Live Κίνηση
Περισσότερα
Porsche 2022

Είκοσι χρόνια Porsche Cayenne: Ζωή σαν παραμύθι…

Ελλάδα 2:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Είκοσι χρόνια Porsche Cayenne: Ζωή σαν παραμύθι…

Porsche 2022

Είκοσι χρόνια Porsche Cayenne: Ζωή σαν παραμύθι…

Porsche 2022

Με οτιδήποτε καταπιαστεί η Porsche το βέβαιο είναι πως τα καταφέρνει κυριολεκτικά περίφημα. Καλύτερη απόδειξη από την τεράστια 20ετή εμπορική επιτυχία της Cayenne σίγουρα δεν υπάρχει.

Advertisement
Advertisement

Από το 2002, η Cayenne αναδείχθηκε σε βασικό στυλοβάτη της Porsche κάνοντας παγκόσμια επιτυχία, ανοίγοντας την πόρτα σε πολλές και διαφορετικές αγορές του πλανήτη.

«Η Cayenne ήταν πάντοτε ένας σημαντικός πόλος έλξης για το brand μας, που έφερε πολλούς νέους αγοραστές και φίλους στην Porsche τα τελευταία 20 χρόνια κι αυτό συνέβη σε παγκόσμιο επίπεδο» λέει με στόμφο ο Detlev von Platen μέλος του Executive Board για τις πωλήσεις και το marketing της Porsche AG.

Advertisement
Advertisement

Η Cayenne, τα τελευταία 20 χρόνια, δημιούργησε την κατηγορία των κορυφαίων Sport Utility Vehicle (SUV). Η πρώτη γενιά (Ε1) «είχε επιλογή» ανάμεσα σε δύο κινητήρες V8. Στην Cayenne S, ο νέος κινητήρας των 4,5 λίτρων είχε απόδοση 340 ίππων ενώ στην Cayenne Turbo, η απόδοση ανέβαινε στους 450 ίππους.

Η Cayenne πρώτης γενιάς ήταν επίσης η πρώτη Porsche που ενσωμάτωσε την τεχνολογία PASM. Το σύστημα Porsche Active Suspension Management προσφέρονταν σε συνδυασμό με πνευματική ανάρτηση. Η ήδη εντυπωσιακή απόσταση από το έδαφος των 21,7 εκατοστών της συμβατικής ανάρτησης, αυξάνονταν στα 27,3 εκατοστά στην πνευματική ανάρτηση.

Advertisement

Η δεύτερη γενιά (Ε2) της Cayenne, εξοπλίστηκε με ένα «on-demand» σύστημα τετρακίνησης που ελέγχονταν από πολύδισκο συμπλέκτη, σύστημα που υπάρχει ακόμη και σήμερα. Η τεράστια επιτυχία της σε επίπεδο πωλήσεων απέδειξε πόση πληρότητα είχε η κατασκευαστική δομή της εξαρχής, αφού συγκέρασε με ιδιαίτερο ταλέντο την πολυτέλεια με τις επιδόσεις και την επιβλητική εμφάνιση.

Στην 3η και σημερινή γενιά της Cayenne, η Porsche αποχαιρέτησε τους κινητήρες diesel, επικεντρώνοντας την προσοχή της στην εξέλιξη της τεχνολογίας των υβριδικών plug-in συνόλων. Με αυτή την κίνηση δείχνει πόσο ευαισθητοποιημένη είναι ως εταιρία απέναντι στο περιβάλλον και τις ανάγκες του.

Advertisement

Επιπρόσθετα βάζει στην εξίσωση ίσως για πρώτη φορά και την χαμηλή κατανάλωση καυσίμου που δεν θεωρείται δεδομένη σε τέτοιου είδους κατασκευές. Εάν όμως είσαι η Porsche μπορείς να επιτύχεις το ακατόρθωτο…

Οι plug-in εκδόσεις της Cayenne 3ης γενιάς έχουν την δυνατότητα να κινούνται αμιγώς ηλεκτρικά με ταχύτητες έως 135 χλμ/ώρα και αυτονομία έως 44 χιλιόμετρα, εκπέμποντας ταυτόχρονα μηδενικούς ρύπους. Η τυπική κατανάλωση κατά τα πρότυπα WLTP είναι από 3,1 έως 4,1 λίτρα/100 χλμ,. Οι υβριδικές εκδόσεις, χρησιμοποιούν 17,9 kWh high-voltage μπαταρία, και έναν ηλεκτροκινητήρα 100 kW.

Advertisement

Πρόκειται για την επαναστατική τεχνολογία που εφαρμόστηκε στην 918 Spyder, το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στην εποχή του. Η πιο δυνατή έκδοση στην γκάμα της Cayenne είναι η Turbo SE-Hybrid, με απόδοση 680 ίππους, κάτι που επιτρέπει στο μεγάλο αυτό SUV να επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,8 δευτ.

Η Cayenne εκδημοκρατίζει με τον πιο πειστικό τρόπο το διακεκριμένο προφίλ της Porsche δίνοντας νέα διάσταση στις αξίες και αρχές της. Χωρίς παράλληλα να θυσιάζει τίποτα από το σπορ DNA της φίρμας με το οποίο γαλουχήθηκαν γενεές και γενεές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Συγκριτική δοκιμή: Audi RS Q8 vs BMW X6 M vs Jaguar F-Pace SVR vs Porsche Cayenne Coupe GTS
Η Porsche Cayenne τα καταφέρνει άριστα στα δύσκολα (+video)
H Porsche ξεπέρασε σε αξία τη… Volkswagen