Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Το ξεχωριστό YZR-M1 60th Anniversary της Yamaha

Ελλάδα 6:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ξεχωριστό YZR-M1 60th Anniversary της Yamaha

NEWSMOTO

Το ξεχωριστό YZR-M1 60th Anniversary της Yamaha

NEWSMOTO

Μοτοσυκλέτες σαν το YZR-M1, μια από τις πρωτότυπες αγωνιστικές του MotoGP, σίγουρα δεν περιμένουν το βάψιμο για να τραβήξουν την προσοχή. Ή μήπως όχι;

Advertisement
Advertisement

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι από την αρχή, ή καλύτερα από το τέλος. Στις πολύ πρόσφατες δοκιμές του Qatar συγκεκριμένα, όπου ο Cal Crutchlow, αναβάτης εξέλιξης πλέον της Yamaha, οδήγησε την αγωνιστική μοτοσυκλέτα των Ιαπώνων στον επετειακό για τα 60 χρόνια στα Grand Prix χρωματισμό.

 

Λευκό και κόκκινο

Advertisement
Advertisement

Ένα συνδυασμό που «φορούσε» και η πρώτη αγωνιστική συμμετοχή της Yamaha το Μάϊο του 1961, στο τότε Γαλλικό GP. Δυο χρόνια μετά, στο Βελγικό GP, o Fumio Ito θα έπαιρνε και την πρώτη νίκη με το RD56 στην κατηγορία των 250cc για να έρθει ο Phil Read το 1964 κατακτώντας τους Τίτλους Αναβάτη και Κατασκευαστή. Τι μεσολάβησε από το 1963 μέχρι σήμερα; Ούτε λίγο, ούτε πολύ, 511 νίκες! Η Yamaha, τιμώντας αυτό το ιστορικό, έχει προγραμματίσει διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις, με το εν λόγω βάψιμο ενδεχομένως να μη μένει στο κομμάτι των δοκιμών, αλλά να το δούμε και σε κάποιο αγώνα.

Σχετικές δηλώσεις από τους πρωταγωνιστές της επετείου:

Advertisement

Hiroshi Ito – Γενικός Διευθυντής Τμήματος Ανάπτυξης Μηχανοκίνητου Αθλητισμού: Θα θέλαμε να εκφράσουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη στους θαυμαστές, τους χορηγούς και τους προμηθευτές μας για την υποστήριξή τους και στους πολλούς αναβάτες και προκάτοχους που προσπάθησαν τόσο αφοσιωμένα για τα εκπληκτικά αυτά επιτεύγματα που πετύχαμε μαζί στα 60 χρόνια συμμετοχής μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αγώνων ταχύτητας.

Advertisement

Από πέρυσι, που οι μολύνσεις του Covid-19 μαίνονται και πλήττουν σημαντικά τον κόσμο, η κατάσταση παραμένει ακόμα σοβαρή. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοινώσαμε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ότι θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για πέντε ακόμη χρόνια, από το 2022 έως το 2026. Το YZR-M1 στα επετειακά χρώματα σημαίνει όχι μόνο ένα ορόσημο αλλά και μια ματιά στα βήματα των προγόνων μας. Είναι ένα σημάδι της αποφασιστικότητάς μας να έχουμε το πάθος που μας κάνει να πιστεύουμε στη δύναμη των μηχανοκίνητων αθλημάτων, παραδίδοντας τον ενθουσιασμό μας στον κόσμο. Ανυπομονώ για την πρόκληση για τον τίτλο του 2021.

Cal Crutchlow: Έχω την τιμή να έχω επιλεχθεί να οδηγήσω το ξεχωριστό WGP YZR-M1 με την 60η επέτειο του, αποδίδοντας φόρο τιμής στη σκληρή δουλειά τόσων αναβατών και εργαζόμενων της Yamaha τα τελευταία 60 χρόνια. Η μοτοσυκλέτα είναι εντυπωσιακή! Το paddock του MotoGP χωρίς τη Yamaha είναι αδιανόητο, μιας και είναι βασικός παίκτης χάρη στο κοινό όραμα και την αφοσίωση πολλών αναβατών, μηχανικών και προσωπικού. Εγώ ο ίδιος ξεκίνησα την καριέρα μου στο MotoGP σε μια δορυφορική ομάδα της Yamaha. Συμμετείχα επίσης και στην 50ή επέτειο. Είναι αρκετά ξεχωριστό που έδωσα το παρών και στα δύο αυτά σημαντικά ορόσημα για τη Yamaha. Πρόσφατα επέστρεψα στην εταιρεία ως αναβάτης εξέλιξης μετά από 7 χρόνια μακριά της και απολαμβάνω πραγματικά την εμπειρία. Το πάθος της Yamaha για τα μηχανοκίνητα σπορ είναι εξίσου έντονο, όπως πάντα αυτό είναι ένα πραγματικό κίνητρο.

Advertisement

Για το τέλος, όχι να το παινευτεί ο γράφων δηλαδή, αλλά ένα σχετικό «φωτοσοπικό» βάψιμο το είχε κάνει στο R1 του 2017, όπως αντιπαραβάλει η εικόνα από πάνω. Επίσης, αν και ο Crutchlow είναι από τους πλέον συμπαθείς αναβάτες, είναι απορίας άξιο το γιατί η Yamaha δε λάνσαρε τον εν λόγω εορταστικό χρωματισμό με ένα πιο… «φρέσκο» ή ένα πιο «πετυχημένο» αναβάτη (πχ Quartararo/Rossi), αλλά με τον Cal, που είχε να ανέβει σε σέλα M1 από το 2013. Ενδεχομένως οι Ιάπωνες να κάνουν κάποιου είδους «δήλωση», εστιάζοντας στην πάστα του ανθρώπου μέσα από τη δερμάτινη φόρμα και όχι μόνο στους αριθμούς που φέρνει…

Διαβάστε επίσης:

Moto Guzzi 1921-2021 Μέρος Α: 100 χρόνια γεμάτα αναμνήσεις

Πανευρωπαϊκή παρουσίαση Piaggio Beverly 300/400 MY2021

Aprilia RSV4 1100: Περισσότερες πληροφορίες, τιμές και.. ήχος