Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Δακρύστε ελεύθερα βλέποντας την μοναδική Norton Commando 961 (+video)

Ελλάδα 4:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δακρύστε ελεύθερα βλέποντας την μοναδική Norton Commando 961 (+video)

NEWSMOTO

Δακρύστε ελεύθερα βλέποντας την μοναδική Norton Commando 961 (+video)

NEWSMOTO

H Norton Motorcycles αναβίωσε ίσως το πιο εικονικό μοντέλο μοτοσικλέτας της δεκαετίας του 1970, την Commando 961.

Advertisement
Advertisement

Η Norton Motorcycles δεν είναι απλά ένας ακόμα κατασκευαστής μοτοσικλετών, είναι ένας μύθος των δύο τροχών με απίστευτη ιστορία από τo πολύ μακρινό 1898. Η βρετανική εταιρεία πέρασε από χίλια κύματα και τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρήθηκε από σοβαρά οικονομικά προβλήματα που είχαν να κάνουν με οικονομικές απάτες του πρώην αφεντικού της, ο οποίος μάλιστα κατέληξε στη φυλακή.

Με τη βοήθεια της ινδικής TVS η Norton κατάφερε σταδιακά να σταθεί στα πόδια της ξανά και μάλιστα να παρουσιάσει ένα από τα πιο θρυλικά της μοντέλα σε μια νέα μορφή. Η Commando 961 έκανε την πρώτη της εμφάνιση τον Οκτώβριο του 2022 και ανάγκασε πολλούς να αναπολήσουν το παρελθόν της βρετανικής μάρκας. Η μοτοσικλέτα είναι διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις, την Sport και την Cafe Racer.

Advertisement
Advertisement

Σχεδιαστικά, η Norton έχει διατηρήσει σχεδόν ανέπαφη τη δομή της μοτοσικλέτας του παρελθόντος με το στρογγυλό φωτιστικό σώμα εμπρός, το μακρύ ρεζερβουάρ τύπου σταγόνας και την καμπυλωτή ουρά να κλέβουν την παράσταση. Ο κινητήρας της Commando 961 είναι δικύλινδρος, αερόψυκτος 961 κ.εκ. με απόδοση 75 ίππους και 81 Nm ροπής. Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι 5τάχυτο μηχανικό, ενώ το σύνολο ακολουθεί τις προδιαγραφές ρύπων Euro5.

Το πλαίσιο της Commando 961 είναι χειροποίητο και κατασκευασμένο αποκλειστικά στο εργοστάσιο του Solihull στην Αγγλία. Συνεργάζεται με ένα ανεστραμμένο πιρούνι της Ohlins εμπρός και ένα μονό αμορτισέρ επίσης της Ohlins, πλήρως ρυθμιζόμενα. Τα φρένα έχει αναλάβει η Brembo με δίσκους 320 χιλ. και 4πίστονες δαγκάνες εμπρός, συνοδευόμενα από σύστημα ABS.

Advertisement

Οι τροχοί είναι ακτινωτοί 17 ιντσών από αλουμίνιο και το σύστημα εξάτμισης είναι επίσης χειροποίητο από ατσάλι. Στην έκδοση SP η Commando 961 χρησιμοποιεί φαρδύ τιμόνι μαύρο ανοδιωμένο, ενώ στην έκδοση CR έχουν τοποθετηθεί clip-on από αλουμίνιο. Οι μοτοσικλέτες έχουν επίσης αρκετά εξαρτήματα από ανθρακονήματα, όπως το εμπρός φτερό και το κάλυμμα του συνεπιβάτη, ενώ η τιμή της στη Βρετανία φτάνει τα 18.500 ευρώ. Μένει να δούμε αν το συγκεκριμένο μοντέλο βγει από τα σύνολα της Μεγάλης Βρετανίας και γίνει διαθέσιμο σε όλη την Ευρώπη.

Advertisement

Βίντεο της Norton Commando 961.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φιάσκο δίχως τέλος με τις Norton V4 SS
Norton motorcycles: Αναγέννηση με Ινδική παρέμβαση
Προσγειώθηκε στην Ελλάδα η CFMoto 250CL-X, ποια είναι η τιμή της;

Advertisement