Live Κίνηση
Περισσότερα
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το ηλεκτρικό iQ στο Παρίσι

Ελλάδα 0:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ηλεκτρικό iQ στο Παρίσι

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Το ηλεκτρικό iQ στο Παρίσι

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Την πρωτότυπη ηλεκτρική έκδοση του στιλάτου αυτοκινήτου πόλης θα παρουσιάσει η Toyota στην έκθεση του Παρισιού. Με μήκος 3,12 m, το iQ EV είναι κατά 135 mm μακρύτερο από το συμβατικό μοντέλο, ενώ οι υπόλοιπες διαστάσεις παραμένουν ίδιες. Το βάρος έχει αυξηθεί μόλις κατά 125 kg, καθώς έχει επιλεγεί μικρής χωρητικότητας μπαταρία, η οποία προσφέρει αυτονομία 85 km.

Advertisement
Advertisement

Το πρωτότυπο αυτοκίνητο των 3+1 θέσεων φέρει ηλεκτροκινητήρα 64 PS και 16,6 kgm ροπής. Η κίνηση μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς και το iQ EV επιταχύνει στα 100 km/h σε 14 sec, πριν φθάσει την τελική ταχύτητα των 125 km/h. Η μπαταρία φορτίζεται πλήρως σε 3 ώρες – σε κοινή οικιακή παροχή – ενώ με χρήση ταχυφορτιστή χρειάζονται μόλις 15 λεπτά για τη φόρτισή της σε ποσοστό 80%.

Η τοποθέτηση της μπαταρίας στο πάτωμα του iQ δεν επηρεάζει τους χώρους για επιβάτες και αποσκευές. Η Toyota εξοπλίζει το νέο της πρωτότυπο με θερμαινόμενα καθίσματα και παρμπρίζ, για περιορισμό της χρήσης του κλιματιστικού. Ο κλιματισμός μπορεί να ενεργοποιηθεί και με τηλεχειρισμό, όταν οι μπαταρίες φορτίζονται. Το iQ EV Concept βασίζεται σχεδιαστικά στο πρωτότυπο FT-EV III που είχε παρουσιάσει η Toyota το 2011 στην έκθεση του Τόκιο.

Η  Toyota υποστηρίζει ότι αν και το iQ EV είναι έτοιμο να φθάσει στη γραμμή παραγωγής, δεν θα πράξει κάτι τέτοιο. Ως αιτίες αναφέρει την αρνητική στάση του κοινού όσον αφορά την αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων και το χρόνο φόρτισης. Επιπλέον, δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Έτσι, στην ιαπωνική εταιρεία εκτιμούν ότι καταλληλότερη λύση είναι η υβριδική plug-in έκδοση του iQ και αυτήν θα εξελίξουν.[nggallery id=599]

Advertisement
Advertisement