκολα θα έβρισκε στην καθημερινότητά του.

Οποιαδήποτε εμπειρία αυτού του είδους, για ανθρώπους που δεν έχουν την «τριβή» και το επίπεδο εμπλοκής των ανθρώπων που εργάζονται στον αυτοκινητιστικό τύπο, έχει το δικό της ξεχωριστό ενδιαφέρον και ως τέτοια, προφανώς και είναι καλή για όλους. Στην «εποχή του Instagram» που ζούμε, η δυνατότητα για κάποιους να φωτογραφηθούν κάνοντας κάτι που φαίνεται «WOW», έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από μια «τυπική» προβολή που θα έπαιρνε η εταιρεία, δίνοντας πρόσβαση μόνο σε εξειδικευμένους δημοσιογράφους αυτοκινήτου ή/και μοτοσικλέτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
BMW Motorrad: Βραβεία και διακρίσεις στο “Motorcycle of the Year 2022”
Η BMW παρουσίασε και ηλεκτρική 3άρα
BMW: Διαρροή για την ανανεωμένη X7!