Live Κίνηση
Περισσότερα
MIRROR

Τάκης Θεοχαράκης: «Μας ενδιαφέρει η υγιής ανάπτυξη»

Ελλάδα 11:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τάκης Θεοχαράκης: «Μας ενδιαφέρει η υγιής ανάπτυξη»

MIRROR

Τάκης Θεοχαράκης: «Μας ενδιαφέρει η υγιής ανάπτυξη»

MIRROR

Ο επικεφαλής της Nissan στην Ελλάδα μιλά στο Newsauto για τα προϊόντα της εταιρείας, την αγορά αυτοκινήτου και τα υψηλά στάνταρ που έχει θέσει όλα αυτά τα χρόνια η Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών.

Advertisement
Advertisement

ΚΩΣΤΑΣ ΦΟΥΖΑΣ (kf@newsauto.gr)

Η Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε. είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τη Nissan, καθώς ήταν η πρώτη εταιρεία που έφερε τα ιαπωνικά μοντέλα επί ευρωπαϊκού εδάφους το 1961. Παράλληλα, η δημιουργία μονάδας κατασκευής αυτοκινήτων στο Βόλο που λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία τις προηγούμενες δεκαετίες, θεωρείται ακόμη και στις μέρες μας κάτι πολύ πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα.

Σήμερα, η Nissan διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους. Όχι μόνο γιατί τα μοντέλα της είναι πιο ανταγωνιστικά από πότε στην ελληνική αγορά, αλλά και γιατί πίσω από το management «κρύβεται» μια δημιουργική και δυνατή ομάδα με επικεφαλής τον Τάκη Θεοχαράκη. Με σπουδές μηχανολογίας και οικονομικών, ο ισχυρός άνδρας της Nissan έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον με επίκεντρο το αυτοκίνητο.

Advertisement
Advertisement

Στη μακρόχρονη πορεία του μέσα στην εταιρεία έχει στελεχώσει κάθε θέση που μπορεί να φανταστεί κάποιος και αυτό του επιτρέπει να έχει εικόνα για ό,τι εξελίσσεται γύρω του. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης δύο πράγματα μας έκαναν μεγάλη εντύπωση. Η αγάπη που τρέφει ο κ.Θεοχαράκης για τα αυτοκίνητα της μάρκας και το ενδιαφέρον που δείχνει για τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά. Περισσότερες λεπτομέρειες στα όσα ακολουθούν.

Με μια πλήρως ανανεωμένη γκάμα μοντέλων, που έχει ως πρωταγωνιστή το Qashqai, η Nissan σημειώνει συνεχώς ρεκόρ πωλήσεων από το 2007 μέχρι και σήμερα στην Ευρώπη. Πώς σχολιάζετε αυτή τη μεγάλη επιτυχία της μάρκας;

Απ.: Η Νissan υπηρετεί πιστά το σύνθημα ”Innovation that excites” για αυτό και είναι μια πρωτοπόρος εταιρεία. Όλα αυτά τα χρόνια καταφέρνουμε να συνδυάζουμε με άριστο τρόπο τρία πράγματα: την υψηλή ποιότητα κατασκευής, την πρωτοποριακή τεχνολογία & και το πολύ καλό brand value. Για αυτό το λόγο βλέπουμε πολλές νέες τεχνολογίες που μπαίνουν στα mainstream αυτοκίνητά μας, όπως το Safety Shield.

Advertisement

– Μέσα στη φετινή χρονιά, η Nissan λάνσαρε στην αγορά το νέο και σημαντικά αναβαθμισμένο Micra (τον Απρίλιο), το best-seller Qashqai (τον Σεπτέμβριο) και το μεσαίο crossover X-Trail (τον Οκτώβριο). Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για αυτά τα νέα μοντέλα;

Απ.: Είχαμε το ολοκαίνουργιο Micra το πρώτο τρίμηνο και τώρα λανσάρουμε τα ανανεωμένα Qashqai & X-Trail, που ουσιαστικά δεν αφορούν απλά facelift, αλλά  ουσιώδεις αλλαγές. Ειδικά για το Micra τα πράγματα είναι απλά. Είναι ένα θρυλικό αυτοκίνητο που γράφει ιστορία εδώ και 35 χρόνια. Η 5η του γενιά έχει ξεφύγει από κάθε συμβιβασμό και είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο απευθείας για την ευρωπαϊκή αγορά με τα πιο υψηλά στάνταρ. Για το Qashqai τα λόγια νομίζω ότι είναι περιττά. Ίδρυσε την κατηγορία των crossover, είναι ο απόλυτος ηγέτης στην κατηγορία C και είναι το μοναδικό μοντέλο στο segment του που από τον επόμενη άνοιξη θα προσφέρει ένα σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης (ProPILOT Assist).

Advertisement

IMG_7628

– Σε τι νούμερο πωλήσεων πιστεύετε ότι θα κλείσει η φετινή χρονιά;

Απ.: Το 9μήνο του 2017 κλείνει κοντά στα 70.000 αυτοκίνητα με 10,5% άνοδο. Είναι η 4η συνεχόμενη χρονιά που πάμε να κλείσουμε με άνοδο και αυτό είναι αισιόδοξο για όλους μας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα επίπεδα της αγοράς είναι ίδια με εκείνα που είχαμε πριν από 30 χρόνια. Σε απόλυτα νούμερα η αγορά μας είναι 70% κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα. Κατά τη γνώμη μου για να φτάσουμε σε βιώσιμα επίπεδα, θα πρέπει να πάμε πάνω από τα 115.000 αυτοκίνητα.

Advertisement

Θα πουσάρετε για κορυφή;

Απ.: Αυτό που μας ενδιαφέρει σαν εταιρεία είναι η υγιής ανάπτυξη. Είμαστε μονίμως στην πρώτη 3άδα των πωλήσεων, αλλά αυτό είναι ένας έμμεσος στόχος. Στοχεύουμε στην κορυφή, χωρίς να είναι αυτοσκοπός. Δεν μας ενδιαφέρουν οι ευκαιριακές πωλήσεις αλλά να έχουμε γερές βάσεις σαν εταιρεία και βέβαια ένα σωστό δίκτυο πώλησης και εξυπηρέτησης στο after sales, με προτεραιότητα στον άνθρωπο.

Ερ.: Τι να περιμένουμε από τη Nissan στο επόμενο διάστημα;

Απ.: Η Nissan είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων στον κόσμο και προχωράμε με βάση το πλάνο ”Intelligent Mobility”. To νέο LEAF, που βρίσκεται και στην έκθεση ”Αυτοκίνηση 2017” και θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις του στην Ελλάδα τον ερχόμενο Μάιο, βάζει και πάλι ψηλά τον πήχη στην ηλεκτροκίνηση, ενώ πολλά και συναρπαστικά νέα προϊόντα να περιμένετε και στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης.

– Κατά γενική ομολογία έχετε ”απογειώσει” τη μάρκα. Πείτε μας τη συνταγή της επιτυχίας.

Aπ.: Δεν πιστεύω στην εταιρεία του ενός ατόμου. Έχουμε φτιάξει μια εξαιρετική ομάδα και μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Παρακολουθούμε συνεχώς την αγορά με έρευνες έτσι ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή τον παλμό της αγοράς. Πιστεύουμε, επίσης, στη συνεχή εκπαίδευση. Η Νικ.Ι.Θεοχαράκης Α.Ε. διαγράφει τη δική της ανεξάρτητη και αυτόνομη πορεία. Βαδίζουμε με προσεκτικό σχεδιασμό για να αποσπούμε υψηλά μερίδια αγοράς.

Παράλληλα με τις καλές εμπορικές μας επιδόσεις και με την εμπιστοσύνη των καταναλωτών πετυχαίνουμε θετικά οικονομικά αποτελέσματα. Όπως δείχνουν και οι τελευταίοι ισολογισμοί είμαστε κερδοφόροι και πιστεύουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί. Έχουμε καταφέρει να έχουμε έναν πλήρως εξυπηρετούμενο δανεισμό προς τις τράπεζες, διατηρούμε ένα υγιές cash flow και συνέπεια στις πληρωμές σε όλα τα επίπεδα. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι το ότι οι σχέσεις μας με το σύνολο των Ελληνικών Τραπεζών είναι σχέσεις καθημερινής συνεργασίας, σταθερότητας και εμπιστοσύνης, πράγμα εξίσου σημαντικό για την θετική οικονομική μας πορεία.

Who is Who

Ο Τάκης Θεοχαράκης γεννήθηκε το 1958 στην Αθήνα. Είναι μηχανολόγος μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι επίσης πτυχιούχος του τμήματος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων της Α.Σ.Ο.Ε.Ε. Έχει εκπαιδευτεί στη διοίκηση μονάδων συναρμολόγησης οχημάτων και στον έλεγχο ποιότητας, στα εργοστάσια του Tokyo και του Tochigi της Nissan Motor Co. στην Ιαπωνία. Έχοντας αποκτήσει σημαντική εμπειρία στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, διετέλεσε παράλληλα Αναπληρωτής Δ/νων Σύμβουλος της ΤΕΟΚΑΡ Α.Ε., η οποία λειτούργησε επιτυχώς ως μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων Nissan από το 1980 έως το 1995, στο Βόλο.

Σήμερα, είναι Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. των εταιρειών
Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., Θεοχαράκης Α.Ε. και Πράξις Α.Ε., οι οποίες
δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή και διανομή αυτοκινήτων (Nissan),
ελαστικών (Yokohama), θαλάσσιου εξοπλισμού (Suzuki Marine), τρακτέρ,
περονοφόρων, αυτοματοποιημένων συστημάτων στάθμευσης, ανταλλακτικών,
λιπαντικών και χημικών προσθέτων.

Ο Τάκης Θεοχαράκης είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου του Συνδέσμου
Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και μέλος Δ.Σ. του Συνδέσμου Αντιπροσώπων
Εισαγωγέων Αυτοκινήτων (ΣΕΑΑ).