Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτή είναι η Alfa Romeo Tonale (+video)

Ελλάδα 12:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Αυτή είναι η Alfa Romeo Tonale (+video)

ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτή είναι η Alfa Romeo Tonale (+video)

ΝΕΑ

Το νέο κεφάλαιο στη συναρπαστική ιστορία της Alfa Romeo είναι αφιερωμένο στην Tonale, ένα μικρομεσαίο SUV με προηγμένες τεχνολογίες, σπορ διάθεση και νέους κινητήρες που αποτελούν το διαβατήριο της μάρκας για την εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Advertisement
Advertisement

Μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής, διαδοχικές αναβολές και πολλές πρόσφατες διαρροές, η Alfa Romeo προσθέτει ένα τρίτο μέλος στη γκάμα της, την πολυαναμενόμενη Tonale, η οποία παίρνει θέση δίπλα στις Giulia και Stelvio.

Η έκδοση παραγωγής του ολοκαίνουριου μικρομεσαίου SUV της ιταλικής εταιρείας, παρουσιάζεται ως μια φυσική συνέχεια του πρωτοτύπου που παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2019.

Η Alfa Romeo Tonale εισάγει νέα στιλιστικά στοιχεία τα οποία είναι όμως συνυφασμένα με την ιστορία της μάρκας, όπως οι χαρακτηριστικοί τροχοί με τις 5 στρογγυλές οπές (“telephonedial”), το ανάγλυφο κάλυμμα του πίνακα οργάνων (“Cannocchiale”), το τιμόνι με τις τρεις ακτίνες και το περίγραμμα των φωτιστικών σωμάτων.

Advertisement
Advertisement

Οι διαστάσεις της (4,53 μ. μήκος, 1,84 μ. πλάτος και 1,6 μ. ύψος), συνθέτουν τις αρμονικές αναλογίες μιας Alfa Romeo που συνδέει τη θρυλική κληρονομιά της μάρκας με το μέλλον της. Η χαρακτηριστική “GT Line”, η γραμμή που διατρέχει το προφίλ του αυτοκινήτου από το πίσω μέρος μέχρι και το εμπρός, θυμίζει τη Giulia GT, ενώ οι κομψοί όγκοι φέρνουν στο νου θρυλικά μοντέλα όπως η 8C Competizione.

Στο εμπρός μέρος το “Trilobo” -η χαρακτηριστική τριγωνική μάσκα- και το “Scudetto”-η σύνθεση της μάσκας με τους αεραγωγούς- κυριαρχούν, δίνοντας μια ξεχωριστή και άμεσα αναγνωρίσιμη παρουσία στο δρόμο.

Advertisement

Οι «3+3» προβολείς τεχνολογίας Full-LED Adaptive Matrix συνθέτουν μια χαρακτηριστική φωτεινή υπογραφή που είναι ορατή στο φως και στο σκοτάδι και διαθέτουν τεχνολογία “Adaptive Driving Beam” (αυτόματη προσαρμογή φωτών βάσει ταχύτητας και συνθήκες οδήγησης) και “Glare-Free High Beam Segmented Technology”, (αναγνώριση κυκλοφορίας ώστε να μην «τυφλώνονται» τα άλλα οχήματα). Τα πίσω φώτα υιοθετούν την ίδια λογική, με μια συνεχή φωτεινή γραμμή που διατρέχει τον πόρτα του πορτπαγκάζ δημιουργώντας μια ξεχωριστή φωτεινή υπογραφή.

Advertisement

Εσωτερικό: Εργονομία και εκσυγχρονισμός

Θεμελιώδης αρχή του εσωτερικού είναι η εργονομία, δεδομένου ότι ο οδηγός έχει εύκολη πρόσβαση σε όλα τα χειριστήρια. Το χαρακτηριστικό σχήμα του καλύμματος του πίνακα οργάνων (“Cannocchiale”) που δίνει την αίσθηση δύο μεγάλων στρογγυλών αναλογικών οργάνων, το τριάκτινο σπορ τιμόνι, τα “paddles” για τις αλλαγές του αυτόματου κιβωτίου και οι στρογγυλοί αεραγωγοί αποτελούν μια μοντέρνα εξέλιξη άμεσα αναγνωρίσιμων στοιχείων της Alfa Romeo.

Advertisement

Επιπροσθέτως, η Tonale εφοδιάζεται με τα πλέον προηγμένα συστήματα τεχνολογίας, προσφέροντας υψηλά επίπεδα άνεσης και ασφάλειας, διατηρώντας παράλληλα την οδηγική απόλαυση μιας Alfa Romeo.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει σύστημα φωνητικών εντολών/βοήθειας Amazon Alexa, αλλά και το “Secure Delivery Service”, που μεταξύ άλλων επιτρέπει την επίβλεψη του οχήματος από απόσταση μέσω του κινητού τηλεφώνου, αλλά και τη λειτουργία ή ρύθμιση λειτουργιών μέσω του κινητού, όπως το κλείδωμα/ξεκλείδωμα, η λειτουργία του συστήματος κλιματισμού, τα φώτα, κτλ.

Ως στάνταρ προσφέρεται ένα νέο σύστημα πολυμέσων, με προσαρμοζόμενο σύστημα Android, αναβαθμίσεις Over-the-Air (OTA) μέσω ασύρματων δικτύων, αλλά και υπηρεσίες που προσφέρονται ώστε το όχημα να είναι πάντα ενημερωμένο. Το σύστημα περιλαμβάνει τον πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,25″ και την κεντρική οθόνη αφής των 10,25″ με ειδική εργονομική σχεδίαση ώστε να παρέχει όλες τις πληροφορίες στον οδηγό. Με συνολική διάσταση 22,5 ιντσών, οι δύο οθόνες TFT προσφέρουν την κορυφαία εμπειρία χρήσης στην κατηγορία.

Πλήρης είναι και η δέσμη συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης, με τεχνολογία που παρέχει δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Τα Τα συστήματα ADAS της Tonale περιλαμβάνουν εκτός των άλλων:

      • “Intelligent Adaptive Cruise Control” (IACC): Διατήρηση σταθερής ταχύτητας ή μεταβολή της βάσει της κίνησης μπροστά από το όχημα.
      • “Lane Centering” (LC) και “Traffic Jam Assist”: Αυτόματη διατήρηση τόσο της ταχύτητας όσο και της πορείας του οχήματος στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας και σε απόσταση ασφαλείας από το προπορευόμενο όχημα.
      • “Autonomous Emergency Braking”: Προειδοποίηση οδηγού σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης και αν χρειαστεί αυτόματη πέδηση (με εντοπισμό πεζών και ποδηλατών).
      • “Drowsy Driver Detection”: Προειδροποίηση σε περίπτωση που διαπιστώσει κόπωση του οδηγού.
      • “Blind Spot Detection”: Ανίχνευση της κίνησης στα τυφλά σημεία, ενώ προειδοποιεί και στους ελιγμούς στάθμευσης σε συνεργασία με την κάμερα 360ο υψηλής ανάλυσης.

    Νέα εξελιγμένα κινητήρια σύνολα και με diesel 

    H Tonale διατίθεται με δύο εξηλεκτρισμένα κινητήρια σύνολα, mild hybrid και plug-in hybrid. Με την Tonale κάνει ντεμπούτο ο νέος κινητήρας Hybrid VGT (Variable-Geometry Turbo) των 1.500 κ.εκ. και των 160 ίππων, με στροβιλοσυμπιεστή μεταβλητής γεωμετρίας, ο οποίος συνδυάζεται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη TCT 7 σχέσεων και με έναν ηλεκτροκινητήρα, με απόδοση 15 kW και 55 Nm και παράλληλο ηλεκτρικό κύκλωμα 48V.

    Ο συγκεκριμένος ηλεκτροκινητήρας επιτρέπει την κίνηση του αυτοκινήτου ακόμα και όταν ο θερμικός κινητήρας των 1,5 λίτρων είναι εκτός λειτουργίας. Πρόκειται για ένα ήπια υβριδικό 48βολτο σύστημα με αυξημένες δυνατότητες αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης, όπως για παράδειγμα στην εκκίνηση από ένα φανάρι ή στους ελιγμούς στάθμευσης.

    Παράλληλα θα υπάρχει και έκδοση 130 ίππων, η οποία επίσης θα διαθέτει αυτόματο κιβώτιο TCT 7 σχέσεων, ηλεκτροκινητήρα 15 kW και δυνατότητες αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης.

    Στην κορυφή της γκάμας θα βρίσκεται η τετρακίνητη Plug-in Hybrid Q4, με απόδοση 275 PS, επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 6,2 δλ. και αυτονομία για αμιγώς ηλεκτρική κίνηση έως 80 χλμ. στον αστικό κύκλο (περισσότερα από 60 χλμ. σε μικτές συνθήκες).

    Το σύστημα αποτελείται από έναν turbo βενζινοκινητήρα 1,3 λίτρων απόδοσης 180 ίππων που κινεί τους εμπρός τροχούς και έναν ισχυρό ηλεκτροκινητήρα μέγιστης απόδοσης 90kW στους πίσω τροχούς. Ο ηλεκτροκινητήρας αντλεί ενέργεια από μπαταρία 15,5 kWh και η οποία φορτίζει πλήρως σε λιγότερο από 2,5 ώρες σε φορτιστή ισχύος 7,4 kW. Σημειώνεται ότι η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς, ανεξάρτητα από το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας.

    Τη γκάμα κινητήρων της Tonale συμπληρώνει ο νέος diesel των 1,6 λίτρων, με απόδοση 130 ίππων και 320 Nm, o οποίος συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη TCT 6 σχέσεων.

    Αποκλειστικές τεχνικές λύσεις για την κορυφαία οδική συμπεριφορά στην κατηγορία

    Βασικό ατού της Tonale είναι η δυναμική οδική συμπεριφορά, στην οποία συνδράμει η βέλτιστη κατανομή βάρους, το άμεσο σύστημα (13,6) διεύθυνσης και το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης. Το SUV ενσωματώνει, επίσης, σύστημα πέδησης IBS (Integrated Brake System), ενώ υπάρχουν τετραπίστονες δαγκάνες της Brembo με αεριζόμενους δίσκους εμπρός και συμπαγείς δίσκους στον πίσω άξονα.

    Στον τομέα τον αναρτήσεων, η Tonale χρησιμοποιεί πλήρως ανεξάρτητη ανάρτηση τύπου MacPherson σε όλους τους τροχούς και αμορτισέρ τεχνολογίας FSD (Frequency Selective Damping) που εξελίχθηκαν σε συνεργασία με την Koni. Διαθέσιμη είναι και η ηλεκτρονικά ελεγχόμενη ανάρτηση “Dual Stage Valve” με δύο επιλογές λειτουργίας (Comfort, Sport), η οποία συνεργάζεται με το σύστημα παραμετροποίησης D.N.A. που εφοδιάζει όλες τις εκδόσεις της Tonale.

    Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο επίπεδα εξοπλισμού, Super και Ti. Στην περίπτωση της Super ο πελάτης θα μπορεί να προσθέσει το πακέτο Sprint με στοιχεία που τονίζουν το σπορ χαρακτήρα του μοντέλου, η ενώ στη περίπτωση της Ti, όπου η έμφαση δίνεται στην κομψότητα, η επιλογή του πακέτου Veloce οδηγεί στην απόλυτη έκφραση της απόδοσης και του σπορ χαρακτήρα.

    Η Alfa Romeo Tonale θα κατασκευάζεται σε μια νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο “Giambattista Vico” της Stellantis στο Pomigliano d’ Arco (Νάπολη).

    Οι παραγγελίες της νέας Alfa Romeo Tonale αναμένεται να ξεκινήσουν την προσεχή άνοιξη με την ειδική έκδοση λανσαρίσματος “EDIZIONE SPECIALE”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
    Alfa Romeo Tonale: Διέρρευσαν οι πρώτες εικόνες
    Μεταχειρισμένη Alfa Romeo Giulietta «ευκαιρία» από την Βουλγαρία!
    Η Alfa Romeo κινείται σε ρυθμούς… Tonale (+videos)