Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Ένα πιθανό(;) ηλεκτρικό KTM με εναλλάξιμη μπαταρία

Ελλάδα 12:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ένα πιθανό(;) ηλεκτρικό KTM με εναλλάξιμη μπαταρία

NEWSMOTO

Ένα πιθανό(;) ηλεκτρικό KTM με εναλλάξιμη μπαταρία

NEWSMOTO

Μετά την κοινοπραξία για την ασφάλεια αλλά και για τις από κοινού εναλλάξιμες μπαταρίες των KTM, Honda, Piaggio και Yamaha, μια σχεδιαστική πρόταση από φοιτητική πένα έρχεται στο προσκήνιο.

Advertisement
Advertisement

Ο λόγος για το έργο του Γάλλου Julien Lecreux, o οποίος μας δείχνει πως φαντάζεται το μέλλον της αυστριακής ηλεκτρικής πλατφόρμας που θα αποτελέσει την κοινή βάση για το line up της KTM με τις εναλλάξιμες μπαταρίες.

Μπορεί η απαρχή της έμπνευσης του Julien να είναι το ήδη υπάρχον ηλεκτρικό EX-C Freeride, ωστόσο η συνέχεια είναι άκρως φουτουριστική και μάλλον φέρνει και λίγο στο Nuda της Husqvarna. Πάντως, αν μη τι άλλο, το προοριζόμενο ως ελαφρών βαρών dual sport του μέλλοντος βρίθει σχεδιαστικών καινοτομιών, ακόμα και αν η πρωτοτυπία του προς στο παρόν είναι στον υπό –ηλεκτρονικού- χάρτου περιορισμό.

Advertisement
Advertisement

Πως δε θα μπορούσαμε να εντυπωσιαστούμε δηλαδή, με το αλεξίνεμο που προσφέρει στον αναβάτη πληροφόρηση α λα HUD (head up display), με τα δυο μονόμπρατσα ψαλίδια εμπρός/πίσω και με το τύπου hub σύστημα διεύθυνσης. Οι μπαταρίες τοποθετούνται χαμηλά, θυμίζοντας τα δοχεία καυσίμου του ΚΤΜ 890 Adventure και βελτιστοποιώντας το κέντρο βάρους, ενώ αν η ανάγκη για μεγαλύτερη αυτονομία είναι επιτακτική, τότε δυο ακόμα μπαταρίες μπορούν να προστεθούν σε θέσεις που θυμίζουν πλαϊνές βαλίτσες.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για όλα τα παραπάνω; Και όμως, όχι η έλλειψη τεχνολογίας, αλλά το μεγάλο κόστος κατασκευής, όπως εκείνο που απαιτεί η κατασκευή των δυο μονόμπρατσων ψαλιδιών με το hub steering.

Advertisement

Τέλος, υπάρχουν και κάποια προβλήματα.. κοινής λογικής, όπως η «ανισόρροπη» κατάσταση της μοτοσυκλέτας αν δεν έχει και τις δυο έξτρα μπαταρίες πάνω, αλλά και το πόσο αξιόπιστο θα είναι ένα τόσο εναλλακτικό σύστημα διεύθυνσης και ανάρτησης σε εκτός δρόμου συνθήκες. Τώρα θα μας πείτε, άλλο η θεωρία και άλλο η πράξη, στην τελική.. στη φαντασία όλα γίνονται.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Aprilia RSV4 1100: Περισσότερες πληροφορίες, τιμές και.. ήχος

Yamaha TMAX 20th Anniversary: Επετειακό και αριθμημένο

Advertisement

KTM 1290 Super Adventure R: Χωμάτινος οδοστρωτήρας