Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | newsmotoChoice: 125

Porsche

Porsche Taycan: Πως λειτουργούν τα φρένα της

  • newsautoteam

Τα νούμερα που συνοδεύουν την Porsche Taycan είναι άκρως εντυπωσιακά. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που αγγίζει τους δύο τόνους αλλά μπορεί να επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε λιγότερο από 3’’ και να φρενάρει με αντίστοιχα πειστικό τρόπο.

Το πάντρεμα μηχανικής και ηλεκτρικής επιβράδυνσης προϋποθέτει μια πολύπλοκη μηχανολογική δομή που λειτουργεί κάτω από αντίστοιχα σύνθετους αλγόριθμους.

Οι δαγκάνες των εμπρός φρένων της Turbo και Turbo S είναι δεκαπίστονες, ενώ της 4 S εξαπίστονες, όμως οι σχεδόν εξωπραγματικές δυνάμεις επιβράδυνσης δεν οφείλονται αποκλειστικά στην τριβή που αναπτύσσουν τα τακάκια επάνω στους τεράστιους δίσκους. Αντίστοιχη ευθύνη γι’ αυτό το αποτέλεσμα έχει και η δύναμη πέδησης από το σύστημα ανάκτησης ενέργειας, το οποίο αντιστρέφει τη λειτουργία των ηλεκτροκινητήρων ώστε η κινητική ενέργεια να χρησιμοποιείται για τη φόρτιση των μπαταριών. Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ένα από τα τρία προγράμματα ανάκτησης ενέργειας μέσω ενός διακόπτη στο τιμόνι. Στο πρώτο από αυτά η ανάκτηση προσφέρει μια πέδηση αντίστοιχη με αυτήν του φρεναρίσματος από έναν συμβατικό κινητήρα.

Στο δεύτερο η ανάκτηση απενεργοποιείται, ενώ στο τρίτο μεταβάλλεται συνεχώς με βάση την επεξεργασία δεδομένων που προκύπτουν από μια εμπρόσθια κάμερα. Σε αντίθεση με τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν ο οδηγός σηκώνει το πόδι του από το γκάζι η Taycan δίνει προτεραιότητα στη διατήρηση της ταχύτητας και όχι στην ανάκτηση ενέργειας. Σύμφωνα με την Porsche αυτό είναι ενεργειακά πιο αποδοτικό, ενώ προσφέρει στον οδηγό και μια πιο φυσική αίσθηση που είναι πολύ κοντά στα γνώριμα δεδομένα των συμβατικών μοντέλων. Όταν δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στην πορεία του αυτοκινήτου, το ενεργό σύστημα μεταβολής του ποσοστού ανάκτησης προσφέρει μια πέδηση αντίστοιχη με αυτήν ενός θερμικού κινητήρα, ενώ όταν διαγνωστεί ότι το αυτοκίνητο συναντά κίνηση, αυτή η ανάκτηση γίνεται πιο έντονη. Στον μέγιστο βαθμό ανάκτησης η ενέργεια που διοχετεύεται στις μπαταρίες φτάνει τα 265 kW, ενώ η επιβράδυνση αγγίζει τα 0,4 g.

Όλες οι εκδόσεις της Taycan έχουν δισκόφρενα με την τεχνολογία Porsche Surface Coated Brake, η οποία χάρη στην ειδική επίστρωση βολφραμίου η οποία δεν επιτρέπει την αύξηση της θερμοκρασίας μειώνει τη φθορά και εμποδίζει τη διάβρωση. Η Porsche υπολογίζει πως το 90% του φρεναρίσματος στις καθημερινές μετακινήσεις θα γίνεται με τη βοήθεια του ενεργητικού συστήματος ανάκτησης, κάτι που σημαίνει πως εάν υπήρχαν απλοί συμβατικοί δίσκοι θα αυξάνονταν οι πιθανότητες διάβρωσής τους. Επιπλέον, λόγω της περιορισμένης χρήσης των φρένων το διάστημα ελέγχου για τα τακάκια έχει οριστεί στα έξι χρόνια. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως τα πανίσχυρα φρένα της Taycan είναι πρακτικά το δευτερεύον σύστημα πέδησης, καθώς η Porsche έχει βρει τον τρόπο να αξιοποιεί στο μέγιστο τη δυναμική του συστήματος ανάκτησης ενέργειας, δίνοντας όμως στα χαρακτηριστικά λειτουργίας τη φυσικότητα της αίσθησης των συμβατικών φρένων.

Τελικά δουλεύει;

Ναι. Η λειτουργία ενεργής ρύθμισης του ποσοστού ανάκτησης είναι ιδιαίτερα εύστοχη καθώς η ένταση της επιβράδυνσης έχει απόλυτη φυσικότητα σε όλες τις συνθήκες.

Τα χαρακτηριστικά

Επιλογή Λειτουργίας

Η ενεργή ρύθμιση επιλέγεται μέσω ενός διακόπτη στο τιμόνι. Υπάρχουν επιπλέον τα προγράμματα για σταθερό ποσοστό ανάκτησης ή για πλήρη απενεργοποίηση

Ρυθμιζόμενη Ανάκτηση Δύναμης

Το σύστημα ρυθμίζει το ποσοστό ανάκτησης -και κατά συνέπεια την ένταση της επιβράδυνσης όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι- με βάση τις πληροφορίες που συλλέγονται από μια εμπρόσθια κάμερα.

Προσαρμογή στις Συνθήκες

Εάν ο δρόμος μπροστά είναι ελεύθερος, η ανάκτηση ενέργειας είναι πολύ χαμηλή ώστε το αυτοκίνητο να διατηρεί την ταχύτητά του. Όταν, όμως, μπροστά υπάρχουν αυτοκίνητα, η ανάκτηση αυξάνεται και η επιβράδυνση είναι πιο έντονη κάθε φορά που ο οδηγός αφήνει το γκάζι.

Διαβάστε επίσης:

Οι προηγμένοι ψηφιακοί ήχοι της Porsche Taycan (video)

Πώς κατασκευάζεται η Porsche Taycan; (+vid)

Οδηγούμε την Porsche Taycan Turbo

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ