Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Δοκιμή: Silence S02 HS

Ελλάδα 0:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Silence S02 HS

NEWSMOTO

Δοκιμή: Silence S02 HS

NEWSMOTO

Ησυχία… αυτό είναι το σήμα κατατεθέν της ισπανικής εταιρείας Silence η οποία μας προσφέρει ένα scooter υψηλών δυνατοτήτων για ιδιώτες και επαγγελματίες.

Advertisement
Advertisement

Τα περισσότερα κυριακάτικα βράδια έχουμε καθιερώσει με οικογένεια και φίλους να δίνουμε «ραντεβού» με την αγαπημένη μας πίτσα προκειμένου να κλείσει ευχάριστα το Σαββατοκύριακο και να ξεκινήσει δυναμικά η επόμενη εβδομάδα. Η Κυριακή που μας πέρασε δεν αποτέλεσε εξαίρεση και καλέσαμε την αγαπημένη μας συνοικιακή πιτσαρία Fuego για να παραγγείλουμε τα κατάλληλα εδέσματα. Αν και θα ήθελα πολύ να σας μιλήσω για την πίτσα Fuego, θα προτιμήσω να ασχοληθώ με ένα διαφορετικό πράγμα που έπεσε στην αντίληψή μου.

Συνήθως, όταν περιμένουμε τον διανομέα της Fuego καταλαβαίνουμε την παρουσία του από τον ήχο της μοτοσικλέτας που οδηγεί. Αυτήν τη φορά όμως χτύπησε το κουδούνι χωρίς να έχει ακουστεί τίποτα, κάτι που μας προκάλεσε απορία. Ο «οικογενειακός φίλος»- διανομέας, αφού μας χαιρέτησε και μας παράδωσε τις πεντανόστιμες πίτσες με φώναξε να μου δείξει «κάτι» που θα με ενδιέφερε.

Advertisement
Advertisement

Μόλις βγήκα στο πεζοδρόμιο αντίκρισα μπροστά μου ένα κατάμαυρο scooter το οποίο κατάλαβα αμέσως περί τίνος πρόκειται από τον στρογγυλό δακτύλιο χαμηλά στο κέντρο του δικύκλου. Ήταν ένα S02 της Silence το οποίο με περηφάνια μου παρουσίασε ο διανομέας και είχε μόλις κάνει δικό του.

«Κάνω 100 χιλιόμετρα με μια φόρτιση, έχω σωθεί από βενζίνες και σέρβις – είναι και γρήγορο», ήταν το πρώτα λόγια του «διανομέα-φίλου» και χωρίς να έχω πει κουβέντα του πρότεινα να με ακολουθήσει. Κατά διαβολική σύμπτωση, είχα στο γκαράζ μου εκείνη την περίοδο ένα ίδιο Silence S02 (σε πράσινο χρώμα) το οποίο του παρουσίασα επίσης με περηφάνια. Το πρώτο πράγμα που παρατήρησε ο διανομέας ήταν το πόσο όμορφος είναι ο πράσινος χρωματισμός. Δίνει στο S02 μια νεανική αισθητική η οποία δεν περνάει απαρατήρητη και σε κάνει να δείχνεις «cool».

Advertisement

Διαστημικός σχεδιασμός, διαστημικές επιδόσεις

Τα σημεία στα οποία ξεχωρίζει είναι φυσικά το στρογγυλό φωτιστικό σώμα εμπρός LED με το λογότυπο Silence να δεσπόζει στο κέντρο, η μπαταρία με τον χαρακτηριστικό δακτύλιο που φωτίζει ανάλογα τη λειτουργία του scooter και ο διευρυμένος χώρος στο πίσω μέρος ο οποίος είναι «υβριδικός». Ο αναβάτης μπορεί να επιλέξει να φιλοξενήσει έναν συνεπιβάτη πίσω του, να τοποθετήσει ένα Top Case για να αυξήσει το επίπεδο πρακτικότητας, ενώ του δίνεται η δυνατότητα εύκολα να τοποθετήσει και κουτί διανομών για επαγγελματική χρήση.

Advertisement

Το S02 είναι εξοπλισμένο με έναν ηλεκτροκινητήρα 7 kW (9 kW μέγιστη ισχύ, περίπου 12 ίππους) ο οποίος είναι τοποθετημένος στον πίσω τροχό. Συνοδεύεται από τρεις επιλογές οδήγησης, Sport, City και ECO, ενώ διαθέτει και όπισθεν για εύκολες επιτόπιες μανούβρες. «Παίζοντας» με τις επιλογές οδήγησης, ο αναβάτης αντιλαμβάνεται εύκολα ότι είναι πολύ σωστά δομημένες και απόλυτα χρήσιμες στην καθημερινότητα.

Advertisement

Επιλογές οδήγησης για όλους

Και εξηγούμαστε. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, όταν ανέβεις για πρώτη φορά στη σέλα του S02 (και οποιοδήποτε ηλεκτρικού scooter) το πρώτο πράγμα που θέλεις κολασμένα να κάνεις είναι να γυρίσεις το γκάζι στο τέρμα στην επιλογή Sport. Παρά το γεγονός ότι είσαι υποψιασμένος από τα νούμερα, ο τρόπος με τον οποίο επιταχύνει το scooter της Silence είναι απολαυστικός. Από στάση και μέχρι τα πρώτα 60 χλμ/ώρα το S02 εκτοξεύεται μπροστά και δύσκολα θα βρεθεί κάποιο όχημα να σε ακολουθήσει. Η επιτάχυνση δεν σταματάει μέχρι το ψηφιακό ταχύμετρο να δείξει 97 χλμ/ώρα όπου επεμβαίνει ο ψηφιακός «κόφτης» για να σε συγκρατήσει.

Όταν ηρεμήσεις λίγο και έχει φύγει από μέσα σου η επιθυμία να νιώσεις τις αρετές της ηλεκτροκίνησης, επιλέγεις το πρόγραμμα City. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα η απόκριση στο γκάζι γίνεται πιο ομαλή, οι επιταχύνσεις είναι πιο «λογικές» και το σύστημα ανάκτησης ενέργειας επεμβαίνει λιγότερο, αφήνοντας το scooter να ρολάρει ελεύθερα όταν κλείνεις το γκάζι. Σε πραγματικές συνθήκες μετακίνησης, η επιλογή City είναι η ενδεδειγμένη καθώς έχεις καλή αυτονομία (περίπου 100 χιλιόμετρα σε αντίθεση με τα 75 χιλιόμετρα της επιλογής Sport) ικανές επιδόσεις (τελική ταχύτητα 83 χλμ/ώρα) και ομαλή απόκριση στο γκάζι.

Όταν τώρα δεις το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας να πέφτει σε χαμηλά επίπεδα και έχεις μπροστά σου μερικά ακόμα χιλιόμετρα να διανύσεις, καλό είναι να επιλέξεις το πρόγραμμα ECO. Εδώ, η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 65 χλμ/ώρα, η απόκριση στο γκάζι είναι ακόμα πιο ομαλή, αλλά από την άλλη η αυτονομία αυξάνεται στα 120 χιλιόμετρα. Το σύστημα ανάκτησης ενέργειας στην περίπτωση του ECO, λειτουργεί στο μέγιστο κερδίζοντας μερικά χιλιόμετρα αυτονομίας. Συμπέρασμα των παραπάνω είναι ότι υπάρχει μια στοχευμένη επιλογή για όποια ανάγκη εμφανιστεί στην καθημερινότητα του αναβάτη.

Τα έχει όλα και συμφέρει

Εκτός από το ικανό σύστημα ηλεκτροκίνησης, το Silence S02 είναι και πολύ καλά εξοπλισμένο. Το scooter διαθέτει ισχυρά LED φωτιστικά σώματα, δύο θύρες USB για φόρτιση συσκευών, μια LCD οθόνη με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, εύκολο έλεγχο από το τιμόνι και επίπεδο πάτωμα. Κάτω από τη σέλα υπάρχει χώρος για μικροαντικείμενα, η Silence προσφέρει σύστημα συνδεσιμότητας με smartphone (για επιλεγμένα μοντέλα), ενώ ίσως το πιο πρακτικό σύστημα της μοτοσικλέτας είναι η αποσπώμενη μπαταρία. Με απλές κινήσεις μπορείς να αφαιρέσεις την μπαταρία των 40 κιλών (5,6 kWh χωρητικότητα) και να την μεταφέρεις σαν βαλίτσα με ροδάκια στο σπίτι ή στο γραφείο για να την φορτίσεις. Η φόρτιση τώρα, γίνεται εύκολα σε οικιακή πρίζα και για να φτάσει από το 0 στο 100% απαιτούνται περίπου 8,5 ώρες.

Στιβαρό και ευέλικτο στο δρόμο

Ανεβαίνοντας στη σέλα του S02 το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση είναι το χαμηλό κέντρο βάρους. Η τοποθέτηση της μπαταρίας χαμηλά δημιουργεί ένα ευέλικτο και φιλικό περιβάλλον  στον αναβάτη ο οποίος ξεχνάει εύκολα τα 145 κιλά του S02. Το ατσάλινο πλαίσιο είναι έχει γρήγορη γεωμετρία, αλλά είναι αρκετά άκαμπτο, κάτι που αντιλαμβάνεσαι στο πέρασμα πάνω από τις ανωμαλίες του οδοστρώματος. Οι αναρτήσεις αποτελούνται από ένα τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός 33 χιλ. και ένα μονό αμορτισέρ πίσω, ενώ στα φρένα συναντάμε έναν δίσκο 220 χιλ. με 3πίστονη δαγκάνα εμπρός και έναν δίσκο 240 χιλ. πίσω με σύστημα συνδυασμένης πέδησης CBS.

Ένα από τα δυνατά σημεία του S02 στο δρόμο είναι η ευελιξία του. Οι τροχοί των 13 ιντσών εμπρός και των 14 ιντσών πίσω λειτουργούν θετικά όσον αφορά τις άμεσες αλλαγές κατεύθυνσης και την αυτοπεποίθηση του αναβάτη στις στροφές. Το scooter στρίβει με περίσσια ασφάλεια σε κάθε είδους οδόστρωμα έχοντας καλό επίπεδο πρόσφυσης και καλή πληροφόρηση στον αναβάτη χάρη στο σωστά σχεδιασμένο πλαίσιο. Στις μικρομετακινήσεις είναι πολύ φιλικό και εύχρηστο με τις επιτόπιες μανούβρες και την κίνηση σε χαμηλό ρυθμό να γίνεται με ακρίβεια.

Δεν έτυχε, πέτυχε

Εκεί στη Βαρκελώνη όπου κατασκευάζεται το Silence, έχουν καταφέρει κάτι το εντυπωσιακό. Έχουν κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό scooter το οποίο ξεφεύγει κατά πολύ από τις ασιατικές προτάσεις προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα κατασκευής, δυναμικές επιδόσεις και ασφαλή συμπεριφορά στο δρόμο. Στην περίπτωση του S02 η Silence έχει πετύχει να συνδυάσει ένα πολυχρηστικό σύνολο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε από ιδιώτες, είτε από επαγγελματίες. Κάνεις δηλαδή τις βόλτες σου στην πόλη με ασφάλεια και στυλ, αλλά μπορεί να το βάλεις και στον επαγγελματικό «στίβο» μεταφέροντας με οικονομία, ησυχία και άνεση πίτσες στους πελάτες… και τώρα που είπα πίτσες, μπαίνω γιατί θα έχουν κρυώσει!


Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Silence S02 HS
Κινητήρας: Ηλεκτρικός, αερόψυκτος HUB
Ισχύς: 12 PS
Ροπή: –
Μετάδοση: HUB στον πίσω τροχό
Κιβώτιο: Μίας σχέσης
Μεικτή κατανάλωση δοκιμής: 5,4 kWh/100 km
Εκπομπές CO2: 0 gr/km
Τροχοί: 13 ιντσών εμπρός και 14 ιντσών πίσω
Επιτρεπόμενο βάρος: 330 kg
Βάρος: 145 kg
Μπαταρία: 5,6 kWh
Τιμή: 6.090 ευρώ (με προσφορά και επιδότηση 3.404 ευρώ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Silence: Ήσυχες, αξιόπιστες και οικονομικές μετακινήσεις!
Ποια είναι η Silence που πλέον βρίσκεται και στην Ελλάδα; (+video)
12 ώρες με το BMW CE-04