Live Κίνηση
Περισσότερα
PEUGEOT 2021-1

Peugeot e-2008: Γιατί είναι το πιο συναρπαστικό ηλεκτρικό compact SUV

Ελλάδα 0:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Peugeot e-2008: Γιατί είναι το πιο συναρπαστικό ηλεκτρικό compact SUV

PEUGEOT 2021-1

Peugeot e-2008: Γιατί είναι το πιο συναρπαστικό ηλεκτρικό compact SUV

PEUGEOT 2021-1

Σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές κατηγορίες της παγκόσμιας αγοράς, η Peugeot φέρνει έναν αέρα σχεδιαστικής φρεσκάδας και τεχνολογικού δυναμισμού, με το ηλεκτρικό e-2008 να δείχνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ότι η ηλεκτροκίνηση είναι μία υπόθεση που αφορά όλους μας όχι μόνο ως υπόθεση του μέλλοντος, αλλά ως μία συναρπαστική πραγματικότητα του σήμερα.

Advertisement
Advertisement

Η εμφάνιση του νέου 2008 στις Ευρωπαϊκές αγορές αποτέλεσε το γεγονός της χρονιάς για την κατηγορία των compact SUV, καθώς το ξεχωριστό σε σχεδίαση και τόσο προχωρημένο αισθητικά μοντέλο της Peugeot δημιούργησε αίσθηση σε κοινό και ειδικούς από την πρώτη κιόλας στιγμή. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχει συγκεντρώσει δεκάδες σημαντικά βραβεία σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και τον τίτλο του Ελληνικού “Car of the Year 2021”. Ενώ καταφέρνει να ξεχωρίζει και στις πωλήσεις, όντας πρώτο σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, όπου για τους πρώτους μήνες της χρονιάς ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος όχι μόνο στην κατηγορία του αλλά και στο σύνολο των πωλήσεων των SUV ανεξαρτήτως κατηγορίας.

Είναι προφανές ότι για άλλη μια φορά η Peugeot στόχευσε ακριβώς σε αυτό που θέλει ο σύγχρονος καταναλωτής της κατηγορίας. Δηλαδή μία ξεχωριστή εμφάνιση που θα κολακεύει τον αγοραστή του αυτοκινήτου και θα του προσδίδει κύρος και μία αισθητική υπεροχή, μεγάλους χώρους ικανούς να εξυπηρετήσουν ακόμα και μία μικρή οικογένεια, premium στοιχεία στην ποιότητα κατασκευής και τον εξοπλισμό και όλα αυτά σε συνδυασμό με την μοναδική ικανότητα της Peugeot να προσθέτει στα αυτοκίνητα που φτιάχνει μοναδικά στοιχεία οδηγικής απόλαυσης.

Advertisement
Advertisement

Όλα τα παραπάνω έρχονται να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο με την ηλεκτρική έκδοση e-2008, η οποία χάρη στα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά λειτουργίας της ηλεκτροκίνησης και την απίστευτη απόδοση των ηλεκτροκινητήρων ,τονίζουν ακόμα περισσότερο όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν το μικρό SUV της Peugeot ένα πραγματικά απολαυστικό αυτοκίνητο, τόσο για αστικές μετακινήσεις όσο και για μεγαλύτερα ταξίδια και εκδρομές εκτός πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Για το τελευταίο φροντίζει η μεγάλη αυτονομία που ανακοινώνει το εργοστάσιο, η οποία αγγίζει τα 320 χιλιόμετρα με βάση το πρότυπο WLTP. Μια αυτονομία που επαρκεί για μικρές ή μεγαλύτερες αποδράσεις και ταξίδια, ενώ για αστική χρήση είναι υπεραρκετή, καθώς σύμφωνα με τις έρευνες, και με μία μέση τυπική χρήση, ίσως να χρειάζεται φόρτιση μόλις μία φορά την εβδομάδα.

Advertisement

Ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται κάθε φορά από το είδος του δικτύου στο οποίο συνδέεται το e-2008. Ενδεικτικά σε wallbox των 7,4 kW χρειάζεται 7 ώρες και 20 λεπτά για μία πλήρη φόρτιση, ενώ σε μεγάλο δημόσιο ταχυφορτιστή των 100 kW χρειάζεται μόλις 30 λεπτά για να γεμίσει η μπαταρία έως το 80%. Μέσω της οθόνης πλοήγησης του αυτοκινήτου ή μέσω της εφαρμογής «MyPeugeot» στο smartphone είναι δυνατός και ο προγραμματισμός συγκεκριμένης ώρας φόρτισης και ο έλεγχος της όλης διαδικασίας από απόσταση.

Advertisement

Η μπαταρία που αποθηκεύει την ενέργεια για την κίνηση του e-2008 είναι μία ιδιαίτερα σύγχρονη συστοιχία από κυψέλες ιόντων λιθίου, η οποία είναι τοποθετημένη κάτω από το δάπεδο και τον χώρο αποσκευών. Η θέση της είναι σε τέτοιο σημείο ώστε να μην αποσπά πολύτιμο χώρο από τους επιβάτες και το πορτμπαγκάζ. Ενώ είναι στηριγμένη πάνω σε ένα υποπλαίσιο ώστε να αποτελεί δομικό στοιχείο της ακαμψίας του αμαξώματος αλλά και να είναι καλά προστατευμένη για το ενδεχόμενο σύγκρουσης. Η μπαταρία αυτή καλύπτεται από εγγύηση 8 ετών ή 160.000 km για το 70% της χωρητικότητάς της.

Για την κίνηση του οχήματος την ευθύνη έχει ένας πολύ εξελιγμένος ηλεκτροκινητήρας, ο οποίος αποδίδει 136 ίππους και 260 Nm ροπής. Το ηλεκτρικό σύστημα του e-2008 διαθέτει τρία προγράμματα λειτουργίας, το Εco για την βέλτιστη εκμετάλλευση της αυτονομίας, το Normal για καθημερινή χρήση και ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την απόδοση, και το Sport όπου ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει το maximum για κορυφαίες επιδόσεις και σπορ οδηγικές απολαύσεις, με τον τρόπο που μόνο η ηλεκτροκίνηση μπορεί να προσφέρει.

Advertisement

Παράλληλα υπάρχουν και δύο προγράμματα ανάκτησης της ενέργειας μέσω της πέδησης, ένα με λιγότερη εμπλοκή και αίσθηση αντίστοιχη με αυτή του κανονικού αυτοκινήτου με συμβατικό κινητήρα, και ένα με πιο ισχυρή λειτουργία, όπου το άφημα του γκαζιού οδηγεί το όχημα να φρενάρει με πιο έντονο ρυθμό, επιτρέποντας και την οδήγησή του μόνο με ένα πεντάλ και χωρίς την ανάγκη της χρήσης του πεντάλ του φρένου.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Αυτό που κάνει το e-2008 να είναι μία εντελώς διαφορετική εμπειρία οδήγησης είναι ο τρόπος που ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει το μέγιστο της ροπής του από μηδενικές σχεδόν στροφές. Η αίσθηση της επιτάχυνσης είναι καθηλωτική θυμίζοντας έντονα σπορ αυτοκίνητο και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ανάγκη αλλαγής ταχυτήτων, καθώς το κιβώτιο του e-2008 έχει μόνο μία σχέση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το e-2008 καταφέρνει να φθάνει στα 100 χλμ./ώρα από στάση σε μόλις 8,5 δευτερόλεπτα, τιμή που αγγίζει καθαρόαιμες σπορ κατασκευές. Παράλληλα η ηλεκτροκίνηση χάρη στην απουσία θορύβων και μηχανικών κραδασμών εξασφαλίζει ένα ιδιαίτερα πολιτισμένο τρόπο μετακίνησης, κάτι που αναδεικνύει στο μέγιστο τον premium χαρακτήρα του 2008 και αίσθηση της υπεροχής που νιώθει ο οδηγός του απέναντι στα υπόλοιπα αυτοκίνητα της κατηγορίας του.

Μία αίσθηση υπεροχής που υπάρχει διάχυτη στο πολύ προσεγμένο σαλόνι του e-2008, το οποίο ξεχωρίζει για την μοναδική έμφαση της γαλλικής εταιρίας στην επιλογή κορυφαίων σε ποιότητα υλικών και την εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια σε κάθε σημείο του αυτοκινήτου. Στην ηλεκτρική έκδοση του e-2008 υπάρχουν και μερικά έξτρα στοιχεία που τονίζουν την ιδιαίτερη τεχνολογική “υπογραφή” της, με επιπλέον πληροφορίες στον πάντα εντυπωσιακό πίνακα οργάνων i-Cockpit 3D αλλά και στην ιδιαίτερα λειτουργική οθόνη υψηλής ανάλυσης στο σύστημα πολυμέσων. Οι ενδείξεις αυτές αφορούν πολλές πληροφορίες που είναι χρήσιμες για τον οδηγό, όπως για παράδειγμα η διαχείριση της ενέργειας, το υπόλοιπο της αυτονομίας, οι κοντινότεροι σταθμοί φόρτισης κ.ά.

Το σαλόνι χαρακτηρίζεται επίσης από τους τεράστιους χώρους για επιβάτες και αποσκευές (το πορτμπαγκάζ κυμαίνεται από 405 έως 1015 λίτρα), τον κορυφαίας αισθητικής διάκοσμο, καθώς και μερικά μοναδικά για την κατηγορία στοιχεία όπως την μεγάλη ηλιοροφή που καλύπτει όλο σχεδόν το πάνω μέρος του αυτοκινήτου, τα καθίσματα με τις επενδύσεις από γκρι Alcantara Gréva, ή το μοναδικής απόλαυσης ηχοσύστημα της φημισμένης εταιρίας Focal με έως και 10 ηχεία.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Συνολικά, το e-2008 αποτελεί την κορυφαία επιλογή στην κατηγορία του, καθώς συνδυάζει ένα ακαταμάχητης αισθητικής αμάξωμα γεμάτο δυναμισμό και σχεδιαστικό σφρίγος, με ένα ηλεκτρικό τεχνολογικό υπόβαθρο που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η Peugeot βρίσκεται ήδη στο στοιχείο της σε ότι αφορά την ηλεκτροκίνηση. Με κορυφαίες επιδόσεις, με μοναδική απόδοση κατά την διάρκεια της οδήγησης, με premium χαρακτηριστικά ποιότητας και με ένα οδηγικό ταπεραμέντο που αντίστοιχό του δεν υπάρχει σε αυτοκίνητο του ανταγωνισμού, το ηλεκτρικό e-2008 είναι η πιο ολοκληρωμένη επιλογή για όποιον θέλει να κάνει το βήμα προς την ηλεκτροκίνηση σήμερα, χωρίς ενδοιασμούς και αμφιβολίες.

Ενδοιασμοί που έρχονται να μειωθούν ακόμα περισσότερο με την τιμή του, η οποία είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα με δεδομένο ότι υπάγεται και το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά” ενώ απαλλάσσεται επιβαρύνσεις όπως τα τέλη κυκλοφορίας ή το τέλος ταξινόμησης, αλλά και τον φόρο εταιρικής χρήσης αν επιλεγεί ως εταιρικό όχημα. Το αμιγώς ηλεκτρικό e-2008 Active (On Board Charger 7,4 kW) έχει τιμή 36.900 ευρώ και με την κρατική επιδότηση (5.951 €) αυτή μειώνεται στα 30.949 ευρώ. Εάν υπάρχει η δυνατότητα απόσυρσης, η επιπλέον έκπτωση είναι στα 1.000 ευρώ, με την τιμή να διαμορφώνεται στις 29.949 ευρώ. Με δεδομένο ότι θα κάνει απόσβεση πολύ πιο σύντομα από ένα αντίστοιχο μοντέλο με συμβατικό κινητήρα, το Peugeot e-2008 είναι η κορυφαία επιλογή για όποιον χρειάζεται ένα σύγχρονο και ποιοτικό SUV, το οποίο θα αναδεικνύει το οικολογικό προφίλ του ιδιοκτήτη του και θα τον γεμίσει με την συναρπαστική αίσθηση που παρέχει η ηλεκτροκίνηση στην σύγχρονη εκδοχή της οδηγικής απόλαυσης.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο εμπνευσμένος σχεδιασμός του νέου Peugeot 3008
Peugeot: Δωρεάν έλεγχος ασφαλείας
Δοκιμή: Peugeot e-2008