Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αυτοκίνητο ή αεροπλάνο;

Ελλάδα 10:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτοκίνητο ή αεροπλάνο;

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Αυτοκίνητο ή αεροπλάνο;

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Να απευθυνθούν σε ένα πολυπληθές κοινό, όπως αυτό που επισκέπτεται την έκθεση Expo στο Μιλάνο, επέλεξαν τα στελέχη της Aeromobil. Η εταιρεία από τη Σλοβακία εξελίσσει ένα αυτοκίνητο που μεταμορφώνεται σε αεροπλάνο και μπορεί να απογειωθεί από μικρό διάδρομο. Στην ιταλική πόλη παρουσιάστηκε η τρίτη έκδοση του Aeromobil, που βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην παραγωγή.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Τα αναδιπλούμενα φτερά μετατρέπουν σε μικρό χρόνο το αεροπλάνο σε ένα διθέσιο αυτοκίνητο και το αντίθετο. Τα σχέδια για την κατασκευή του άρχισαν πριν από 26 χρόνια, το 1989. Πλέον το Aeromobil 3.0 μπορεί να απογειωθεί σε απόσταση 200 m. και να προσγειωθεί μόλις σε 50 m. Βέβαια απαιτείται αλλαγή στη νομοθεσία ώστε τέτοιου τύπου οχήματα να λάβουν άδεια κυκλοφορίας και πτήσης.

Advertisement
Advertisement

Κινητήρας είναι ο Rotax 912, που χρησιμοποιείται σε ελαφρά αεροσκάφη. Ως αεροπλάνο, το Aeromobil έχει πλάτος 8,32 m. και μήκος 6 m. Η ταχύτητά του στην πτήση υπερβαίνει τα 200 km/h, ενώ η αυτονομία του φθάνει τα 700 km. Ως αυτοκίνητο το πλάτος του περιορίζεται στα 2,24 m. και η μέγιστη ταχύτητα στα 160 km/h. Για να απογειωθεί χρειάζεται να πιάσει ταχύτητα 100 km/h.

Όσο για την κατανάλωση καυσίμου του κινητήρα, η Aeromobil ανακοινώνει 15 lt. την ώρα για το αεροπλάνο και 8 lt/100 km για το αυτοκίνητο.