NEWSMOTO

Επετειακή MV Agusta Superveloce 98 Limited

Ελλάδα 12:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επετειακή MV Agusta Superveloce 98 Limited

NEWSMOTO

Επετειακή MV Agusta Superveloce 98 Limited

NEWSMOTO

Η MV Agusta γιορτάζει τα 890 χρόνια του θρυλικού κινητήρα 98 που γεννήθηκε εν μέσω πολέμου.

Advertisement
Advertisement

Η MV Agusta είναι γνωστό ότι έκανε τα πρώτα βιομηχανικά της βήματα στον τομέα της αεροπλοΐας. Στη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου η εταιρεία Giovanni Agusta SA Aeronautical Contrustion είχε έδρα την Κασίνα Κόστα ντι Βεργκέρα στο Βαρέζε και είχε έντονη δραστηριότητα προμηθεύοντας εξαρτήματα σε πολεμικά αεροπλάνα.

Ανέκαθεν οι μηχανικοί της MV Agusta είχαν έναν έρωτα με τα δίκυκλα και στην καρδιά του πολέμου, το 1943, αποφάσισαν να κατασκευάσουν έναν κινητήρα 98 κ.εκ. τον οποίο τοποθέτησαν σε μια μοτοσικλέτα φτιαγμένη από ξύλο.

Advertisement
Advertisement

Μερικούς μήνες αργότερα όμως οι Γερμανοί στρατιώτες κατοχής κατέλαβαν το εργοστάσιο στην Κασίνα, αλλά οι μηχανικοί της Agusta αποφάσισαν να κρύψουν τα σχέδια του κινητήρα, μοιράζοντάς τα μεταξύ τους. Μετά τη λήξη του πολέμου, το πρώτο πράγμα που έκαναν οι μηχανικοί της MV Agusta όταν επανήλθε σε λειτουργία το εργοστάσιο ήταν να ολοκληρώσουν τη μοτοσικλέτα με τον κινητήρα 98 κ.εκ. Αυτή θεωρείται η πρώτη ελαφριά μοτοσικλέτα που κατασκευάστηκε μεταπολεμικά.

Επιστρέφοντας στο 2023 η MV Agusta δεν έχει ξεχάσει αυτήν την ιστορία και μάλιστα αποφάσισε να την τιμήσει δημιουργώντας μια ειδική έκδοση της Superveloce. Η μοτοσικλέτα ονομάζεται Superveloce 98 Limited Edition και θα κατασκευαστεί σε μόλις 300 μονάδες.

Advertisement

Το σημείο στο οποίο διαχωρίζεται αυτή η έκδοση είναι ο χρωματισμός Rosso Verghera, το έντονο κόκκινο δηλαδή που χρησιμοποιήθηκε από τους μηχανικούς της εταιρείας το 1945. Εκτός από τον χειροποίητο χρωματισμό, η 98 Limited διαθέτει πολλά εξαρτήματα ειδικά σχεδιασμένα για τη μοτοσικλέτα, όπως και λογότυπα που αναφέρονται στον θρυλικό κινητήρα 98.

Advertisement

Στο τεχνικό κομμάτι η Superveloce 98 Limited χρησιμοποιεί τον τρικύλινδρο κινητήρα 798 κ.εκ. με απόδοση 147 ίππους και 88 Nm ροπής με πλούσια ηλεκτρονικά βοηθήματα και χαμηλό βάρος στα μόλις 165 κιλά. Το πλαίσιο είναι ατσάλινο χωροδικτύωμα, οι αναρτήσεις της Marzocchi και τα φρένα της Brembo, με ειδικά σχεδιασμένες ακτινωτές ζάντες 17 ιντσών και τριπλή εξάτμιση της Arrow.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αλλάζει το όνομα της Lucky Explorer η MV Agusta
Μια MV Agusta αφιερωμένη στον «Καθεδρικό της Ταχύτητας»
Αυτή είναι η πιο ακριβή MV Agusta που μπορείς να αγοράσεις σήμερα

Advertisement