Live Κίνηση
Περισσότερα
PEUGEOT 2021-1

Η Peugeot πρωτοπορεί και στα ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά

Ελλάδα 16:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Peugeot πρωτοπορεί και στα ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά

PEUGEOT 2021-1

Η Peugeot πρωτοπορεί και στα ηλεκτρικά ελαφρά επαγγελματικά

PEUGEOT 2021-1

Η Peugeot επιβεβαιώνει την κυριαρχία της και στα ελαφρά επαγγελματικά έχοντας ήδη στην αγορά μία πλούσια γκάμα από αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα τα οποία έρχονται να προσφέρουν οικονομικές μεταφορές με οικολογικό πρόσημο για την επιχείρηση και μία εντελώς νέα αίσθηση άνεσης στην δύσκολη καθημερινότητα του επαγγελματία.

Advertisement
Advertisement

Η σχέση της Peugeot με τα ελαφρά επαγγελματικά πηγαίνει αρκετές δεκαετίες πίσω, αποτελώντας μία από τις κύριες δραστηριότητες της εταιρίας. Τα LCV υπήρξαν ανέκαθεν ένας τομέας που η Peugeot έδινε πρωτοποριακές λύσεις και αυτοκίνητα τα οποία ξεχώριζαν στην εποχή τους για τη μελετημένη σχεδίασή τους και τις πολλές εναλλακτικές λύσεις που προσέφεραν στους αγοραστές τους. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η γαλλική εταιρία έχει πάρει δεκάδες βραβεία για τα ελαφρά επαγγελματικά της με πιο πρόσφατο το “Van of the Year 2021” για το ηλεκτρικό e-Expert. Μάλιστα από το 1992 που υπάρχει αυτή η σημαντική ευρωπαϊκή διάκριση, έξι μοντέλα της Peugeot έχουν καταφέρει να βρεθούν στην κορυφή.

Για τη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης που ανοίγεται μπροστά μας, η Peugeot είναι από τις πρώτες εταιρίες που έχουν ήδη κάνει το βήμα και έχουν παρουσία σε όλες τις κατηγορίες των LCV με ένα αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο, σε μία ή και περισσότερες εκδόσεις. Εκτός από το e-Expert, η ηλεκτρική γκάμα της εταιρίας περιλαμβάνει επίσης τα e-Boxer και e-Partner, ενώ βεβαίως δεν λείπουν και οι πολλές άλλες λύσεις με συμβατικούς κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, στην πιο εξελιγμένη τους μορφή και πάντα συμβατοί με τους πιο αυστηρούς κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων των Ευρωπαϊκών χωρών.

Advertisement
Advertisement

Υπάρχουν πέντε ιδιαίτερα εξελιγμένα μοντέλα που προσφέρουν αντοχή, εργονομία, οικονομία, αξιοπιστία και 5 χρόνια εργοστασιακή εγγύηση (ή 100.000 km). Η μεγάλη αυτή γκάμα καλύπτει κάθε ανάγκη ενός σύγχρονου επαγγελματία, από απλές αστικές διανομές μέχρι πιο βαριές μεταφορές, με το ωφέλιμο φορτίο να φτάνει μέχρι και τα 1.500 κιλά και το μέγιστο όγκο φόρτωσης τα 15 κυβικά μέτρα.

Περισσότερες πληροφορίες για τα επαγγελματικά μοντέλα της Peugeot θα βρείτε εδώ

Το e-Expert αντιπροσωπεύει αυτή την στιγμή την κορυφαία σχεδιαστική πρόταση της Peugeot στα ελαφρά επαγγελματικά, καθώς είναι ένα όχημα με μοναδικά χαρακτηριστικά ευελιξίας, χάρη στα οποία ξεχωρίζει από το σύνολο του ανταγωνισμού του. Το χαμηλό ύψος της οροφής της έκδοσης Compact αλλά και ο μικρός κύκλος στροφής, το καθιστούν μία ιδανική επιλογή για όσους κινούνται σε χώρους με περιορισμένο ύψος και δυνατότητες ελιγμών.

Advertisement

Παράλληλα το ηλεκτρικό του υπόβαθρο του δίνει την δυνατότητα να μπορεί να κινείται ελεύθερα στις “πράσινες” περιοχές των σύγχρονων μεγαλουπόλεων, εκεί που τα αντίστοιχα μοντέλα με συμβατικούς κινητήρες αντιμετωπίζουν πλέον σημαντικούς περιορισμούς στην κίνησή τους. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε ότι η χρήση του ηλεκτροκινητήρα έχει σημαντικά οφέλη στο περιβάλλον με τους μηδενικούς ρύπους αλλά προσφέρει και μία διαφορετική και άκρως ελκυστική εμπειρία οδήγησης, ιδίως μέσα στην πόλη, με την άμεση απόδοση της ροπής να κάνει ιδιαίτερα άνετη και λιγότερο αγχωτική την χρήση του αυτοκινήτου.

Advertisement

Ακολουθώντας την επιτυχημένη πορεία του συμβατικού Expert με τις πάνω από 195.000 πωλήσεις στα τελευταία πέντε χρόνια, το e-Expert έρχεται να προσφέρει μία νέα διάσταση στις αστικές μεταφορές, με οικονομία στην χρήση και σημαντικά οφέλη σε ότι αφορά τα περιορισμένα έξοδα συντήρησης αλλά και την μηδενική εταιρική φορολόγηση. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει κάποια απώλεια στις μεταφορικές του ικανότητες, καθώς έχει ωφέλιμο φορτίο έως 1.275 κιλά, χώρο φόρτωσης που φτάνει έως τα 6,6 κυβικά μέτρα και δυνατότητα έλξης έως και 1.000 κιλά. Διατίθεται σε τρία μήκη Compact 4,6m, Standard 4,95m και Long 5,30m, ενώ μπορεί να διαμορφωθεί σε μία σειρά εκδόσεων ώστε να ικανοποιεί κάθε είδους μεταφορική ανάγκη.

To νέο e-Expert βασίζεται στην πλατφόρμα EMP2 και εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 136 ίππων με μέγιστη ροπή 260 Nm. Το νέο e-Expert είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Peugeot που προσφέρει δύο επιλογές σε μπαταρίες και αυτονομία. Οι εκδόσεις (Compact, Standard και Long) διατίθενται με την μπαταρία των 50 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία έως και 230 km βάσει πρωτοκόλλου δοκιμών WLTP. Οι εκδόσεις Standard και Long μπορούν επίσης να εφοδιαστούν με μπαταρία ισχύος 75 kWh που εξασφαλίζει αυτονομία έως και 330 km, βάσει του ίδιου πρωτοκόλλου πιστοποίησης. Η μπαταρία είναι τοποθετημένη κάτω από τον χώρο φόρτωσης και είναι έτσι τοποθετημένη ώστε να μην στερεί ωφέλιμο χώρο σε σύγκριση με τις εκδόσεις με συμβατικούς κινητήρες.

Advertisement

Το όχημα θα διατίθεται και με δύο διαφορετικούς on-board φορτιστές, έναν μονοφασικο των 7,4 kW και έναν τριφασικό (έξτρα) στα 11,0 kW. Οι τρόποι φόρτισης και η διάρκεια της σε κάθε μπαταρία ποικίλλει ανάλογα την παροχή ρεύματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε ενισχυμένη οικιακή παροχή των 16 Α, χρειάζονται 15 ώρες για την μπαταρία των 50 kWh ή 23 ώρες για αυτή των 75 kWh. Σε wallbox των 11,0 kW, που είναι και το πιο σύνηθες σενάριο, χρειάζονται 5 ώρες για τη μικρή μπαταρία και 7,5 ώρες για τη μεγάλη. Ενώ σε ένα μεγάλο ταχυφορτιστή των 100 kW η φόρτιση έως 80% μπορεί να γίνει μέσα σε μόλις 30 λεπτά για τη μπαταρία των 50 kWh ή στα 45 λεπτά για την μπαταρία των 75 kWh. Σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις, οι μπαταρίες θα έχουν κάλυψη 8 ετών ή 160.000 χιλιομέτρων για το 70% της χωρητικότητάς τους.

Περισσότερες πληροφορίες για τα επαγγελματικά μοντέλα της Peugeot θα βρείτε εδώ

Σε ό,τι αφορά το e-Partner, βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα EMP2 και διαθέτει έναν ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων με μέγιστη ροπή 260 Nm. Και οι δύο εκδόσεις μήκους (Standard και Long) διατίθενται με μπαταρία ιόντων λιθίου (18 στοιχείων) με χωρητικότητα 50 kWh, η οποία εξασφαλίζει αυτονομία έως και 275 χλμ. με βάση το πρωτόκολλο WLTP. Η ηλεκτρική διάταξη στο e-Partner διατίθεται με δύο διαφορετικούς ενσωματωμένους φορτιστές, έναν 7,4 kW για οικιακή φόρτιση σε μονοφασική παροχή, και έναν 11,0 kW για φόρτιση σε τριφασική παροχή. Η διάρκεια της φόρτισης ποικίλει, από τις 15 ώρες από ενισχυμένη παροχή των 16Α, έως τις 5 ώρες από wallbox των 11 kW (στην περίπτωση που υπάρχει ο ενσωματωμένος φορτιστής των 11 kW). Σε δημόσιο ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος DC 100 kW, χρειάζονται μόλις 30 λεπτά για να γεμίσει η μπαταρία έως το 80% της χωρητικότητάς της.

Η ηλεκτρική έκδοση διατίθεται σε όλους του τύπους αμαξωμάτων που υπάρχουν και στο μοντέλο με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και στα δύο μήκη (Standard 4,40 m και Long 4,75 m, 3 θέσεις). Ο ωφέλιμος όγκος που φτάνει τα 4.4 κυβικά μέτρα στη Long (3.8 m3 στη Standard) είναι ακριβώς ίδιος με τις εκδόσεις με κινητήρα εσωτερικής καύσεως ενώ μπορεί να χωρέσει μέχρι και δύο ευρωπαλέτες. Το ωφέλιμο φορτίο των 800 kg είναι από τα καλύτερα της αγοράς και είναι ιδανικά προσαρμοσμένο για την έκδοση με ηλεκτροκινητήρα.

Πέρα από την ηλεκτροκίνηση το Partner παραμένει ένα κορυφαίο LCV της κατηγορίας του, δικαιολογώντας απόλυτα και τον τίτλο του “Van της χρονιάς για το 2019”. Διαθέτει μία πολύ ποιοτική καμπίνα για τους επιβάτες με εντυπωσιακά στοιχεία όπως τον ψηφιακό πίνακα οργάνων i-Cockpit, ενώ εφοδιάζεται με πολλά συστήματα που κάνουν πιο εύκολη την ζωή του επαγγελματία όπως το Surround View Rear Vision που με την χρήση καμερών ελέγχεται περιμετρικά το αμάξωμα στους ελιγμούς ή το Overload Alert το οποίο προειδοποιεί όταν έχει ξεπεραστεί το μέγιστο επιτρεπτό βάρος στον χώρο φόρτωσης.

Στην κορυφή της γκάμας των ηλεκτρικών LCV της Peugeot βρίσκεται το e-Boxer. Την ισχύ παρέχει ένας ηλεκτροκινητήρας με απόδοση 122 ίππων και μέγιστη ροπή 260 Nm. Η τελική ταχύτητα φτάνει τα 110 km/h ή στα 90 km/h για την έκδοση των 4,0 τόνων. Για τη μπαταρία υπάρχουν διαθέσιμες δύο χωρητικότητες, μιας 37 kWh και μία 70 kWh με την αυτονομία να είναι 117 και 224 km αντίστοιχα. Ο on board φορτιστής είναι στα 7,0 και τα 22,0 kW με τη φόρτιση να διαρκεί έως και 9 ώρες σε wallbox των 22,0 kW ή 1 ώρα σε ταχυφορτιστή DC για την μεγάλη μπαταρία των 70 kW. To e-Boxer διατίθεται με 3 μεταξόνια (στα 3,0, 3,45 και 4,44 μέτρα), 4 μήκη και 3 διαφορετικά ύψη, με αποτέλεσμα μια πολύ μεγάλη γκάμα εκδόσεων με χωρητικότητα από 8 έως 15 κυβικά μέτρα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η έξυπνη τοποθέτηση των μπαταριών κάτω από το δάπεδο δεν μειώνει τον χώρο φόρτωσης.

Πέρα όμως από τις κλασικές ηλεκτρικές λύσεις, η Peugeot αναζητά και την επόμενη ημέρα όπως αυτή εκφράζεται από την χρήση του υδρογόνου. Έτσι ήδη έχει παρουσιάσει το e-Expert Hydrogen, το οποίο θα χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα παράγεται από ενεργειακές κυψέλες. Ο ηλεκτροκινητήρας με τον οποίο εφοδιάζεται είναι των 136 ίππων ενώ υπάρχει και έξτρα μπαταρία ιόντων λιθίου των 10,15 kWh για plug-in φόρτιση και αυτονομία που φθάνει έως και τα 50 χιλιόμετρα. Για τον ανεφοδιασμό των κυψελών καυσίμου απαιτούνται μόλις 3 λεπτά και η συνολική αυτονομία ξεπερνά τα 400 km. Ο χώρος φόρτωσης φτάνει τα 6,1 m3, το ωφέλιμο φορτίο τα 1.100 kg και η δυνατότητα ρυμούλκησης αγγίζει τον ένα τόνο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα επαγγελματικά μοντέλα της Peugeot θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Peugeot e208, e2008 και 3008 PHEV: Τα λιοντάρια της ηλεκτρικής εποχής
Peugeot 2008: Σαρωτικό σε πωλήσεις το ελληνικό Car of the Year
Δοκιμή: Peugeot e-2008