Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Δοκιμή: Yamaha MT09 (+video)

Ελλάδα 9:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Yamaha MT09 (+video)

NEWSMOTO

Δοκιμή: Yamaha MT09 (+video)

NEWSMOTO

MT. Τα αρχικά που η Yamaha παρουσίασε το 2013 στον κόσμο και αποτέλεσαν τη βάση για μία νέα σειρά των πιο εμπορικών μοτοσυκλετών της ιαπωνικής φίρμας με τα αρχικά MT.

Advertisement
Advertisement

Βρισκόμαστε στην 3η γενιά του συγκεκριμένου μοντέλου το οποίο έχει πολλά καινούρια στοιχεία τα οποία την κάνουν ακόμη πιο ελαφριά, ακόμη πιο δυνατή και ακόμη πιο επιθετική από τον προκάτοχό της εφοδιασμένη με τον νέο τρικίλυνδρο κινητήρα που συναντάμε και στα νέα Tracer 9 και 9 GT.

Είναι streetfighter και το δείχνει. Γεροδεμένη με μυώδη κορμοστασιά, γεμάτη γωνίες και επιθετικές γραμμές. Τα DLR φώτα σχηματίζουν μία επιθετική όψη όταν γεμίζουν τους καθρέφτες των προπορευόμενων οχημάτων. Αλλά από όπου και αν την κοιτάξεις η νέα ΜΤ δείχνει αγριεμένη ακολουθώντας πιστά το concept Dark Side of Japan. 

Advertisement
Advertisement

Εκτός όμως των αισθητικών αλλαγών υπάρχουν και οι αλλαγές ουσίας. Ο νέος κινητήρας euro 5 ακολουθώντας  τις σύγχρονες οικολογικές και νομοθετικές επιταγές, είναι 42 κυβικά μεγαλύτερος από τον προηγούμενο, λόγω αύξησης διαδρομής των εμβόλων, και αποδίδει 4 επιπλέον άλογα. Δηλαδή πλέον μιλάμε για 889cc που αποδίδουν 119 άλογα στις 10.000 στροφές ανά λεπτό. Ο νέος κινητήρας έχει βελτιωμένη καμπύλη ροπής με 9,5 κιλά/7.000 στροφές, που σημαίνει υψηλότερη ροπή από το προηγούμενο μοντέλο, η οποία αποδίδεται 1.500 στροφές χαμηλότερα ενώ από τα πρώτα μέτρα ξεχωρίζει ο πιο ροπάτος χαρακτήρας του κινητήρα.

Η μοτοσυκλέτα έχει συνολικά ελαφρύνει κατά 4 κιλά με παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία της, όπως στον κινητήρα, στο πλαίσιο, στους τροχούς, στο σύστημα εξαγωγής, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις που της δίνουν απόβαρο στα 189 κιλά κενή. 

Advertisement

Οι αλλαγές όμως δεν σταματούν εδώ. Το σύστημα εξαγωγής είναι σχεδιασμένο εκ νέου και στην ακουστική του έχει βάλει το χεράκι της και το τμήμα κατασκευής πιάνων της Yamaha, ώστε η χροιά του ήχου της νέας ΜΤ 09 είναι μοναδική. Εκτός από τη μουσική της νέας εξάτμισης, οι τεχνικοί της εταιρείας έχουν φροντίσει να είναι και αόρατη αφού οδηγείται στο κάτω μέρος της μοτοσυκλέτας και αν θέλεις να τη δεις πρέπει να κοιτάξεις προσεκτικά. 

Η Yamaha εκτός από τη μουσική απόλαυση του αναβάτη φροντίζει και για την άνεσή του, με ρυθμιζόμενο τιμόνι 8mm ως προς το ύψος και 14mm ως προς τον οριζόντιο άξονά του, κάτι που δίνει τη δυνατότητα στο τιμόνι να κινηθεί προς τα εμπρός διευκολύνοντας και ψηλότερους αναβάτες. Αυτό το νέο φαρδύ τιμόνι και η σωστή τοποθέτηση του σώματος μέσα στην μοτοσυκλέτα βοηθάει να μείνεις ξεκούραστος στο ταξίδι, αλλά κάνει πιο εύκολο τον χειρισμό της και στην κίνηση της πόλης, ώστε να μην δυσκολεύεται ο αναβάτης στην καθημερινή του μετακίνηση. 

Advertisement

Το πλαίσιο παραμένει σχήματος Deltabox με μικρότερη διατομή και συνεργάζεται σωστά με τις αναρτήσεις παρέχοντας ακρίβεια και σωστή πληροφόρηση σε κάθε στροφή ανεξάρτητα τα χιλιόμετρα που κουβαλάς, ενώ παράλληλα δείχνει πιο πρόθυμο στις εισόδους των στροφων.

Τα όργανα ελέγχου που λέγαμε παλιότερα, άλλαξαν και αυτά. Έτσι από LCD οθόνη περάσαμε σε TFT 3,5 ιντσών. Ο  χειρισμός των λειτουργιών της μπορεί να γίνει αποκλειστικά από τους διακόπτες, χωρίς να χρειαστεί ν’ αφήσουμε το τιμόνι. Η Yamaha επέλεξε λιγότερο έντονα χρώματα, σε αντίθεση με τα φλουο χρώματα της ίδιας της μοτοσυκλέτας, για να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από τον δρόμο. Φυσικά υπάρχει η εφαρμογή MyRide που διασυνδέει τη νέα Yamaha με το κινητό σας ios ή android ώστε να έχετε όλα τα data της μοτοσυκλέτας σας στο κινητό. 

Advertisement

Μπορείς να μοιραστείς τα πάντα στα social media ώστε να μπορέσεις να πείσεις τους φίλους σου με πόσα έστριψες παίρνοντας πλέον δορυφορικά δεδομένα με τις επιταχύνσεις σου, την απόσταση που κάλυψες, την ταχύτητα, ακόμη και αυτή τη γωνία κλίσης.

Η MT θα βοηθήσει τον αναβάτη να σημειώσει επιδόσεις αφού η άμεση απόκριση από το νέο ηλεκτρονικό γκάζι, αλλά και το γεμάτο τράβηγμα που προσφέρει η βελτίωση ιπποδύναμης, ροπής και τα λιγότερα κιλά έχουν διαμορφώσει μία μοτοσυκλέτα πραγματικό μαχητή των δρόμων. Στη νέα Yamaha το Quickshifter είναι στον στάνταρ εξοπλισμό για αστραπιαίες αλλαγές ταχυτήτων. Πλαίσιο και υποπλαίσιο είναι επίσης καινούρια, με το πρώτο να προσφέρει 50% μεγαλύτερη πλευρική ακαμψία. 

Οι διαδρομές των αναρτήσεων, οι οποίες παραμένουν KYB, μίκρυναν ελαφρώς. Το εμπρός ρυθμιζόμενο αντεστραμμένο πιρούνι έχει 130 χιλιοστά διαδρομής και το πίσω είναι μονό ρυθμιζόμενο με διαδρομή 122 χιλιοστά. 

Οι δίσκοι παρέμειναν ίδιοι, αλλά τώρα η νέα MT εφοδιάζεται  με το cornering ABS 9.1MP κατευθείαν από το R1, όπως και με την αντίστοιχη ακτινική  τρόμπα της Nissin. 

Η νέα τάση τα κάνω όλα και τα κάνω καλά βρίσκει μια από τις καλύτερες εκφράσεις της στη νέα Yamaha MT 09. 

Η MT 09 μπορεί να ελίσσεται στο μποτιλιάρισμα και τα ηλεκτρονικά της να σε σώζουν από τις κακοτοπιές της πόλης. Οι πρώτες δύο σχέσεις μετάδοσης είναι πιο μακριές από το απερχόμενο μοντέλο, έτσι οι αλλαγές μέσα στην πόλη γίνονται λιγότερες. 

Σίγουρα όσον αφορά τα ταξίδια η μοτοσυκλέτα δεν μπορεί να συγκριθεί με μια touring στο επίπεδο της άνεσης, όμως η ποιότητα κύλισης δεν έχει τίποτα να ζηλέψει μέχρι τουλάχιστον ο αέρας να αρχίσει να σε ενοχλεί.

Η μοτοσυκλέτα ακολουθεί με ακρίβεια τις εντολές του αναβάτη της. Το γκάζι ανταποκρίνεται σαν ξυράφι και τα βελτιωμένα ηλεκτρονικά δεν πνίγουν τις όποιες ατασθαλίες σου, απλά τις εξομαλύνουν κορυφώνοντας την απόλαυση της οδήγησης. Κάνοντας τις μικροσούζες από στροφή σε στροφή και τις πλαγιολισθήσεις μία ασφαλή διασκέδαση. 

Το νέο ΜΤ-09 τελικά κράτησε μόνο το όνομα από τον προκάτοχό του, καθώς πρόκειται για μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα, η οποία χωρίς αμφιβολία είναι καλύτερη σε κάθε τομέα γι αυτό και τα αποτελέσματα στον δρόμο είναι εντυπωσιακά. Όποια κι αν είναι η κατηγορία μοτοσυκλέτας που προτιμάει κάποιος, όταν οδηγήσει την MT δεν μπορεί παρά να μην παραδεχτεί ότι πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο μοντέλο της σειράς.

Οδηγώντας τη, όλα τα συστήματα συνεργάζονται τόσο αρμονικά μεταξύ τους, που αν δεν υπήρχε ο μοναδικός της ήχος θα μπορούσες να πιστέψεις ότι πρόκειται για ηλεκτρική μοτοσυκλέτα. 

Μια σύγχρονη μοτοσυκλέτα που κάνει τα πάντα χωρίς συμβιβασμούς στους επιμέρους τομείς με επιθετική σχεδίαση και με ήχο εξάτμισης που βγήκε από στούντιο παραγωγής! 

Το νέο ΜΤ-09 τελικά κράτησε μόνο το όνομα από τον προκάτοχό του, καθώς πρόκειται για μια ολοκαίνουργια μοτοσυκλέτα, η οποία χωρίς αμφιβολία είναι καλύτερη σε κάθε τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Yamaha MT-09 SP: Κανίβαλος από κούνια
Η Yamaha γιορτάζει 60 χρόνια παρουσίας στους αγώνες
Yamaha Tenere 700 από την Deus ex Machina