Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Η Vespa κερδίζει και τους Κινέζους

Ελλάδα 10:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Vespa κερδίζει και τους Κινέζους

NEWSMOTO

Η Vespa κερδίζει και τους Κινέζους

NEWSMOTO

Η Piaggio κέρδισε 10ετή διαμάχη με κολοσσό της Κίνας για τα δικαιώματα του σχεδίου και του brand Vespa.

Advertisement
Advertisement

Ακόμα και αν είσαι εντελώς άσχετος με τον κόσμο του αυτοκινήτου και της μοτοσικλέτας θα έχεις ακούσει σε συζητήσεις τον θρασύτατο τρόπο που οι κατασκευαστές από την Κίνα αντιγράφουν διάφορα εξαρτήματα, ακόμα και ολόκληρα οχήματα από κατασκευαστές της Ευρώπης και της Αμερικής.

Ένα από τα πιο κλασικά παραδείγματα είναι γη Vespa, η εικονική μάρκα από την Ιταλία της οποίας τα scooter έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στον κόσμο των δύο τροχών. Πίσω στο 2014 ο κινεζικός κολοσσός Zhejiang Zhongneng Industry Group, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει κάτω από την ομπρέλα της την Moto Morini, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα scooter το οποίο ήταν πιστό αντίγραφο της Vespa.

Advertisement
Advertisement

Το ZNEN ξεκίνησε την πορεία του στις ασιατικές αγορές και σύντομα προσγειώθηκε στην Ευρώπη, προκαλώντας τις αντιδράσεις της Piaggio. Εκείνη την περίοδο τα ευρωπαϊκά δικαστήρια είχαν αποφασίσει ότι η Zhejiang Zhongneng Industry Group θα μπορούσε να πουλάει το ZNEN στην Ευρώπη, καθώς είχε (και έχει) τεράστια επιρροή και διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά, ασκώντας πιέσεις προς πολλές κατευθύνσεις.

Η Piaggio φυσικά δεν άφησε το ζήτημα να περάσει και κυνήγησε δικαστικά την υπόθεση μέσω του ανώτατου δικαστικού βραχίωνα. Δέκα σχεδόν χρόνια λοιπόν μετά από την έναρξη της διαμάχης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε τις τελικές αποφάσεις του δικαιώνοντας την Vespa. Σύμφωνα με την απόφαση το scooter ΖΝΕΝ δεν μπορεί να πωλείται στην Ευρώπη και επιπλέον το brand Vespa καταχωρήθηκε για μια ακόμα φορά ως ένα ατόφιο εμπορικό σήμα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια είναι η μάρκα του ενός δισεκατομμυρίου
Ανανέωση για τις εμβληματικές Vespa Sprint S και Primavera
Αθλητική και εξοπλισμένη η νέα Vespa GTV

Advertisement