ΑΓΟΡΑ

Ford: Σταματά την θερμοπληξία (+video)

Ελλάδα 20:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford: Σταματά την θερμοπληξία (+video)

Συγκριτικά

Ford: Σταματά την θερμοπληξία (+video)

Συγκριτικά

Δεκάδες τραγικοί θάνατοι καταγράφονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο εξ αιτίας θερμοπληξίας με θύματα παιδιά και κατοικίδια ξεχασμένα σε μία ζεστή καμπίνα αυτοκινήτου.

Advertisement

Τεχνολογία της Ford αποτρέπει τους οδηγούς να ξεχνούν παιδιά μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο. Κάμπινγκ το Σαββατοκύριακο, ημερήσιες εκδρομές στην παραλία, ή σύντομες αποδράσεις στην εξοχή; Ό,τι κι αν είναι, οι διακοπές ξεκίνησαν και πολλοί από εμάς θα χρησιμοποιήσουμε τα αυτοκίνητά μας.

Ωστόσο, για ορισμένους τέτοια ταξίδια μπορεί να έχουν μία τραγική κατάληξη. Κάθε χρόνο, τα παιδιά και τα κατοικίδια της οικογένειας παθαίνουν θερμοπληξία που μπορεί να αποβεί μοιραία, έχοντας μείνει ξεχασμένα μέσα στα αυτοκίνητα, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί γρήγορα να υπερβούν τις αντίστοιχες εξωτερικές.

Τώρα, η Ford έχει αναπτύξει μία νέα τεχνολογία σχεδιασμένη για να βοηθήσει στην αποφυγή τέτοιων περιστατικών. Το Rear Occupant Alert, απλά υπενθυμίζει στους οδηγούς να ελέγχουν τα πίσω καθίσματα σε τέτοιες περιπτώσεις όταν οι πίσω πόρτες έχουν ανοίξει στο ξεκίνημα ενός ταξιδιού.

Advertisement

Η ομάδα υποστήριξης KidsandCars.org αναγνωρίζει ότι παιδιά ξεχασμένα μέσα στο αυτοκίνητο ή παγιδευμένα – έχοντας βρεθεί εκεί διαφεύγοντας της προσοχής των κηδεμόνων τους – διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους εξ αιτίας θερμοπληξίας και αναφέρουν ότι το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές ταχύτερα συγκριτικά με ενός ενήλικα. Στις ΗΠΑ,  σημειώνονται κατά μέσο όρο 39 θάνατοι το χρόνο, δηλαδή ένας κάθε εννέα ημέρες. Ανάλογα περιστατικά στην Ευρώπη είναι λιγότερο συνηθισμένα, αλλά έχουν αναφερθεί θάνατοι σε Ιρλανδία, Γαλλία και Βέλγιο, με τους περαστικούς μερικές φορές να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και να προσπαθούν να αποτρέψουν αντίστοιχες τραγωδίες .

Ο ζεστός καιρός ενέχει κινδύνους και για κατοικίδια που παραμένουν ξεχασμένα στα οχήματα. Μεταξύ 2009 και 2018, η RSPCA είχε 64.443 καταγεγραμμένα περιστατικά με ζώα που εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες στην Αγγλία και την Ουαλία . Σύμφωνα με την RSPCA Australia, ένας σκύλος μπορεί να πεθάνει μέσα σε 6 λεπτά, μετά από έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου.

Advertisement

Πώς λειτουργεί το Rear Occupant Alert

Ειδικοί συμβουλεύουν τους οδηγούς να «κοιτάζουν πριν κλειδώσουν» για να μην αφήνουν κατά λάθος ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο μέσα στο αυτοκίνητό τους. Το Rear Occupant Alert λειτουργεί ως υπενθύμιση όταν ο οδηγός έχει ανοίξει τις πίσω πόρτες ξεκινώντας ένα ταξίδι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η τεχνολογία ενεργοποιείται αφού το όχημα έχει σταματήσει και σβήσει ο κινητήρας.

Advertisement

Μία οπτική ειδοποίηση εμφανίζεται στην κεντρική οθόνη του οχήματος για δέκα δευτερόλεπτα ή μέχρις ότου ακυρωθεί. Μια ηχητική ειδοποίηση εκδίδεται επίσης, υπενθυμίζοντας στον οδηγό να ελέγξει τα πίσω καθίσματα πριν βγει από το όχημα. Εκτό00000000ς από την υπενθύμιση παρουσίας ενός παιδιού ή ζώου, το σύστημα μπορεί επίσης να ειδοποιεί τους οδηγούς εάν έχουν αφήσει ένα αντικείμενο αξίας στα πίσω καθίσματα, όπως ένα laptop ή μια τσάντα που μπορεί να κινδυνεύει από επίδοξους κλέφτες.

Στην Ευρώπη, η τεχνολογία αυτή υπάρχει στα μοντέλα EcoSport, Fiesta, Focus, Galaxy, Kuga, Mondeo Hybrid, Puma, S-MAX, Transit και Tourneo Connect. Επίσης, διατίθεται με τη νέα, αμιγώς ηλεκτρική Mustang Mach-E, που κρύβει και άλλα έξυπνα χαρακτηριστικά στη μεγάλη κρυστάλλινη οροφή της. Μία ειδική επίστρωση του κρυστάλλου βοηθά το εσωτερικό των Mach-E που είναι εξοπλισμένα με την προαιρετική οροφή να παραμείνουν πιο δροσερά το καλοκαίρι και πιο ζεστά το χειμώνα. Επιπλέον, ένα εσωτερικό στρώμα ανάμεσα στο κρύσταλλο, προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Advertisement

Για να αναδείξει τους κινδύνους μιας ζεστής καμπίνας αυτοκινήτου, η Ford ανέθεσε σε ένα γλύπτη τη δημιουργία ενός «Ice Baby» και ενός «Ice Dog» (ενός βρέφους και ενός σκύλου από πάγο) και στη συνέχεια τα τοποθέτησε μέσα στο αυτοκίνητο στην εγκατάσταση προσομοίωσης καιρικών συνθηκών «Weather Factory» στην Κολωνία. Έξω από το αυτοκίνητο, η θερμοκρασία ρυθμίστηκε στους 35° C. Αλλά μέσα σε 19 λεπτά, οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου είχαν φτάσει τους 50° C. Τα γλυπτά από πάγο άρχισαν να λιώνουν αμέσως.

Για τις ανάγκες των βίντεο, ο επαγγελματίας γλύπτης πάγου δημιούργησε το ομοίωμα ενός βρέφους 12 μηνών που ρουφάει μία πιπίλα και κρατά ένα παιχνίδι, και το αντίστοιχο ενός μεγάλου σκύλου Labrador, που φορά κολάρο και κάθεται σε ένα κλουβί στο πίσω μέρος ενός Ford Focus Wagon. Η δοκιμή στην εγκατάσταση προσομοίωσης καιρικών συνθηκών όπου η Ford συνήθως υποβάλλει τα μοντέλα της γκάμας της σε μία σειρά περιβαλλοντικών δοκιμών, έδειξε πώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου μπορεί να επηρεάσει τα αυτοκίνητα με την ακτινοβολία μικροκυμάτων να εισέρχεται μέσα από τα παράθυρα, να ανακλάται στα καθίσματα και το ταμπλό και να θερμαίνει το όχημα.

«Όλοι έχουμε δει στις ειδήσεις τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από μία στιγμή απροσεξίας. Το Rear Occupant Alert βοηθά τους οδηγούς να θυμούνται κάτι που ίσως πιστεύουν ότι δεν θα ξεχάσουν ποτέ – το να έχουν αφήσει ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο στα πίσω καθίσματα» λέει ο Joerg Beyer, executive director, Engineering, Ford Ευρώπης

«Έχει παρατηρηθεί τεράστια αύξηση στην ιδιοκτησία σκύλων τους τελευταίους 18 μήνες, και καθώς φέτος οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν διακοπές στον τόπο διαμονής τους, πολλοί ιδιοκτήτες θα πάρουν μαζί τους τα αγαπημένα σκυλιά για πρώτη φορά. Δυστυχώς, τα σκυλιά ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους μέσω της αναπνοής τους (γι’ αυτό λαχανιάζουν περισσότερο το καλοκαίρι) – και σε ένα κλειστό χώρο αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα υγρασίας και να επιδεινώσει την κατάσταση» δήλωσε η Laura Morrison, κτηνίατρος της Βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης για τα ζώα RSPCA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ford «Lifesavers»: Σώζοντας ζωές στο νερό (+video)
SecuriAlert: Το νέο αντικλεπτικό σύστημα της Ford (+video)
Ποιος θα αγοράσει το Ford Escort της Πριγκίπισσας Νταϊάνα;