Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

BMW M Award: Aναπόσπαστο στοιχείο του MotoGP

Ελλάδα 21:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

BMW M Award: Aναπόσπαστο στοιχείο του MotoGP

NEWSMOTO

BMW M Award: Aναπόσπαστο στοιχείο του MotoGP

NEWSMOTO

Η γερμανική εταιρεία αποτελεί έναν από τους υποστηρικτές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος MotoGP και στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας έχει θεσπίσει εδώ και αρκετά χρόνια το βραβείο BMW M Award.

Advertisement
Advertisement

Και εσείς δικαιολογημένα θα ρωτήσετε “τι δουλειά έχει ένα αυτοκίνητο στη στήλη της μοτοσυκλέτας;”. Έχει και παραέχει θα σας απαντήσουμε εμείς, αφενός γιατί το συγκεκριμένο έχει τη δύναμη να ανταγωνιστεί ακόμα και ένα Superbike κορυφαίων επιδόσεων και αφετέρου γιατί είναι το βραβείο του αναβάτη που θα κατακτήσει τις περισσότερες pole positions μέσα στη χρονιά. Κοινώς, θα απονεμηθεί στο τέλος της αγωνιστικής σεζόν του MotoGP στον οδηγό που θα συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς κατά τη διάρκεια των χρονομετρημένων δοκιμαστικών.

Πέρυσι, μεγάλος νικητής ήταν ο Fabio Quartararo, σταματώντας ένα εντυπωσιακό σερί.. 7 συνεχόμενων κατακτήσεων (2013-2019) του πολυπρωταθλητή Marc Marquez! Το 2021 το μεγάλο βραβείο θα δοθεί για 19η συνεχόμενη φορά και αφορά σε μία BMW M5 CS βαμμένη σε Frozen Deep Green metallic. Η BMW M GmbH, κατά παράδοση, αποκάλυψε το αυτοκίνητο του νικητή στον πρώτο ευρωπαϊκό γύρο της σεζόν του MotoGP, που φέτος πραγματοποιήθηκε στο Portimao (Πορτογαλία) για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Η M5 CS είναι μια περιορισμένης παραγωγής έκδοση, που συνδυάζει ξεχωριστές επιδόσεις με μία αποκλειστική πολυτελή εμφάνιση, ενώ ο V8 κινητήρας των 4.400cc και.. 635Ηp την καθιστά ως το ισχυρότερο αυτοκίνητο στην ιστορία της BMW M.

Advertisement
Advertisement

«Η BMW M5 CS έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα ως αυτοκίνητο ασφαλείας στο MotoGP από τον εναρκτήριο γύρο της σεζόν στο Κατάρ. Ως εκ τούτου, ήταν προφανής η απόφασή μας να προσφέρουμε το αντίστοιχο μοντέλο παραγωγής ως έπαθλο στο νικητή του 2021 BMW M Award», δήλωσε ο Markus Flasch, CEO της BMW M GmbH.

«Επί δύο δεκαετίες σχεδόν, το BMW M Award αποτελεί πυλώνα της εμπλοκής μας ως Επίσημο Αυτοκίνητο του MotoGP. Ήταν ανέκαθεν σημαντικό για εμάς να τιμούμε τους καλύτερους αναβάτες του MotoGP με βάση τις επιδόσεις τους στις κατατακτήριες δοκιμές με ένα εντυπωσιακό βραβείο. Το 2021, παρουσιάζουμε τη BMW M5 CS, το νέο κορυφαίο μοντέλο μας στη γκάμα των υψηλών επιδόσεων. Τώρα, ευχόμαστε τα καλύτερα σε όλους τους αναβάτες του MotoGP και ανυπομονούμε να δούμε ποιος θα καθίσει πίσω από το τιμόνι της M5 CS στον τελικό της σεζόν ως νικητής του BMW M Award».

Advertisement

Χάρη στον κινητήρα ‘M Power’ κάτω από το καπό της, η BMW M5 CS έχει επιτάχυνση 0–100km/h σε 3 sec και 0–200km/h σε 10,3 sec, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 305km/h. Ο πανίσχυρος κινητήρας συνεργάζεται με ένα οκτατάχυτο κιβώτιο M Steptronic με Drivelogic και χρησιμοποιεί το σύστημα τετρακίνησης M xDrive, που επίσης προσφέρει ένα 2WD mode μόνο για πίσω κίνηση. Το πλαίσιο έχει προσαρμοστεί στο βάρος του αυτοκινήτου, που είναι ελαφρύτερο από άλλα μοντέλα M5, φέροντας νέες ρυθμίσεις σκληρότητας ελατηρίων στον εμπρός και πίσω άξονα και βελτιωμένο έλεγχο απόσβεσης. Η σπορ εξάτμιση από ανοξείδωτο ατσάλι έχει τέσσερις απολήξεις χωρίς διακοσμητικό φινίρισμα. Άλλα χαρακτηριστικά είναι τα φρένα M Carbon με κεραμικούς δίσκους. Το καπό, τα καλύμματα εξωτερικών καθρεπτών, η αεροτομή στο πίσω τμήμα, ο πίσω διαχύτης, το κάλυμμα του κινητήρα M Power και το σιλανσιέ εισαγωγής κατασκευάζονται από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP), ενώ μερικά εξαρτήματα κατασκευάζονται από καθαρό ανθρακόνημα.

Advertisement

Τα ενσωματωμένα προσκέφαλα –με φωτιζόμενα λογότυπα M5 για τα εμπρός καθίσματα– απεικονίζουν τη χάραξη της θρυλικής πίστας του Nürburgring. Το τιμόνι M Alcantara με κόκκινη ένδειξη της ευθείας πορείας αποτελεί άλλη μία κλασική πινελιά αγωνιστικού αυτοκινήτου. Τα χειριστήρια αλλαγών σχέσεων (gearshift paddles) κατασκευάζονται από ανθρακονήματα. Το μεταλλικό χρώμα Frozen Deep Green του αυτοκινήτου που προορίζεται για το νικητή του BMW M Award είναι ίδιο με το βασικό χρωματισμό του BMW M5 CS MotoGP safety car.

Στους τρεις πρώτους αγώνες της χρονιάς είχαμε τρεις διαφορετικούς νικητές στα χρονομετρημένα (Bagnaia, Martin, Quartararo), οπότε το “ντέρμπι” της κατάκτησης του τίτλου αναμένεται ιδιαίτερα ενδιαφέρον..

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

MotoGP, Portimao: Επιβλητική νίκη για Quartararo

Triumph Trident 660: Άφιξη Ελλάδα και η διαμόρφωση στο επίκεντρο

KTM Central Store: Μια νέα εμπειρία στην επιλογή