Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Off-road: Πόσο έτοιμοι είστε;

Ελλάδα 9:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Off-road: Πόσο έτοιμοι είστε;

NEWSMOTO

Off-road: Πόσο έτοιμοι είστε;

NEWSMOTO

Μικρές συμβουλές για το τι πρέπει να προσέξουμε πριν πάρουμε τα… βουνά σε enduro, off-road και motocross.

Advertisement
Advertisement

Οι καύσωνες του καλοκαιριού και τα σκληρά χώματα τα αφήνουμε σταδιακά πίσω μας και πλέον ξεκινάμε δυναμικά να σκεφτόμαστε την υπέροχη χωμάτινη μοτοσικλετιστική περίοδο που ξεκινάει. Οι πρώτες βροχές έχουν μαλακώσει τα χωμάτινα περάσματα για enduro, ενώ και οι πίστες motocross «αφρατεύουν» για να υποδεχτούν επαγγελματίες και ερασιτέχνες, λάτρεις του off-road. Αλήθεια όμως, πόσο έτοιμοι είστε να υποδεχτείτε την… εντουροσεζόν που ξεκινάει;

Η προετοιμασία για τη νέα χωμάτινη περίοδο χωρίζεται σε τρεις βασικούς τομείς. Τον τομέα της μοτοσικλέτας, τον τομέα του αναβάτη και τον τομέα του εξοπλισμού. Ας ξεκινήσουμε από τον αναβάτη. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει ο αναβάτης πριν… πάρει τα βουνά, είναι να εξετάσει προσεκτικά τον ρουχισμό του. Παντελόνι, γάντια, μπότες, μπουφάν, προστατευτικά, κράνος, μάσκα και μπλούζες θα πρέπει να πλυθούν καλά, να κάνουμε έναν οπτικό έλεγχο για να διακρίνουμε τυχόν αστοχίες.

Advertisement
Advertisement

Καλό είναι πάντα να ανανεώνουμε τον εξοπλισμό καθώς η τεχνολογία στα είδη ρουχισμού και ασφάλειας συνεχώς αναβαθμίζεται και οι εταιρείες παρουσιάζουν διαρκώς καινούρια πράγματα. Φυσικά, δεν ξεχνάμε ποτέ να ελέγχουμε τα αδιάβροχα μας, τα οποία πλέον πάντα θα πρέπει να έχουμε μαζί μας.

Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά

Advertisement

Στον τομέα της μοτοσικλέτα τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να πάμε τη μοτοσικλέτα μας για ένα καλό σέρβις (κινητήρα, βαλβίδες, φρένα, αναρτήσεις). Μόλις την παραλάβουμε από το μηχανικό θα πρέπει να την πλύνουμε καλά – οι ίδιοι – προκειμένου να παρατηρήσουμε τυχόν ζημιές που μπορεί να μας δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα όταν είμαστε στο βουνό. Ένα φρέσκο ζευγάρι ελαστικών είναι απαραίτητο, το ίδιο και μια καινούρια αλυσίδα η οποία θα μας βγάλει τον χειμώνα.

Advertisement

Πάμε τώρα να δούμε τι εξοπλισμό χρειάζεται να έχουμε μαζί μας πριν ξεκινήσουμε τις βόλτες μας. Όσον αφορά τη μοτοσικλέτα, θα πρέπει να κουβαλάμε μαζί μας σαμπρέλες για τα ελαστικά, κιτ επισκευής σαμπρέλας, τρόμπα, «κουτάλες» και κάποια βασικά εργαλεία (οπωσδήποτε δεματικά). Αν βρίσκεται σε παρέα μοτοσικλετιστών καλό είναι όλα αυτά να μοιράζονται ανάμεσα στους αναβάτες προκειμένου το βάρος που κουβαλάτε να μην είναι πολύ μεγάλο. Χρήσιμα και ελαφριά σύνεργα είναι επίσης τα καλώδια φόρτισης μπαταρίας, οι βαλβίδες και το σαπούνι (για να μην τραυματίσουμε το ελαστικό σε περίπτωση αλλαγής), ενώ ένα σπρέι αλυσίδας θα βοηθούσε σε περιπτώσεις έντονης λάσπης.

Νερό, φαγητό και… πριόνι

Advertisement

Ο αναβάτης από την άλλη χρειάζεται και εκείνος διάφορα αξεσουάρ που θα τον κρατήσουν ασφαλή και άνετο. Τα πιο βασικά από αυτά είναι το νερό και η τροφή, μαζί φυσικά με ένα φαρμακείο το οποίο θα περιλαμβάνει σίγουρα ψυκτικό. Αν αποφασίσουμε να πάμε πιο μακριά και να διανυκτερεύσουμε τότε θα πρέπει να έχουμε μαζί μας σκηνή ή υπνόσακο, φακό και ισοθερμικά τα οποία καλό είναι να προμηθευτούμε από κατάστημα με ορειβατικά είδη. Τα συγκεκριμένα αξεσουάρ είναι μικρά σε μέγεθος, ελαφριά και σίγουρα ανθεκτικά. Τώρα για τους πιο μερακλήδες υπάρχουν μικρά κιτ φαγητού, ενώ για πιο hardcore καταστάσεις ίσως θα χρειαστείτε κάποιο πριόνι και ιμάντες.

Ο χειμώνας έρχεται και τα βουνά ζωντανεύουν. Απολαύστε λοιπόν τις βόλτες σας με ασφάλεια, σεβασμό στο περιβάλλον και αλληλεγγύη. Προσέχουμε για να έχουμε!

credit: Γιώργος Γεωργιάδης, Advenduristas

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Honda Africa Twin 1100 DCT
Εκθαμβωτική η Fantic XEF 450 Rally (+video)
Φθινοπωρινό motocross με Suzuki RM-Z250