Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

MotoGP Ιαπωνίας: Πρόγραμμα και προβλέψεις

Ελλάδα 4:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

MotoGP Ιαπωνίας: Πρόγραμμα και προβλέψεις

NEWSMOTO

MotoGP Ιαπωνίας: Πρόγραμμα και προβλέψεις

NEWSMOTO

Το «καραβάνι» του MotoGP μετακομίζει στην πίστα του Motegi για το πρώτο Grand Prix της Ιαπωνίας μετά από τρία χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Η τελευταία φορά που το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP ταξίδεψε στην Ιαπωνία ήταν το 2019. Η πανδημία του Covid-19 ανάγκασε τους ανθρώπους της Dorna να ματαιώσουν τους αγώνες των προηγούμενων ετών κάτι που όπως είναι λογικό επηρέασε πολύ τους κατασκευαστές από την Ιαπωνία.

Το 2022 το MotoGP επιστρέφει λοιπόν στην πίστα Mobility Resort Motegi για το GP της Ιαπωνίας το οποίο παράλληλα θα σημάνει την έναρξη μιας σειράς από αγώνες στην περιοχή της Ασίας. Το πρωτάθλημα βρίσκεται σε εξαιρετικά κομβικό σημείο οδεύοντας προς το Motegi καθώς η μάχη για το πρωτάθλημα έχει ανάψει για τα καλά. Μπορεί ο Fabio Quartararo να εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με την Yamaha, ωστόσο η πτώση και απώλεια βαθμών στο Aragon κόστισαν ακριβά.

Advertisement
Advertisement

Πλέον ο Γάλλος νιώθει την ανάσα τόσο του Pecco Bagnaia με Ducati όσο και του Aleix Espararo με Aprilia οι οποίοι βρίσκονται 10 και 17 βαθμούς αντίστοιχα πίσω του. Στο «κόλπο» του τίτλου έχει μπει και ο Enea Bastianini με την Gresini Ducati ο οποίος κέρδισε τον αγώνα του Aragon και έρχεται με ανεβασμένη ψυχολογία στη σειρά αγώνων της Ασίας. Στην Ισπανία είχαμε επίσης την εξασφάλιση του Τίτλου Κατασκευαστών από την Ducati με πέντε αγώνες να απομένουν.

Η πίστα του Motegi

Advertisement

Η πίστα Motegi βρίσκεται στην περιοχή Tochigi της Ιαπωνίας, περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο. Η πίστα κατασκευάστηκε το 1997 από την Honda με σκοπό να γίνει το πεδίο δοκιμών της εταιρείας για την κατηγορία αυτοκινήτων Indy, ωστόσο παράλληλα δημιουργήθηκε και μια κανονική πίστα για αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Το μήκος της πίστας είναι 4.801 μέτρα και διαθέτει 14 στροφές με αρκετά μεγάλες υψομετρικές διαφορές και δύο περάσματα κάτω από γέφυρες στα σημεία που διασταυρώνεται η διαδρομή με το οβάλ κομμάτι.

Η πίστα αρχικά ονομάστηκε Twin Ring Motegi, αλλά από το 2022 μετονομάστηκε σε Mobility Resort Motegi. Τελευταίος νικητής του Grand Prix της Ιαπωνίας στο Motegi ήταν ο Marc Marquez με Honda ο οποίος παράλληλα πανηγύρισε τον 6ο τίτλο του στο MotoGP.

Advertisement

Προβλέψεις για GP Ιαπωνίας

Φέτος η Ducati έχει διαλύσει τον ανταγωνισμό με τη μοτοσικλέτα της να δείχνει ανίκητη σε όλες τις πίστες. Στο Motegi θα έχει και πάλι τον πρώτο λόγο με τους Pecco Bagnaia και Enea Bastianini να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Για τη νίκη στο Motegi θα παλέψει και ο Fabio Quartararo ο οποίος πλέον δεν έχει περιθώρια λάθους, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και τον Aleix Espagraro να μπαίνει στο «κόλπο» της νίκης.

Ο Marc Marquez, έπειτα από την δραματική επιστροφή του στη δράση στο Aragon, ελπίζει να έχει ένα λιγότερο επεισοδιακό αγωνιστικό τριήμερο στην Ιαπωνία. Ο Ισπανός, πάντα ήταν ανταγωνιστικός στο Motegi και δεν αποκλείεται να τον δούμε στη μάχη του βάθρου στον εντός έδρα αγώνα της Honda. Ερωτηματικό θα αποτελέσουν οι αναβάτες της Pramac Racing, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και μια KTM στη μάχη του βάθρου. Σημαντικό ρόλο στον αγώνα θα παίξουν και οι καιρικές συνθήκες καθώς η περιοχή αναμένεται να χτυπηθεί από τυφώνα ο οποίος ίσως επηρεάσει τις συνθήκες στον αγώνα της Κυριακής. Ακόμα ένα περίεργο στοιχείο είναι ότι δεν θα έχουμε δύο περιόδους δοκιμών την Παρασκευή, αλλά μία, διότι η μετάβαση από την Ισπανία στην Ιαπωνία είχε καθυστερήσεις και επέτρεψε στις ομάδες να στήσουν σωστά τα γκαράζ των ομάδων.

Πρόγραμμα GP Ιαπωνίας

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

09:05 MotoGP Ελεύθερες Δοκιμές 1

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου

04:50 MotoGP Ελεύθερες Δοκιμές 2
08:25 MotoGP Ελεύθερες Δοκιμές 3
09:05 MotoGP Κατατακτήριες Δοκιμές 1
09:30 MotoGP κατατακτήριες Δοκιμές 2

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου

06:00 Moto3 Αγώνας
07:20 Moto2 Αγώνας
09:00 MotoGP Αγώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χωρίς αντίπαλο η Ducati στο MotoGP
MotoGP Αραγονίας: Επιστροφή στις νίκες για Bastianini, πτώση για Quartararo
Αυτό είναι το grid του MotoGP για το 2023