Live Κίνηση
Περισσότερα
Porsche

Ο ήχος της Porsche Taycan: Μια ειδική ακουστική εμπειρία

Ελλάδα 13:49
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο ήχος της Porsche Taycan: Μια ειδική ακουστική εμπειρία

Porsche

Ο ήχος της Porsche Taycan: Μια ειδική ακουστική εμπειρία

Porsche

Κάθε φίλος του αυτοκινήτου γνωρίζει τον ήχο του εξακύλινδρου κινητήρα Porsche boxer. Οι ήχοι του μοτέρ, όχι μόνο δημιουργούν μια συναισθηματική σύνδεση με το αυτοκίνητο κάποιου, αλλά είναι επίσης ένα σημαντικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την κίνηση.

Advertisement
Advertisement

Δείτε για παράδειγμα τον ήχο της Tayacan, που είναι η ακουστική της ταυτότητα.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν τον δικό τους ήχο. Ο Porsche Electric Sport Sound της Taycan Turbo S (προαιρετικός για την Taycan Turbo) είναι επιδέξια συνθετικός και προσαρμοσμένος στην προσωπικότητα και την κατάσταση του μοντέλου. Επιπλέον, όλα τα μοντέλα Taycan διαθέτουν επίσης ένα τυπικό σύστημα που πληροί τις νομικές απαιτήσεις για την προστασία των πεζών.

Η Ακοή ως σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης

Advertisement
Advertisement

Η Porsche έχει ήδη εμπειρία στην ανάπτυξη του ήχου των ηλεκτρικών οχημάτων από την 919 Hybrid. Οι εργοστασιακοί οδηγοί της ομάδας μπόρεσαν να οδηγήσουν στα όρια το νικητήριο αυτοκίνητο του Le Mans στον προσομοιωτή αγώνων, χωρίς ήχο αγωνιστικού, ή χωρίς καθόλου ήχο. Οι οδηγοί αντιλαμβάνονται άμεσα τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες οδήγησης μέσω της αίσθησης της ακοής τους, τις οποίες μπορούν να ερμηνεύσουν διαισθητικά: Το χαρακτηριστικό «στρίγκλισμα» των ελαστικών παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα της ασφάλτου ή την υγρασία του δρόμου. Μια αλλαγή στον θόρυβο του ανέμου, για παράδειγμα, δίνει μια ένδειξη ταχύτητας ή την έναρξη της βροχής. Στους αγώνες ο ήχος του κινητήρα, μόνος του ή σε συνδυασμό με αυτόν του κιβωτίου ταχυτήτων δίνει πληροφορίες για την παροχή ισχύος, αλλά και τις πιθανές βλάβες.

Με το Porsche Electric Sport Sound ο ήχος κίνησης του αυτοκινήτου έχει και συναισθηματική φόρτιση με χαρακτήρα τόσο στο πως ακούγετε εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Για αυτόν τον σκοπό, οι ενοχλητικοί θόρυβοι ελαχιστοποιούνται σκόπιμα και αρμονικοί, ενισχύονται αυτοί που ταιριάζουν με τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου. Αυτά συντίθενται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται μια ηχητική εμπειρία τυπική της Porsche. Ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει και να απενεργοποιήσει τον Ηλεκτρικό Sport Sound επιλέγοντας τη λειτουργία οδήγησης Sport Plus απευθείας στο μενού Drive της Porsche Communication Management (PCM).

Advertisement

Απαιτείται ηχητική προειδοποίηση από το Νόμο

Αντίθετα, το σύστημα ακουστικής ειδοποίησης οχημάτων (AVAS) σε χαμηλές ταχύτητες δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί. Η εγκατάσταση μιας τέτοιας γεννήτριας για προειδοποίηση θορύβου σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι υποχρεωτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από την 1η Ιουλίου 2019. Ο κανονισμός της ΕΕ προβλέπει ένα σύστημα ειδοποίησης ακουστικών οχημάτων (AVAS) για την προστασία άλλων χρηστών του οδικού δικτύου με ταχύτητα 20 km / h. Παρόμοια κατάσταση ισχύει για την Κίνα και την Ιαπωνία. Ο κανονισμός καθορίζει εξαιρετικά λεπτομερείς συνθήκες πλαισίου σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ακούγεται ή όχι ένας θόρυβος AVAS. Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, στην ελάχιστη και τη μέγιστη ένταση καθώς και σε ορισμένα στοιχεία θορύβου.

Advertisement

Οι μηχανικοί της Porsche προσάρμοσαν επίσης αυτόν τον ήχο έτσι ώστε να είναι όσο πιο συναισθηματικός, σπορ και δυνατός γίνεται στο πλαίσιο των νομικών κανονισμών. Το AVAS σταματά πάνω από τα 50 km / h. Όταν το Electric Sport Sound είναι ενεργοποιημένο, ο ήχος AVAS γίνεται περισσότερο sport και συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους.

Διαβάστε επίσης:

Advertisement

Πρώτο επίσημο βίντεο για την Porsche Taycan Cross Turismo

Έτσι έσπασε η Porsche Taycan το ρεκόρ ταχύτητας σε εσωτερικό χώρο (video)

Οι 4 εκδόσεις της Porsche Taycan