Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Χρονιά ρεκόρ για την Ducati στο MotoGP (+video)

Ελλάδα 18:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Χρονιά ρεκόρ για την Ducati στο MotoGP (+video)

NEWSMOTO

Χρονιά ρεκόρ για την Ducati στο MotoGP (+video)

NEWSMOTO

Η Ducati έσπασε τα κοντέρ στο MotoGP του 2023 με επιτυχίες που ούτε θα φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Αν κάποιος πριν από δέκα χρόνια μας έλεγε ότι το 2023 η Ducati θα κατακτούσε 17 νίκες στα 20 Grand Prix του πρωταθλήματος σίγουρα θα τον περνούσαμε για τρελό. Κι όμως, το 2023 η Ducati κατάφερε να σπάσει όλα τα ρεκόρ στο κορυφαίο πρωτάθλημα μοτοσικλέτας στον κόσμο ισοπεδώνοντας τον ανταγωνισμό.

Εκτός από τον πρωταθλητή Πέκο Μπανάια, όλοι οι αναβάτες της Ducati κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο, ενώ οι επτά στους οκτώ κατάφεραν να κερδίσουν έστω έναν αγώνα (Sprint και GP). Πάμε όμως να δούμε πιο αναλυτικά τα επιτεύγματα του ιταλικού εργοστασίου το 2023, αλλά και του πρωταθλητή Πέκο Μπανάια.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της στο MotoGP, η Ducati κέρδισε το δεύτερο συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο αναβατών με τον Πέκο Μπανάια. Για την Ducati, αυτός είναι ο τρίτος τίτλος στο MotoGP, μαζί με την επιτυχία του 2007 με τον Κέισι Στόνερ.

Advertisement
Advertisement

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και πέμπτη στην ιστορία της στο MotoGP, η Ducati κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κατασκευαστών στη μεγάλη κατηγορία σημειώνοντας 700 πόντους, 327 μπροστά από ον δεύτερο κατασκευαστή.

Η Ducati έφτασε τις 87 νίκες στο MotoGP. Συνολικά, σημείωσε 17 νίκες με την Desmosedici GP, ρεκόρ όλων των εποχών στο MotoGP.

Advertisement

Έξι ήταν οι διαφορετικοί αναβάτες της Ducati που κατάφεραν να κερδίσουν τουλάχιστον έναν αγώνα αυτή τη σεζόν: Μπανάια, Μπαστιανίνι, Μπεζέκι, Ντι Τζιαναντόνιο, Μαρτίν και Ζάρκο που είναι ρεκόρ όλων των εποχών στο MotoGP.

Advertisement

Η Ducati σημείωσε νέο ρεκόρ βάθρων με 48 σε μια χρονιά, ξεπερνώντας το ρεκόρ της Honda το 1997 με 39. Η Ducati μονοπώλησε το βάθρο σε 8 περιπτώσεις φέτος με 8 διαφορετικούς αναβάτες.

Έχουν πραγματοποιηθεί 46 διαδοχικοί αγώνες MotoGP στους οποίους τουλάχιστον ένας αναβάτης της Ducati έχει τερματίσει στην πρώτη τριάδα. Όλοι οι αγώνες Sprint κατά τη διάρκεια της σεζόν έχουν τελειώσει με τουλάχιστον έναν αναβάτη της Ducati στο βάθρο. Η Ducati είχε 17 pole positions κατά τη διάρκεια της σεζόν MotoGP 2023.

Advertisement

Για 60 συνεχόμενους αγώνες, η Ducati έχει τουλάχιστον μία από τις μοτοσικλέτες της στην πρώτη σειρά του grid. Με συνολικά 7 νίκες και 15 βάθρα, 4 νίκες στο Sprint και 7 pole position, ο Μπανάια εξασφάλισε τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο στη μεγάλη κατηγορία.

Ο Μπανάια είναι ο πρώτος αναβάτης που υπερασπίζεται τον παγκόσμιο τίτλο με το νούμερο 1 στη μοτοσικλέτα του μετά τον Μικ Ντούχαν το 1997-1998. Με τη νίκη στο GP της Βαλένθια, ο Μπανάια ισοφάρισε την περσινή σεζόν του ρεκόρ.

Το 2023, ο Μπανάια συμπλήρωσε 173 γύρους οδηγώντας τον αγώνα και σημείωσε τον ταχύτερο γύρο σε τέσσερις περιπτώσεις: στα GP της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας και του Αγίου Μαρίνου.

Με 18 νίκες με την Desmosedici GP, ο Μπανάια έγινε ο δεύτερος πιο επιτυχημένος αναβάτης της Ducati, πίσω από τον Κέισι Στόνερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δείτε το ντεμπούτο του Μαρκ Μάρκεθ με την Ducati (+video)
Η Ducati δεν φοβάται τις «μαϊμούδες»
MotoGP: Πρωταθλητής 2023 ο Πέκο Μπανάια με νίκη στη Βαλένθια