Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ασφάλεια… πέντε αστέρων με το Volkswagen Polo

Ελλάδα 4:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ασφάλεια… πέντε αστέρων με το Volkswagen Polo

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ασφάλεια… πέντε αστέρων με το Volkswagen Polo

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητα για τα μοντέλα της Volkswagen, πράγμα ξεκάθαρο και στη νέα, έκτη γενιά του Polo.

Advertisement
Advertisement

Το μοντέλο της γερμανικής εταιρείας είναι πλήρως εξοπλισμένο σε ότι αφορά στα ηλεκτρονικά συστήματα που προφυλάσσουν τον οδηγό και τους συνεπιβάτες. Μάλιστα, στις δοκιμές πρόσκρουσης του αξιόπιστου ανεξάρτητου οργανισμού Euro NCAP, αξιολογήθηκε με 5 αστέρια για την ασφάλεια που προσφέρει. Αυτή είναι η ανώτατη δυνατή διάκριση!

Και αν αναρωτιέστε πως προκύπτουν τα πέντε αστέρια, είναι βάσει βαθμολογίας σε διάφορους τομείς αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, το Polo πήρε εξαιρετική βαθμολογία στην προστασία των ενηλίκων με σκορ 95%. αξιολογήθηκε με 85% στην ασφάλεια των παιδιών, με 76% στην ασφάλεια των πεζών και 59% στην αξιολόγηση των συστημάτων ασφαλείας του.

Advertisement
Advertisement

Συνοπτικά τα συστήματα ασφαλείας με τα οποία εφοδιάζεται το Polo:

– Σύστημα επιτήρησης περιβάλλοντος χώρου Front Assist City Emergency Brake και Σύστημα αναγνώρισης πεζών (Pedestrian Detection)
– Αdaptive Cruise Control μελειτουργία Stop & Go
– Επιτήρηση τυφλού σημείου (Blind Spot Monitor)
– Προειδοποίηση κίνησης πίσω (RearTrafficAlert)
– Ανίχνευση κόπωσης (Driver Alert System)
– Σύστημα αποφυγής πολλαπλών συγκρούσεων (Automatic Post – Collision Braking System)
– Προληπτική προστασία επιβατών (Proactive Occupant Protection System)
– Park Assist
– Σύστημα φρεναρίσματος κατά τη στάθμευση
– Ένδειξη Απώλειας Πίεσης Ελαστικών (Tyre Pressure Loss Indicator)

Advertisement

Κοιτώντας πιο αναλυτικά τους φύλακες-αγγέλους με τους οποίους η Volkswagen εφοδιάζει το νέο Polo: πρόκειται για το πρώτο μοντέλο της κατηγορίας του που στη βασική του έκδοση περιλαμβάνει το προηγμένο σύστημα Multi Collision Brake. Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα ενεργητικής ασφάλειας της Volkswagen που επεμβαίνει στα φρένα του Polo για να αποτρέψει ή να μειώσει τις συνέπειες μιας δεύτερης πρόσκρουσης στην περίπτωση που το αυτοκίνητο έχει ήδη εμπλακεί σε ατύχημα. Αποτελεί άλλη μία προηγμένη τεχνολογία ασφάλειας της γερμανικής εταιρίας που βρήκε τον δρόμο της από τα πολυτελή αυτοκίνητα στα μικρότερα μοντέλα της αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την προσφερόμενη ασφάλεια. Το προηγμένο σύστημα της VW επενεργεί αυτόματα στα φρένα του Polo, έπειτα από ατύχημα, ακόμη και αν ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν αντιδράσει. Έτσι μειώνει σημαντικά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια δεύτερη σύγκρουση με άλλο αυτοκίνητο ή με αντικείμενα και υποδομές.

Ας δούμε όμως μερικά ακόμα ηλεκτρονικά συστήματα που συναντώνται στο νέο Polo:

Advertisement

Λειτουργία αναγνώρισης πεζών

Η λειτουργία Αναγνώρισης Πεζών, ανήκει στον βασικό εξοπλισμό του Polo. Το σύστημα ανιχνέυει άμεσα τον όποιο πεζό μπορεί να βρεθεί μπροστά από το Polo και μπορεί να σας εμπλέξει σε ατύχημα και σας ενημερώνει άμεσα με ηχητικά και οπτικά σήματα. Αν δεν πατήσετε το φρένο, τότε το σύστημα σας προειδοποιεί με ένα στιγμιαίο φρενάρισμα για την κρισιμότητα της απόστασης από τον πεζό. Την ίδια στιγμή, το σύστημα προετοιμάζεται για να ακινητοποιήσει το όχημα, παρέχοντάς σας τη μέγιστη δύναμη πέδησης. Αν παρ’ όλα αυτά δεν φρενάρετε, το σύστημα αναλαμβάνει αυτόματα και φρενάρει το αυτοκίνητο. Ιδανικά, αυτό θα αποτρέψει την σύγκρουση ή θα μειώσει την βαρύτητά της. Η Λειτουργία Αναγνώρισης Πεζών αποτελεί επέκταση του βασικού συστήματος παρακολούθησης περιβάλλοντος χώρου “Front Assist” με City Emergency Braking.

Σύστημα παρακολούθησης περιβάλλοντος χώρου «Front Assist» με City Emergency Braking

Η πιθανότητα σύγκρουσης μειώνεται σημαντικά όταν τηρείτε τις σωστές αποστάσεις από το προπορευόμενο όχημα. Μερικές φορές όμως συμβαίνουν και απρόοπτα. Το σύστημα σύστημα παρακολούθησης περιβάλλοντος χώρου «Front Assist» με City Emergency Braking, περιλαμβάνεται στον βασικό εξοπλισμό του Polo και είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Αν ανιχνεύσει την πιθανότητα κρίσιμης κατάστασης, το σύστημα «Front Assist» εκπέμπει ηχητικά και οπτικά σήματα προειδοποιώντας τον οδηγό να προετοιμαστεί για απότομο φρενάρισμα. Το «Front Assist» υποστηρίζει τον οδηγό και κατά το φρενάρισμα, εξασφαλίζοντας ότι εφαρμόζεται η μέγιστη δύναμη πέδησης, όπου αυτό χρειάζεται. Αν ο οδηγός δεν φρενάρει, τότε το σύστημα αναλαμβάνει και ενεργοποιεί το σύστημα πέδησης με στόχο να αποφευχθεί η σύγκρουση ή να μειωθεί η ταχύτητα πρόσκρουσης.

Αερόσακος Κουρτίνα
Ο αερόσακος κεφαλής (curtain) στο νέο Polo είναι ένας πλευρικός αερόσακος που ξεδιπλώνεται από την οροφή, σαν κουρτίνα. Ενεργοποιείται μετά από μια σύγκρουση και καλύπτει όλα τα πλαϊνά παράθυρα εμπρός και πίσω καθώς και την κολόνα Β. Έτσι δεν προστατεύει μόνο τον οδηγό και τον συνοδηγό, αλλά και τους πίσω επιβάτες που κάθονται στις εξωτερικές πλευρές των καθισμάτων. Το νέο Polo φέρει αερόσακους curtain στον στάνταρ εξοπλισμό του με τους συνολικούς αερόσακους να φτάνουν από την βασική κιόλας έκδοση στους έξι.

Advertisement

Προληπτικό σύστημα προστασίας επιβατών
Αυτό το προληπτικό σύστημα προστασίας επιβατών είναι προαιρετικό για το Polo. Όταν εντοπίσει κρίσιμες καταστάσεις με υψηλό κίνδυνο ατυχήματος, αυτόματα προχωρά σε προληπτικά μέτρα προστασίας. Για παράδειγμα αφήνει ένα μικρό κενό στα παράθυρα και την ηλιοροφή, για να βελτιστοποιήσει την λειτουργία των πλευρικών αερόσακων και αερόσακων κεφαλής. Την ίδια στιγμή η ζώνη του εμπρός καθίσματος τεντώνει για να σταθεροποιηθούν στη θέση τους ο οδηγός και ο συνοδηγός. Μόλις περάσει ο κίνδυνος, οι ζώνες χαλαρώνουν και τα πλευρικά παράθυρα και η οροφή μπορούν να ανοίξουν ξανά.